Црна Гора одбила да врати драгуље од 300 милиона €

Влада Црне Горе одбила је да у поступку медијације призна тужбени захтев и врати 28 килограма полудрагог камена - опала. 

Регион 13.04.2024 | 14:55
Црна Гора одбила да врати драгуље од 300 милиона €

У питању су драгуљи који су заплењени пре више од 10 година на Аеродрому Подгорица, пренела је РТЦГ. 

Поступак је у току пред которским Основним судом, а вредност спора је 300 милиона евра. 

Суд је забранио држави Црној Гори да располаже овим предметима до правоснажног окончања спора.

Поступак је покренут по тужби Роберта Фањека и Стерленски Антони, након што су заплењени опали проглашени државном имовином и смештени у трезор Централне банке Црне Горе (ЦБЦГ). 

Они траже да им се врати полудраго камење, док се као вредност спора наводи 300 милиона евра. 

У тужби наводе да је ово полудраго камење вредело 300 милиона евра, а осим његовог поврата траже и накнаде због његовог оштећења, због нестанка пет килограма јер се сада у трезору Централне банке налази 28 килограма, неостварене добити за протекли период и затезних камата.

"У питању су предмети који су унесени у Црну Гору, а да претходно нису пријављени царини на Аеродрому Подгорица, док су касније услед несугласица лица која су на такав начин пренела робу и кривичне пријаве коју су између себе поднели, те након проглашавања тих лица кривима за прекршај из члана 240 Царинског закона предмети трајно одузети", наводи се у Извештају о раду Заштитника имовинско-правних односа.

Роберт Фењек представља се као почасни гроф царске куће Чернетић, а Стреленски као конзул исте куће, у Јужноафричкој Републици у Преторији.

Иначе, како је навела РТЦГ, ради се о измишљеној царској лози чији је представник Стефан Чернетић, који је јавности постао познат када се 2022. појавио на пријему Дана државности и сликао са тадашњим председником Милом Ђукановићем.

(Тањуг) Фото: Илустрација/ифсхе

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РУСИЈА

13.04.2024 16:58

Вратите то људима само да изађу из земље. Па нису васи драгуљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон је закон

13.04.2024 18:13

Оно што се не пријави при уласку у земљу не враћа се нигдје у свијету а пронађе се и одузме....ниста спорно браво за Црногорце .

ОДГОВОРИТЕ