Ускоро отварање представништва Србије у Бијељини

У Бијељини ће у наредном периоду бити отворено дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије, договорено је приликом данашње посјете Бијељини и градској управи, амбасадора Србије у БиХ Ивана Тодорова. Тодоров је са градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем разговарао и о другим видовима сарадње.

Република Српска 05.04.2024 | 17:02
Ускоро отварање представништва Србије у Бијељини

Сусрет амбасадора Тодорова и градоначелника Бијељине, Љубише Петровића, означио је важан корак ка јачању веза Бијељине са Србијом.

Амбасадор Тодоров је истакао да су на састанку размотрени пројекти које подржава Србија, како они који су већ завршени, тако и они који су у фази реализације. Посебан нагласак је стављен на отварање генералног конзулата Србије у Бијељини, за шта је градоначелник Петровић већ пронашао адекватне просторије.

"Ми смо данас разговарали нпре свега о пројектима које подржава Србија. Пројекти који су завршени, пројекти који су у фази реализације а уједно и о пројектима које ћемо спровести у будућности", рекао је амбасадор Тодоров и додао:

"Друга тема које је ваома битна за Србију, а то је отварање генералног конзулата у  Бијељини гдје прије свега желим да се захвалим господину градоначелнику који је већ обезбједио и рјешење гдје ће бити наш будући Конзулат."

"Град Бијељина је изразио спремност да просторије без накнаде уступимо на кориштење братској Србији а који се налази у склопу зграде у улици потпоручника Смајлића односно фактички у склопу зграде где функционише Савез општина и градова Републике Српске, Центар за социјални рад, и да на име тих просторија отварањем дипломатско конзуларног представништва град Бијељина, Република Српска, Босна и Херцеговина заједно са братском Србијом оснажимо наше братске везе дал их проширујемо", јасан је био Петровић.

Један од кључних аспеката разговора био је инфраструктурни пројекат финансирања аутопута Бијељина-Сремска Рача-Кузмин од стране Србије, укључујући и мост преко ријеке Саве. 

"Наравно оно што је увијек важно споменути да деоница аутопута Бијељина Сремска Рача Кузмин у укупној дужини од 44 км да се дионица од Бијељине до самог граничног прелаза Рача финансира изграђује захваљујући  братској Србији и да је ријека Сава премоштена са изградњом моста који је у потпуности финансирала Србија а дионица аутопута Бијељина до Раче значи онај копнени дио је финансирани средствима Републике Србије у износу од 80 процената и зато смо заиста неизмјерно захвални", каже Петровић

"Заиста очекујем да ћемо у сарадњи заједно Србије и Републике Српске и Босне и Херцеговине, заиста Бијељина у перспективи бити место пре свега укрштења путева, укрштања нових идеја, укрштања у образовању јер сте ме упознали да желите да направите технолошки парк  и заиста ћемо дати максимални допринос да све то остваримо у перспективи", рекао је Тодоров.

Амбасадор Тодоров је изразио очекивање да ће ова сарадња допринијети просперитету Бијељине и да ће град постати центар нових идеја и образовања.

(БН) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

вули

05.04.2024 17:37

Није то ваома битна ствар за Србију него за РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијепа вијест

05.04.2024 18:17

Ми који желимо и србијанско држављанство а далеко Бања Лука. Свака част. Поздрављамо инцијативу и што пре отварању конзулата

ОДГОВОРИТЕ
Name

05.04.2024 19:16

А ста је са представниством у Лактасима,ко це извозит Милетову ракију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Yу

05.04.2024 21:51

Чему овакав коментар, свака част за Србију и Републику Српску.

Name

СНСД

05.04.2024 19:44

Свака част српски конзулат у БН. Живјеле Република Српска и Србија! Српски Свијет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

06.04.2024 09:04

Узет цу нам људе, процу дрину и нецу се вратит

Name

Дарио Дјапа

08.04.2024 22:45

Браво за Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ