Тужилаштво неће спроводити истрагу против РиТЕ Гацко

Окружно тужилаштво у Требињу донијело је наредбу о неспровођењу истраге против управе Рудника и термоелектране Гацко (РИТЕ Гацко) која годинама без икаквог јавног надметања дијели милионске послове Оптима Групи.

Република Српска 15.04.2024 | 13:04
Тужилаштво неће спроводити истрагу против РиТЕ Гацко

Транспаренцy Интернатионал у БиХ поднио је још у фебруару 2021. године кривичну пријаву,  јер је ово јавно предузеће кроз 22 преговарачка поступка додијелило уговоре за набавку горива вриједне 29,5 милиона марака Оптима Групи.   

Поред ТИ БиХ, истом случају Агенција за јавне набавке БиХ тужилаштву је доставила “информацију о грубом кршењу Закона о јавним набавка” од стране РИТЕ Гацко, али само за један поступак вриједан 1,3 милиона КМ.

Окружно тужилаштво у Требињу одлучило је још у новембру 2022. године да неће проводити истрагу по овим пријавама, а та информација није достављена ТИ БиХ-у као пријавиоцу.

Тек недавно након упита о исходу овог случаја, ТИ БиХ-у је достављена наредба о неспровођењу истраге коју је потписао главни тужилац овог Тужилаштва.

Због свега је против њега ТИ БиХ упутио пријаву Уреду дисциплинског тужиоца, јер је пропустио да у законском року од три дана обавијести пријавиоца ускративши тако право ТИ БиХ-у да изјави притужбу на ову одлуку. 

Треба подсјетити да РИТЕ Гацко годинама није успјело провести успјешан тендер за набавку горива чиме је другим понуђачима ускраћено право да учествују у набавци, а од 2015-2021 поништено је чак девет отворених поступака. У истом периоду уговори су дијељени преговарачким поступцима Оптима Групи, иако се они могу примјењивати само у изузетним случајевима прописаним Законом.

Објашњење управе најчешће је била „крајња хитност узрокована непредвидивим догађајима“ јер су им сваки пут тендер обарале жалбе незадовољних понуђача. Ипак из анализе случаја потпуно је јасно да управа годинама сама узрокује ове „непредвидиве догађаје,“ што је више пута закључила и Канцеларија за разматрање жалби.

Тужилаштво наводи да је саслушало свједоке и закључило да нема ништа спорно у оваквом поступању јер жалиоцу који није могао учествовати у набавци није нанесена “никаква штета”.  

-Набавком робе на овај начин у конкретном случају није нанесена штета нити је теже повријеђено право другог, јер да предметну робу Уговорни орган није набавио на тад наведени и једини могући начин исти би дошао у ситуацију да РИТЕ Гацко обустави процес производње што би имало несагледиве посљедице за јавни интерес и штету самог предузећа, наводи се у тужилачкој одлуци. 

Тужилаштво очигледно није тражило образложење за чињеницу да се у шест година није успјешно окончао отворени поступак јавне набавке горива, и да се  “хитност” не може правдати разлозима које је скривила управа РИТЕ Гацко.

Оно што је још горе јесте да је оваква пракса настављена и годинама након подношења кривичне пријаве, јер је од фебруара 2021. па до краја 2023. године РИТЕ Гацко кроз 10 преговарачких поступака и без икакве конкуренције додијелио Оптима Групи још 21.1 милион КМ. 

Да се ови поступци незаконито проводе и да се разлози крајње хитности на овај начин не могу доказивати још прије осам година упозорио је тадашњи Главни ревизор Републике Српске.

ТИ БиХ сматра да се оваквим поступањем обесмишљава само постојање Закона о јавним набавкама јер упркос чињеници да је незаконито потрошено преко 50 милиона КМ, да су то потврдили ревизори, КРЖ и Агенција за јавне набавке, правосудне институције у свему не виде ништа спорно.

ТИ БиХ је и раније указивао да због изостанка реакције правосуђа све више јавних предузећа избјегавају проводити јавно надметање за милионске послове, било кроз незаконито коришћење преговарачких поступака, анексирање истеклих уговора или чак потпуно изузимање из примјене Закона о јавним набавкама.  

(Транспарентно.ба) Фото: Илустрација

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Народ

15.04.2024 17:06

Може ли ико стати овим лоповима у крај?Чуј,ономе ко није учествовао на Конкурс у,понуди,шта већ,није нанесена никаква штета?!Па зашто онда расписивати тендере,јавне набавке и сличне натјечаје.Ко може покренути поступак ,против овакве мафије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боса

15.04.2024 17:12

Па зашто би Тужилаштво радило свој посао, када је много боље бити у дилу са политичарима и криминалцима, мислим профитабилније. Сви тужиоци имају станове, локале и бизнисе у Србији, викендице на Халикидикију, и наравно кеша да им се нађе. А БиХ нема Дритана Абазовића.

ОДГОВОРИТЕ