Добој: Петиција за поновно увођење стипендија

Симболичном акцијом 4 до 12 започело је потписивање петиције за грађанску иницијативу којом се позива на поновно увођење стипендија у буџет града Добоја.

Република Српска 20.04.2024 | 19:43
Добој: Петиција за поновно увођење стипендија

У буџету града Добоја није јасно дефинисана конкурсна процедура додјела стипендија и већ преко 7 година, постоји једна веома чудна пракса, наводе из иницијативног одбора за прикупљање потписа за грађанску иницијативу

"Не расписује се конкурс као што се то ради у свим другим градовима, студенти немају прилику да се пријаве на конкурс са својим референцама, својим оцјенама, гдје студирају, шта раде, као што је то нормална пракса у свим градовима, него се само може евентуално поднијети неки захтјев за помоћ при студирању и имамо ми и познанике који су подносили те захтјеве, никад им на њих није одговорено и имамо оправдану сумњу да то служи само да се додјеле одређена средства неким страначким послушницима власти у Добоју, а то не би требао бити циљ стипендирања студената и ученика", каже Стефан Гаврић, предсједник иницијативног одбора за прикупљање потписа.

Иницијативу поновног увођење стипендија у буџет града Добоја подржали су професори, средњошколци, студенти и многи грађани.

Жељко Стевић, ванредни професор на Саобраћајном факултету у Добоју Универзитета у Источном Сарајеву мисли да улагање у образовање једино може да гарантује опстанак нашег друштва и да гарантује неку бољу будућност, коју треба сви да подржимо, како би имали сутра и пензиони фонд, како би имали све оно што треба једно здраво друштво у суштини да има.

"Немам уопште право на стипендију, јер није дефинисана буџетом нашег града. Стипендија је веома важна како за нас студенте, тако и за родитеље  зато што им помаже у образовању њихове дјеце.

Док је ситуација код мене нпр је да сам ја морао се пребацити на ванредан начин студирања, како бих могао радити  и себи плаћати факултет", рекао је Давор Цвијановић, студент ФПН Универзитета у Сарајеву, 3. година одсјека Социјални рад.

"Планирам да упишем медицину у складу са  средњом школом коју сам завршила и било би ми заиста од великог значаја да имам подршку свог града, како само подршку, тако и неку финансијску помоћ која би заиста значила сваком студенту, па тако и мени," рекла је Татјана Станојевић.

Драган Стокановић, данас војни пилот рекао је колико су њему значиле стипендије: "Моја генерација је дошла у ту ситуацију да њихова дјеца сада одлазе на факултет, а родитељи који су моја генерација немају новца да испоштују то, а немају пара ни дакупе диплому.

За ову поштену дјецу која студирају, који су квалитетни ученици, требало би да град, општина, држава издвоје  стипендију.

Ја сам стипендиста од стране општине, у свом школовању  од стране Војске Републике Српске, од стране војске Србије, завршио сам Војну ваздухопловну академију, сада радим као пилот и захвалан сам на тим стипендијама и зна колико то значи."

Прикупљање потписа ће трајати 7 дана, након чега ће иницијатива бити упућена скупштини града на одлучивање.

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Стварно,

21.04.2024 08:41

Ми није јасно да постоји град који не стипендира ђаке и студенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

21.04.2024 10:33

Е јест вам потез! То је најлакше . А што вас уче они који ни сами нису научени то није важно. Зар не видите да смо тотално неписмени. Када кажем неписмени , не мислим на правопис. Правопис је поред осталог и ствар договора. Али ми смо функционално неписмении!! А вас само брине стипендија. Зарадите нешто и сами. Физички посао је тренинг, омладино. Хоћете стипендије па да дио новца уплатите за теретану . Има тога још али чистити треба од образовног система!!

ОДГОВОРИТЕ