Doboj: Peticija za ponovno uvođenje stipendija

Simboličnom akcijom 4 do 12 započelo je potpisivanje peticije za građansku inicijativu kojom se poziva na ponovno uvođenje stipendija u budžet grada Doboja.

Republika Srpska 20.04.2024 | 19:43
Doboj: Peticija za ponovno uvođenje stipendija

U budžetu grada Doboja nije jasno definisana konkursna procedura dodjela stipendija i već preko 7 godina, postoji jedna veoma čudna praksa, navode iz inicijativnog odbora za prikupljanje potpisa za građansku inicijativu

"Ne raspisuje se konkurs kao što se to radi u svim drugim gradovima, studenti nemaju priliku da se prijave na konkurs sa svojim referencama, svojim ocjenama, gdje studiraju, šta rade, kao što je to normalna praksa u svim gradovima, nego se samo može eventualno podnijeti neki zahtjev za pomoć pri studiranju i imamo mi i poznanike koji su podnosili te zahtjeve, nikad im na njih nije odgovoreno i imamo opravdanu sumnju da to služi samo da se dodjele određena sredstva nekim stranačkim poslušnicima vlasti u Doboju, a to ne bi trebao biti cilj stipendiranja studenata i učenika", kaže Stefan Gavrić, predsjednik inicijativnog odbora za prikupljanje potpisa.

Inicijativu ponovnog uvođenje stipendija u budžet grada Doboja podržali su profesori, srednjoškolci, studenti i mnogi građani.

Željko Stević, vanredni profesor na Saobraćajnom fakultetu u Doboju Univerziteta u Istočnom Sarajevu misli da ulaganje u obrazovanje jedino može da garantuje opstanak našeg društva i da garantuje neku bolju budućnost, koju treba svi da podržimo, kako bi imali sutra i penzioni fond, kako bi imali sve ono što treba jedno zdravo društvo u suštini da ima.

"Nemam uopšte pravo na stipendiju, jer nije definisana budžetom našeg grada. Stipendija je veoma važna kako za nas studente, tako i za roditelje  zato što im pomaže u obrazovanju njihove djece.

Dok je situacija kod mene npr je da sam ja morao se prebaciti na vanredan način studiranja, kako bih mogao raditi  i sebi plaćati fakultet", rekao je Davor Cvijanović, student FPN Univerziteta u Sarajevu, 3. godina odsjeka Socijalni rad.

"Planiram da upišem medicinu u skladu sa  srednjom školom koju sam završila i bilo bi mi zaista od velikog značaja da imam podršku svog grada, kako samo podršku, tako i neku finansijsku pomoć koja bi zaista značila svakom studentu, pa tako i meni," rekla je Tatjana Stanojević.

Dragan Stokanović, danas vojni pilot rekao je koliko su njemu značile stipendije: "Moja generacija je došla u tu situaciju da njihova djeca sada odlaze na fakultet, a roditelji koji su moja generacija nemaju novca da ispoštuju to, a nemaju para ni dakupe diplomu.

Za ovu poštenu djecu koja studiraju, koji su kvalitetni učenici, trebalo bi da grad, opština, država izdvoje  stipendiju.

Ja sam stipendista od strane opštine, u svom školovanju  od strane Vojske Republike Srpske, od strane vojske Srbije, završio sam Vojnu vazduhoplovnu akademiju, sada radim kao pilot i zahvalan sam na tim stipendijama i zna koliko to znači."

Prikupljanje potpisa će trajati 7 dana, nakon čega će inicijativa biti upućena skupštini grada na odlučivanje.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Stvarno,

21.04.2024 08:41

Mi nije jasno da postoji grad koji ne stipendira đake i studente.

ODGOVORITE
Name

disident

21.04.2024 10:33

E jest vam potez! To je najlakše . A što vas uče oni koji ni sami nisu naučeni to nije važno. Zar ne vidite da smo totalno nepismeni. Kada kažem nepismeni , ne mislim na pravopis. Pravopis je pored ostalog i stvar dogovora. Ali mi smo funkcionalno nepismenii!! A vas samo brine stipendija. Zaradite nešto i sami. Fizički posao je trening, omladino. Hoćete stipendije pa da dio novca uplatite za teretanu . Ima toga još ali čistiti treba od obrazovnog sistema!!

ODGOVORITE