Гуши ли црно тржиште некретнина Републику Српску?

Грађевинарство и тржиште некретнина на врху су пирамиде када је ријеч о прању новца у Босни и Херцеговини. На ту чињеницу указала је Европска комисија. У овом сектору све је више нерегистрованих агената, а болна тачна су и цијене.

Република Српска 23.03.2024 | 19:55
Гуши ли црно тржиште некретнина Републику Српску?

Да бисте данас постали власник некретнине у Бијељини морате платити у просјеку 2.200 марака по квадрату, у Источном Сарајеву 2.500 КМ, Требињу или Бањалуци 3.400 марака, док ћете за стан у центру Сарајева искеширати 8.000 по једном метру квадратном.

Док је за већину куповина стана мисаона именица, други радо плаћају вртоглаве износе. Поготово они којима се жури да новац сумњивог поријека убаце у легалне финансијске токове. То се у БиХ најчешће ради купопродајом некретнина, оцијенила је ЕУ комисија.

Грађевинарство је област у којој се најлакше врши прање новца који потиче из нерегистрованих извора, каже економиста Миленко Станић.

Даље додаје да то омогућује чињеница да се у грађевинарству много више него у другим областима врши плаћање у готовини. 

Да има доста црног новца који се убацује у легалне токове кроз куповину некретнина наводи и Спахо Љаић, агент за некретнине из Сарајева. Превенција сумњивих токова купопродаје је куповина у лиценцираним агенцијама. 

У Републици Српској ради 58 агенција које испуњавају услове за обављање дјелатности посредовања по  Закону о посредовању у промету некретнина.

Купци треба да обрате пажњу од кога купују, а продавци коме продају.

По новом Закону о спречавању прања новца у БиХ за износе преко 30.000 КМ нема плаћања готовином. Мора се знати поријекло новца. Сада је потез на инспекцијским и пореским органима.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Добој

23.03.2024 20:05

То се у Добоју ради масовно. Цак су се појавили извођаци који су робијали у Њемацкој. А сада перу паре преко градње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

23.03.2024 21:42

То највише раде политичари у БЛ све покуповасе али на туђа имена оа др.Ђајић има у већини нових зграда ткзв пентхаусе ид оо цца 200 квадрата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перионица

23.03.2024 22:15

Прљавог нивца! Мафија зградољуби граде уградјују зграде ницу ко пецурке писле кисе! Страсно! Афија хара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

23.03.2024 23:36

И овај нови закон о спријечавању прања новца је смијурија. Наиме, није ни заживио како треба, а већ се увелико заобилази и то на начин да се кроз папире уплаћује до 30000 КМ, а други дио даје на руке, мимо било каквих писаних трагова. Тако се избјегава доказивање поријекла новца. Укратко, закон је нов, само што опет има рупе. Нов закон, стара мана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

24.03.2024 07:24

Сва уплата морала би проĉи преко рачуна као достава банци копија уговора,а купац да докаже поријекло новца и гдје је радио и гдје ради.

Name

мрга

24.03.2024 06:35

Европа је јасно рекла гдје је проблем - нешколовани врте превелике паре и договор се прави у кафани умјесто јавно и на папиру. Дакле, порука им је да угоститељство и грађевина не иду без непрекидног надзора. Плакаћемо крваве сузе кад то дође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

24.03.2024 06:37

А ста је станова и зграда изградило а пословни се рентају банкама фирмама нико непита ције је то вец локација а све мафија лопови криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

24.03.2024 08:14

Сто се цудите. Сами знате какве су нам биле несигурне банке. Народ дрзао новац у куци. Сад досла друга времена па народ се ријесава пара кроз некретнине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

24.03.2024 12:13

Криминалци могу све,,,,,, како неки инвеститори плацају изводјаци радова на згради у кесу по 100000км,,у врецама новац доносе,,,,,, нико несмијем да их контролише, то је мафија,,,,, ал зато ј..... Обицни нарог, сиротињу за дуг од сто км,,,,,,, овдје закон постоји само за народ који једва презивљава,,,, а сви видимо и знамо како ради градјевинци сектор,,,, ту нико не залази,,,,,,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зло и наопако

24.03.2024 12:14

Политичари из РС-е листом учествују у станоградњи и градњама у БГ, НС, па и другим мјестима у Србији. Изненадили би се кад би сазнали имена њихова. За неке не би никад ни помислили, овдје као живе од плате и нешто мало хонорара, а тамо улажу капиталне износе. Поставља се питање одакле им толики новци..??!! Па да се таква питања постављала, да се поштени наивни народ не доводи у неке сумње, они лијепо улажу у Србији, а Србија шути, одати их неће. Штити се поријекло стеченог новца. Штити се пљачка, која се подвоси под безазлени појам прање новца. И то функционише, све на ползу тих 'политичара' овдашњих и њихових ахбаба ондашњих. Докле, нико не зна. Док је ово зло на власти, мисле многи, са 'предводником', генератором и заштитником корупције, првим међу неједнакима. Није добро, нити ће бити, нису изгледи, а свијет је иначе пун гада, како то завапши јунак једне приповијетке И.Андрића, слава му и част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

24.03.2024 18:50

Да ми је вдијети да у ЕУ банци уђеш са 15000 еура и уплатис на рацун, па одес у другу банку па уплатиш 15000 еура на рацун и онда одес куцо и уплатис са та два рацуна електронски на свој треци и добијес 30000 легалног новца

ОДГОВОРИТЕ