Crna Gora odbila da vrati dragulje od 300 miliona €

Vlada Crne Gore odbila je da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtev i vrati 28 kilograma poludragog kamena - opala. 

Region 13.04.2024 | 14:55
Crna Gora odbila da vrati dragulje od 300 miliona €

U pitanju su dragulji koji su zaplenjeni pre više od 10 godina na Aerodromu Podgorica, prenela je RTCG. 

Postupak je u toku pred kotorskim Osnovnim sudom, a vrednost spora je 300 miliona evra. 

Sud je zabranio državi Crnoj Gori da raspolaže ovim predmetima do pravosnažnog okončanja spora.

Postupak je pokrenut po tužbi Roberta Fanjeka i Sterlenski Antoni, nakon što su zaplenjeni opali proglašeni državnom imovinom i smešteni u trezor Centralne banke Crne Gore (CBCG). 

Oni traže da im se vrati poludrago kamenje, dok se kao vrednost spora navodi 300 miliona evra. 

U tužbi navode da je ovo poludrago kamenje vredelo 300 miliona evra, a osim njegovog povrata traže i naknade zbog njegovog oštećenja, zbog nestanka pet kilograma jer se sada u trezoru Centralne banke nalazi 28 kilograma, neostvarene dobiti za protekli period i zateznih kamata.

"U pitanju su predmeti koji su uneseni u Crnu Goru, a da prethodno nisu prijavljeni carini na Aerodromu Podgorica, dok su kasnije usled nesuglasica lica koja su na takav način prenela robu i krivične prijave koju su između sebe podneli, te nakon proglašavanja tih lica krivima za prekršaj iz člana 240 Carinskog zakona predmeti trajno oduzeti", navodi se u Izveštaju o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

Robert Fenjek predstavlja se kao počasni grof carske kuće Černetić, a Strelenski kao konzul iste kuće, u Južnoafričkoj Republici u Pretoriji.

Inače, kako je navela RTCG, radi se o izmišljenoj carskoj lozi čiji je predstavnik Stefan Černetić, koji je javnosti postao poznat kada se 2022. pojavio na prijemu Dana državnosti i slikao sa tadašnjim predsednikom Milom Đukanovićem.

(Tanjug) Foto: Ilustracija/ifshe

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RUSIJA

13.04.2024 16:58

Vratite to ljudima samo da izađu iz zemlje. Pa nisu vasi dragulji

ODGOVORITE
Name

Zakon je zakon

13.04.2024 18:13

Ono što se ne prijavi pri ulasku u zemlju ne vraća se nigdje u svijetu a pronađe se i oduzme....nista sporno bravo za Crnogorce .

ODGOVORITE