Uskoro otvaranje predstavništva Srbije u Bijeljini

U Bijeljini će u narednom periodu biti otvoreno diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije, dogovoreno je prilikom današnje posjete Bijeljini i gradskoj upravi, ambasadora Srbije u BiH Ivana Todorova. Todorov je sa gradonačelnikom Bijeljine Ljubišom Petrovićem razgovarao i o drugim vidovima saradnje.

Republika Srpska 05.04.2024 | 17:02
Uskoro otvaranje predstavništva Srbije u Bijeljini

Susret ambasadora Todorova i gradonačelnika Bijeljine, Ljubiše Petrovića, označio je važan korak ka jačanju veza Bijeljine sa Srbijom.

Ambasador Todorov je istakao da su na sastanku razmotreni projekti koje podržava Srbija, kako oni koji su već završeni, tako i oni koji su u fazi realizacije. Poseban naglasak je stavljen na otvaranje generalnog konzulata Srbije u Bijeljini, za šta je gradonačelnik Petrović već pronašao adekvatne prostorije.

"Mi smo danas razgovarali npre svega o projektima koje podržava Srbija. Projekti koji su završeni, projekti koji su u fazi realizacije a ujedno i o projektima koje ćemo sprovesti u budućnosti", rekao je ambasador Todorov i dodao:

"Druga tema koje je vaoma bitna za Srbiju, a to je otvaranje generalnog konzulata u  Bijeljini gdje prije svega želim da se zahvalim gospodinu gradonačelniku koji je već obezbjedio i rješenje gdje će biti naš budući Konzulat."

"Grad Bijeljina je izrazio spremnost da prostorije bez naknade ustupimo na korištenje bratskoj Srbiji a koji se nalazi u sklopu zgrade u ulici potporučnika Smajlića odnosno faktički u sklopu zgrade gde funkcioniše Savez opština i gradova Republike Srpske, Centar za socijalni rad, i da na ime tih prostorija otvaranjem diplomatsko konzularnog predstavništva grad Bijeljina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina zajedno sa bratskom Srbijom osnažimo naše bratske veze dal ih proširujemo", jasan je bio Petrović.

Jedan od ključnih aspekata razgovora bio je infrastrukturni projekat finansiranja autoputa Bijeljina-Sremska Rača-Kuzmin od strane Srbije, uključujući i most preko rijeke Save. 

"Naravno ono što je uvijek važno spomenuti da deonica autoputa Bijeljina Sremska Rača Kuzmin u ukupnoj dužini od 44 km da se dionica od Bijeljine do samog graničnog prelaza Rača finansira izgrađuje zahvaljujući  bratskoj Srbiji i da je rijeka Sava premoštena sa izgradnjom mosta koji je u potpunosti finansirala Srbija a dionica autoputa Bijeljina do Rače znači onaj kopneni dio je finansirani sredstvima Republike Srbije u iznosu od 80 procenata i zato smo zaista neizmjerno zahvalni", kaže Petrović

"Zaista očekujem da ćemo u saradnji zajedno Srbije i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, zaista Bijeljina u perspektivi biti mesto pre svega ukrštenja puteva, ukrštanja novih ideja, ukrštanja u obrazovanju jer ste me upoznali da želite da napravite tehnološki park  i zaista ćemo dati maksimalni doprinos da sve to ostvarimo u perspektivi", rekao je Todorov.

Ambasador Todorov je izrazio očekivanje da će ova saradnja doprinijeti prosperitetu Bijeljine i da će grad postati centar novih ideja i obrazovanja.

(BN) Foto: BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

vuli

05.04.2024 17:37

Nije to vaoma bitna stvar za Srbiju nego za RS.

ODGOVORITE
Name

Lijepa vijest

05.04.2024 18:17

Mi koji želimo i srbijansko državljanstvo a daleko Banja Luka. Svaka čast. Pozdravljamo incijativu i što pre otvaranju konzulata

ODGOVORITE
Name

Yu

05.04.2024 19:16

A sta je sa predstavnistvom u Laktasima,ko ce izvozit Miletovu rakiju.

ODGOVORITE
Name

Re: Yu

05.04.2024 21:51

Чему овакав коментар, свака част за Србију и Републику Српску.

Name

SNSD

05.04.2024 19:44

Svaka čast srpski konzulat u BN. Živjele Republika Srpska i Srbija! Srpski Svijet!

ODGOVORITE
Name

Bobi

06.04.2024 09:04

Uzet cu nam ljude, procu drinu i necu se vratit

Name

Dario Djapa

08.04.2024 22:45

Bravo za Republiku Srpsku

ODGOVORITE