ЕРС у ери дигитализације троши милионе КМ на штампање рачуна

Од стотину домаћинстава у Српској, 85 има интернет, показују посљедњи званични подаци. Међутим, „Електропривреда Републике Српске“ то не користи па рачуне и даље штампа и доставља на кућну адресу, правећи себи тако милионске трошкове.

Република Српска 10.04.2024 | 09:32
ЕРС у ери дигитализације троши милионе КМ на штампање рачуна

Праксу не планирају мијењати ни у будућности што показује и тендер расписан прије неколико дана, према којем ће за штампање и ковертирање рачуна у периоду од три године платити седам милиона марака.

 

Фирма или конзорциј са којим ће склопити уговор мора имати позитиван пословни резултат у претходне три године, као и активне рачуне у последњих шест мјесеци. Тражи се и успјешно искуство у најмање једном истом или сличном послу гдје се ковертирало 500.000 рачуна на мјесечном нивоу, те опрема која може испунити тражене рокове и услове.

А рокови су такви да по пријему рачуна за домаћинства имају рок од 72 сата да га одштампају и упакују, док је за категорију „остала потрошња“ тај рок само 24 часа.

Упаковани рачуни слажу се у кутије које се прослеђују „Поштама Српске“, а којима ЕРС опет плаћа услугу доставе.

Такође, они којима овај посао буде додијељен мораће обезбиједити заштиту фајлова за штампу од неовлаштеног приступа, као и да има резервну опрему у случају квара на главној.

 

Највећу шансу да склопе трогодишњи уговор са ЕРС-ом имаће фирме које понуде најнижу цијену и дају што дужи рок за плаћање.

Планира ли ово предузеће мијењати праксу, нисмо успјели сазнати, јер нам се генерални директор Лука Петровић није јављао на телефон.

 

У удружењу „Дон“ из Приједора које се бави заштитом потрошача сматрају да инфраструктура постоји те да је потребно само спровести кампању и промоцију међу становништвом.

За почетак, предлажу да се на полеђини штампаних рачуна пошаљу поједине поруке о предностима електронске доставе.

Данас сви имају мобилни телефон, а самим тим и е маил адресу на коју им се може доставити рачун, тако да би одзив био велики“, каже Зоран Петош из овог удружења.

Додаје да је потребно штедити на сваки могући начин, јер би се уштедама могло спријечити неко ново поскупљење струје.

У сваком случају без свеобухватне кампање преко јавних сервиса великих ефеката неће бити. Зато је потребно кренути од тога”, закључио је он.

Генерално, подаци које прикупља Завод за статистику показују да је становништво у Српској информатички писмено те да му није страно плаћање услуга неким од дигиталних канала комуникације.

Резултати истраживања о употреби информационо-комуникационих технологија показују да 84,8 одсто домаћинстава у има приступ интернету.

Фиксни широкопојасни прикључак интернету користи 85,2 одсто домаћинстава, док 47,4 одсто домаћинстава користи један од типова мобилне интернет конекције.

Интернет је користило 86,9 одсто грађана, док је рачунар користило њих 49,2 одсто.

Кориштење интернета у 2023. години повећано је за 4,4 одсто у односу на исти период прошле године.

Нешто више од половине корисника интернета током дванаест мјесеци наручивало је робе и услуге онлајн.

Такође, и банке у земљи су дигитализоване. Према подацима Централне банке БиХ 22 банке нуде електронско банкарство.

Овом врстом услуге обухваћено је укупно 1.575.942 правних и физичких лица, а примјетан је тренд повећања броја клијената који имају уговорену ову врсту услуге.

(Цапитал)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Бетовен

10.04.2024 09:40

Да шаљу рачуне емаил-ом ту се не би Лука могао уградити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бетовен

10.04.2024 14:23

Ја мислим да је ствар договора,зивим вани редовно добијем рацyн на е-посту и плацам елекртронским путем Братунац

Name

И.Сарајево

10.04.2024 09:43

Купци електрицне енергије сами одлуцју којим путем зеле да добију рацун !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре И. Сарајево

10.04.2024 15:36

Па наравно, све је више старијег становништва који не користе интернет. Да ли требају ангажовати неког млађег да за њих обавља тај посао а навикли су на "папирни" рачун.

Name

зоороо78

10.04.2024 09:58

Питам се само због чега да се штеди на штампању рачуна...? Јел због тога да би свита имала више новца да троши на остале глупости и на своје прохтјеве..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Електричар

10.04.2024 09:59

У 21.вијеку још шаљу рачуне поштом! Ето, колико смо напредовали као народ у овој јадној држави, која гле чуда!хоће у ЕУ! Данас када сва нација користи мобилне тлф. и умјесто да потрошачима одмах проследе електронским путем рачун, паметни Лука Петровић плаћа да се штампа рачун. Уз то још и трошкови пошти што доставља! Расходи се гомилају и стално повећавају. Народ све плаћа. Нико из државе не интервенише на такве радње бахатог директора! Исти случај је са Мтел рачунима, комуналним рачунима.. Драги мој неписмени народе, са оваквим начином и радом, нећемо дуго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

10.04.2024 14:06

Друзе, добро сам упознат са ситуацијом, не мозес насег цовјека натјерати да се региструје за доставу електронском постом па то ти је, свако има могуцност да бира, ал' дзаба, нас цовјек је посебан

Name

РС

10.04.2024 15:28

А ти сели за Њемачку ако ти се не свидја...

Name

Ре Деки

10.04.2024 16:09

Па мислим да није спорно ако неко хоце рацун у папирној форми и да га плати на салтеру посте или банке. Ко то зели или не зна то урадити дигиталним технологијама онда нека посиљалац рацуна дода троскове слања 2 КМ а плацање на салтеру свакако плацају провизију. Тако то раде у свим земљама ЕУ. Ево ја плацам електронски (апöикација Е-Посте Српске) са ВИСА картицом (Раиффеисенбанка). Љепсе ми је уз кафу и ТВ од куце платити рацун(е) уз 2-3 клика, него стајати у реду у банци и пости по поöа сата и дузе. Народе, бар ви млади описмените се мало. Старима не могу да замјерим сто не знају да користе ту могуцност онлине плацања и добијања рацуна.

Name

Имам електронски рацун

10.04.2024 10:19

Па и сад мозе ко зели да добија рацуне електронски. Ја имам. Али нема везе сто имам интернет ско не зелимда ми саљу електронски рацуне (нпр). Не могу ме натјерати, осим ако не постоји такав закон....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

10.04.2024 10:19

Вецина градјана би прихватила електронске рацуне,али ста они вриједе када нема могуцност онлине уплате.Једноставна апликација која прихвата све платне картице и троскови би били мањи и за градјане лаксе и једноставније без папирних рацуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2024 12:47

Имате могуцност да добијате рацун електронски (на маил) и да платите електронски (он лине банкарство). Бар је код мене такав слуцај :)

Name

Ре реално

10.04.2024 15:52

Није тацно да нема могуцности онлине уплате. Ево ја зивим у иностранству а рацуне Електропривреде Српске, Водовода и Цистоце АД Бањалука, добијам на Маил а плацам онлине изузетно једноставном апликацијом Е-Посте Српске. Да би добијали рацуне на Маил потребно је лицно поднијети захтјев (стета сто се то не мозе онлине) А на апликацији Е-Посте Српске направи се шаблон за било ког примаоца , само се унесе позив на број и износ рацуна. Иако сам велики критицар насе (балканске) бирократије, ово са апликацијом Е-Посте морам да похвалим. Мислим да вецина насег народа у РС иако има интернет и паметне телефоне, нису едуковани (науцени ) да користе те могуцности дигиталних услуга. Не цуде ме старији (50+) сто не знају ,вец ови много младји. Моја препорука је, региструјте се код корисника, добицете рацун на Маил и платите онлине јер устедицете на времену, цекању, провизији коју плацате у банкама и пости. Знаци, све платите од куце на клик уз јутарњу кафицу.

Name

РАСПУЦХИН

10.04.2024 10:23

Чињеница је да је у ЕРС огроман лоповлук и да се свачим баве али је и чињеница да нуде могућност пријема електронског рачуна. Дакле , против њих се треба борити истином а не на њихов начин , тј. манипулацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2024 15:15

@Ре Има могуцност наравно,али услуге трајног налога или услуге електронског банкарства није исто сто и онлине плацање картицом.Плацање Мтел рацуна ради на том принципу и накнада је 0.00 КМ.Онлине плацање је бесплатно док електронско плацање преко банке није.

Name

Мува за Токио

10.04.2024 10:26

Ма немој. Значи сад грађани требају да се излажу трошку. Па да ја штампам тај исто рачун који ће ми они послати мејлом. Нека хвала. Имају они лове. Ево све плачем што троше седам милиона на штампање рачуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је вијест

10.04.2024 10:29

Окружни суд у Бањалуци одбио је жалбу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци и потврдио одбијајућу пресуду др Дарку Голићу, некадашњем начелнику Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ Републике Српске, по оптужници за полно узнемиравање пацијента, потврдила је адвокат Јасминка Јовишевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

10.04.2024 10:38

ХАХА. Штедња у јавном предузећу, који виц! Све и да сутра свима достављају рачуне путем меила, само би отворило веће могућности за додатно запошљавање и извлачење пара из електропривреде. Поскупљења ће бити прије или касније, јер су владајући успјели и то одрпати и направити разне дугове у електро привреди. Значи нема даље, али опет и после дна постоји - провалија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

10.04.2024 10:49

Као прво, цифра од 7 милиона је за јавност, а реална цифра је мозда око 2-3 милиона. А као друго, и до сад су се рацун стампали, па нико није правио проблем. Не разумем ста је спорно сто се стапају рацуни, то нека калкулису ови из електро привреде, ста нас брига за тим....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xнxx

10.04.2024 10:57

Ево ја први користим сву технологију,плацања врсим преко мобилног банкарства.Али ми свинрацуни долазе постом и тако це бити,само на папиру,разлог једноставан док год су оцитавања на мјесецном нивоу и плацам ону мјесецну накнаду,а не као у свим Европским земљама да је оцитавање једном годисње.Стим разлогом ако могу плацати људе и гориво да сваки мјецец обилате онда нек саљу инпостом.Да постар не остане без посла амањи приходи пости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муфљуз

10.04.2024 11:02

Е ова вјест вам је бас безвезе,колико домацинстава има интернет али исти користе за вибер или друге друствене мрезе,тј за несто висе не знају јер смо старија популација,и сад се надју ови из дона да нам казу како моземо устедети.Моземо,ал прво обуцити махом популацију како исти моземо користити,а тек гдје су ту тек троскови,а не овако,како моземо,па онда трабуња сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интернет

10.04.2024 13:42

Ко зна фејзбук и друе друствене мрезе да користи па нека науци и примање и плацање електронски .14

Name

кападзибо

10.04.2024 11:12

Докле год будем могао бирам папир умјесто е-маила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снежана

10.04.2024 11:13

Па наравно да требају штампати рачуне и слати на кућну адресу. Да ли ви знате колико има сеоских домаћинстава, колико има старих који не знају за дигиталну еру па и они требају да плате рачуне. По вама би сви требали да имају тзв паметне телефоне и да све раде преко истог. То мишљење не дијели половина становништва и нико их на то не може натјерати. Тако да овај текст заиста нема смисла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

10.04.2024 11:17

Глупа тема,ако је елтронски писмено и ако има интернет не значи да хоће рачун да добија електронским путем,просипате шупљу причу само и ништа друго.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

10.04.2024 11:27

Ста би требали да доставе на маил па да свако плаца куповину стампаца за копирање рацуна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2024 12:52

Неписмени, не треба штампач! Плаћате електронски!

Name

Зашто допушта држава пљачку?!

10.04.2024 11:31

Влада треба да одмах забрани штампање рачуна и тако директно утиче на смањење расхода! Људи 21. је вијека! Гдје Лука Петровић живи?! У каменом добу? Мишковићу има ли ико нормалан да каже СТОП трошењу народних пара! Какав црни тендер? У што краћем року обавијестити све потрошаче да доставе бројеве тлф да рачуне шаљу електронским путем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деки

10.04.2024 14:11

Хоцес ли и мојој баби на селу објаснити да јој неце доци рацун за струју који носи постар, ста је с вама?

Name

Хехе

10.04.2024 14:15

Лука живи у каменом Замку а не у каменом добу. Биће да је обрнуто

Name

Јсјс

10.04.2024 12:07

НЕЋУ да примам рачун електронски из ината. Деру народу кожу са леђа, троше милионе на промоције, презентације, возила, хиљаде ухљеба што у администрацији што назови електричара који утикач не знају замијенити. Па бар ово им на трошак и на мој рачун

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

10.04.2024 12:17

Ту раде велики нерадници. Превише их запослила њихове странке. Расуло, мување и гужва од прекобројних. Пропаст, коју ће Народ својим грбавим леђима платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

10.04.2024 12:27

Па кад буде требало да се плати кажеш изгубио сам телефон и ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

10.04.2024 13:28

Јесте, а банке деру једнако и приликом електронске и обицне уплате, плус којекакве провизије мјесецно за е-банкарство... умјесто да оне стимулису е-уплате... дакле, као и све остало у овој квази-дрзави - нека буде наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

10.04.2024 13:51

Дуги низ година примам рачуне електронски, како би себи то олакашала, као што и на исти начин плаћам......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

10.04.2024 14:13

А лисица поштар. Баш занимљиво

Name

рацуни за струју

10.04.2024 14:00

Улазу милијоне а пети дан у мјесецу назовете бесплатан број да провјерите колики је рацун а они јес немају стање у бази података. Кода голуб писмоноса носи попис струје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАШ ПОШТАРУ МАРКУ,ДВЕ!

10.04.2024 14:41

ДА БАЦИ РАЧУН И КАЖЕШ:"НИСАМ ДОБИО"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

10.04.2024 14:51

Ја и даље желим штампани рачун, желим да идем на шалтер да платим, да путем до банке или поште срећем своје суграђане, да чекам у реду и причам са људима, да попричам са радником на шалтеру...Желим да останем друштвено биће, неотуђено технологијом од других људи. Шта је лоше у томе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

10.04.2024 15:29

Колико си година у пензији вец?

Name

Истина

10.04.2024 19:14

Треба се имати папирнати рацун а и признаница да је плацен.У слуцају да цркне телефон или банка промијени програм за ел.плацање,губе се сви подаци и теско је доказати да си несто платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

10.04.2024 19:54

Има и Република Српска Уставни Суд, па рацун за струју и даље изгледа овако као на слици...постоји Закон о Облигационим односима у којем писе ста је то Уговор, Уговорни однос, ста је рацун за неку услугу и какав мозе и мора бити...из овог рацуна 9 од 10 економиста не би могло утврдити ста је ста и цему слузи овај папир. Мислим да је вец то довољно за спор, а неки људи и данас потписују Уговоре са тамо неком Електродистрибуцијом. Елем, ако пет предузеца обрацунава своја потразивања на истом папиру, то је вец у сукобу са Законом, а управо су то неки струцњаци и "струцњаци" као Висковиц и сефови ЕПРС покусавали објаснити, да су то разлицити троскови разлицитих предузеца и разлицит нацин обрацунавања. Сто ствара заблуду, код дузника и не треба противуставна одлука о плацању исте струје за разлицит број укуцана по разлицитој цијени да се запитамо за кога Закони вазе и цему Устав слузи.

ОДГОВОРИТЕ