Guši li crno tržište nekretnina Republiku Srpsku?

Građevinarstvo i tržište nekretnina na vrhu su piramide kada je riječ o pranju novca u Bosni i Hercegovini. Na tu činjenicu ukazala je Evropska komisija. U ovom sektoru sve je više neregistrovanih agenata, a bolna tačna su i cijene.

Republika Srpska 23.03.2024 | 19:55
Guši li crno tržište nekretnina Republiku Srpsku?

Da biste danas postali vlasnik nekretnine u Bijeljini morate platiti u prosjeku 2.200 maraka po kvadratu, u Istočnom Sarajevu 2.500 KM, Trebinju ili Banjaluci 3.400 maraka, dok ćete za stan u centru Sarajeva iskeširati 8.000 po jednom metru kvadratnom.

Dok je za većinu kupovina stana misaona imenica, drugi rado plaćaju vrtoglave iznose. Pogotovo oni kojima se žuri da novac sumnjivog porijeka ubace u legalne finansijske tokove. To se u BiH najčešće radi kupoprodajom nekretnina, ocijenila je EU komisija.

Građevinarstvo je oblast u kojoj se najlakše vrši pranje novca koji potiče iz neregistrovanih izvora, kaže ekonomista Milenko Stanić.

Dalje dodaje da to omogućuje činjenica da se u građevinarstvu mnogo više nego u drugim oblastima vrši plaćanje u gotovini. 

Da ima dosta crnog novca koji se ubacuje u legalne tokove kroz kupovinu nekretnina navodi i Spaho Ljaić, agent za nekretnine iz Sarajeva. Prevencija sumnjivih tokova kupoprodaje je kupovina u licenciranim agencijama. 

U Republici Srpskoj radi 58 agencija koje ispunjavaju uslove za obavljanje djelatnosti posredovanja po  Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina.

Kupci treba da obrate pažnju od koga kupuju, a prodavci kome prodaju.

Po novom Zakonu o sprečavanju pranja novca u BiH za iznose preko 30.000 KM nema plaćanja gotovinom. Mora se znati porijeklo novca. Sada je potez na inspekcijskim i poreskim organima.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Doboj

23.03.2024 20:05

To se u Doboju radi masovno. Cak su se pojavili izvođaci koji su robijali u Njemackoj. A sada peru pare preko gradnje.

ODGOVORITE
Name

Dado

23.03.2024 21:42

To najviše rade političari u BL sve pokupovase ali na tuđa imena oa dr.Đajić ima u većini novih zgrada tkzv penthause id oo cca 200 kvadrata!

ODGOVORITE
Name

Perionica

23.03.2024 22:15

Prljavog nivca! Mafija zgradoljubi grade ugradjuju zgrade nicu ko pecurke pisle kise! Strasno! Afija hara!

ODGOVORITE
Name

Direkt

23.03.2024 23:36

I ovaj novi zakon o spriječavanju pranja novca je smijurija. Naime, nije ni zaživio kako treba, a već se uveliko zaobilazi i to na način da se kroz papire uplaćuje do 30000 KM, a drugi dio daje na ruke, mimo bilo kakvih pisanih tragova. Tako se izbjegava dokazivanje porijekla novca. Ukratko, zakon je nov, samo što opet ima rupe. Nov zakon, stara mana.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

24.03.2024 07:24

Sva uplata morala bi proĉi preko računa kao dostava banci kopija ugovora,a kupac da dokaže porijeklo novca i gdje je radio i gdje radi.

Name

mrga

24.03.2024 06:35

Evropa je jasno rekla gdje je problem - neškolovani vrte prevelike pare i dogovor se pravi u kafani umjesto javno i na papiru. Dakle, poruka im je da ugostiteljstvo i građevina ne idu bez neprekidnog nadzora. Plakaćemo krvave suze kad to dođe.

ODGOVORITE
Name

Rade

24.03.2024 06:37

A sta je stanova i zgrada izgradilo a poslovni se rentaju bankama firmama niko nepita cije je to vec lokacija a sve mafija lopovi kriminalci

ODGOVORITE
Name

Zizi

24.03.2024 08:14

Sto se cudite. Sami znate kakve su nam bile nesigurne banke. Narod drzao novac u kuci. Sad dosla druga vremena pa narod se rijesava para kroz nekretnine.

ODGOVORITE
Name

Wh

24.03.2024 12:13

Kriminalci mogu sve,,,,,, kako neki investitori placaju izvodjaci radova na zgradi u kesu po 100000km,,u vrecama novac donose,,,,,, niko nesmijem da ih kontroliše, to je mafija,,,,, al zato j..... Obicni narog, sirotinju za dug od sto km,,,,,,, ovdje zakon postoji samo za narod koji jedva prezivljava,,,, a svi vidimo i znamo kako radi gradjevinci sektor,,,, tu niko ne zalazi,,,,,,,,,,

ODGOVORITE
Name

Zlo i naopako

24.03.2024 12:14

Političari iz RS-e listom učestvuju u stanogradnji i gradnjama u BG, NS, pa i drugim mjestima u Srbiji. Iznenadili bi se kad bi saznali imena njihova. Za neke ne bi nikad ni pomislili, ovdje kao žive od plate i nešto malo honorara, a tamo ulažu kapitalne iznose. Postavlja se pitanje odakle im toliki novci..??!! Pa da se takva pitanja postavljala, da se pošteni naivni narod ne dovodi u neke sumnje, oni lijepo ulažu u Srbiji, a Srbija šuti, odati ih neće. Štiti se porijeklo stečenog novca. Štiti se pljačka, koja se podvosi pod bezazleni pojam pranje novca. I to funkcioniše, sve na polzu tih 'političara' ovdašnjih i njihovih ahbaba ondašnjih. Dokle, niko ne zna. Dok je ovo zlo na vlasti, misle mnogi, sa 'predvodnikom', generatorom i zaštitnikom korupcije, prvim među nejednakima. Nije dobro, niti će biti, nisu izgledi, a svijet je inače pun gada, kako to zavapši junak jedne pripovijetke I.Andrića, slava mu i čast.

ODGOVORITE
Name

Igipop

24.03.2024 18:50

Da mi je vdijeti da u EU banci uđeš sa 15000 eura i uplatis na racun, pa odes u drugu banku pa uplatiš 15000 eura na racun i onda odes kuco i uplatis sa ta dva racuna elektronski na svoj treci i dobijes 30000 legalnog novca

ODGOVORITE