Ријека Сана у горњем току загађена

Сана, једна од најљепших ријека у Босни и Херцеговини, у посљедње вријеме суочава се са загађењем које је Центар за животну средину уочио у почетку горњег тока ријеке, на простору општине Мркоњић-Град и Рибник.

Република Српска 15.03.2024 | 07:55
Ријека Сана у горњем току загађена

Посљедице загађења су видљиве десетинама километара низводно, у општинама Кључ и Сански Мост, што изазива велику забринутост међу локалним становништвом.

Центар за животну средину је већ неколико пута у посљедње вријеме упозоравао на овај проблем, а изјавили су како је овакав случај забиљежен и прошле године, с тим што је интензитет загађења сада много већи.

– Након обиласка терена представници Центра за животну средину утврдили су да је Сана видљиво замућена и да велико загађење долази од притоке Сане, рјечице Медљанке, у коју кроз водоток Грабовац, вјероватно, стижу све отпадне материје и тешки метали који се спирају с оближњег рудника угља Медна, у истоименом селу – додали су из Центра.

Становништво из општина уз Сану страхује за своје здравље, посебно они који живе на обалама ове ријеке или су скоро свакодневно везани за њу. Наводе да се не осјећају сигурно, јер немају одговоре на питање шта узрокује загађење.

(Аваз)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Реално

15.03.2024 08:11

Шт сте друго очекивали молим вас да је бар општина или мјесна заједница имала користи од тог већ те камионе не сме нико да заустави због претовара !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

15.03.2024 10:42

Дизите се народе на протесте ниста од писања, надлезни неце ни процитати, они су напунили дзепове од концесионара

Name

Искрено

15.03.2024 09:15

Шта каже надлежно министарство и Инспекторат???? Сада ће они то ријешити. Јојјј шта нам раде ти шљамови, којима народ даје плату. Када се појаве у јавности и почну причати, само их пљунути. Све су уништили издајући дозволе тајкунима. Ни свјесни нисмо загађења. Зато је болница пуна. Центар за животну средину, упозорава.....и они су тешки џабалебароши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лео

15.03.2024 10:34

Сад ће да навале наши беспослени еколози само чекају да им неко дадне двадесет марака и да им дају транспаренте мало ће урликати и ајде кући, е такви су наши модерни еколози, и заборавио сам тећи гдје год дођу оставе смеће иза себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

15.03.2024 13:45

Дај Лео шути. Ово је озбиљан проблем загадјења. Шта си ти урадио по овом питању. Сви шустимо ко п... е.

Name

Саггитариус

15.03.2024 13:53

Да правна држава функционише, ово би се релативно лако могло ријешити, анализом воде и доказима да је загађена тешким металима, а затим рудник затворити, и забранити надаље било какво рударење на том простору! Али овдје правне државе нема ни на видику, битан је само екстра профит и богаћење појединаца! А здравље народа и ћиста природна средина, су мисаоне именице, и колатерална штета у овом процесу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

15.03.2024 17:17

Јако лако ријешити, али профит и тајкуни су битни. Да ви знате како инспектори те штите, заједно са надлежним министарством. Немамо ми ни п од правне државе. А ови еколози цвркућу и ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ лео

15.03.2024 17:50

Ти си један од загађивача! ТО загађење почиње у Медној па надаље! Уништите најчистији ријеку у Европи сарад властите користи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бхф1

15.03.2024 22:38

Не чуди ме мој народ. У хиљадугодисњој хисторији вазда су шутили и сабурали. чудите ме ви Срби који сте кроз хисторију вазда устајали против неправде. данас ни ви ништа. Исто као да нам у воду муте таблете за смирење. Нека опасна летаргија међу свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата Миле

16.03.2024 05:27

Колико је лијепо село Медна - само му име каже! Село је мали рај са преко 100 извора воде. Нажалост, у овом несретном рату је опустило, а сада га неки наши непознати профитери дефинитивно тим рудником уништавају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.03.2024 20:02

Шта ли ће тек бити кад литијум пронаћу, паметњаковићи открили америку кољу бика да би узели рогове.Мисле да нико пре њих није знао за угаљ,али неки су раније размишљали и о поколењима.

ОДГОВОРИТЕ