Rijeka Sana u gornjem toku zagađena

Sana, jedna od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini, u posljednje vrijeme suočava se sa zagađenjem koje je Centar za životnu sredinu uočio u početku gornjeg toka rijeke, na prostoru opštine Mrkonjić-Grad i Ribnik.

Republika Srpska 15.03.2024 | 07:55
Rijeka Sana u gornjem toku zagađena

Posljedice zagađenja su vidljive desetinama kilometara nizvodno, u opštinama Ključ i Sanski Most, što izaziva veliku zabrinutost među lokalnim stanovništvom.

Centar za životnu sredinu je već nekoliko puta u posljednje vrijeme upozoravao na ovaj problem, a izjavili su kako je ovakav slučaj zabilježen i prošle godine, s tim što je intenzitet zagađenja sada mnogo veći.

– Nakon obilaska terena predstavnici Centra za životnu sredinu utvrdili su da je Sana vidljivo zamućena i da veliko zagađenje dolazi od pritoke Sane, rječice Medljanke, u koju kroz vodotok Grabovac, vjerovatno, stižu sve otpadne materije i teški metali koji se spiraju s obližnjeg rudnika uglja Medna, u istoimenom selu – dodali su iz Centra.

Stanovništvo iz opština uz Sanu strahuje za svoje zdravlje, posebno oni koji žive na obalama ove rijeke ili su skoro svakodnevno vezani za nju. Navode da se ne osjećaju sigurno, jer nemaju odgovore na pitanje šta uzrokuje zagađenje.

(Avaz)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Реално

15.03.2024 08:11

Шт сте друго очекивали молим вас да је бар општина или мјесна заједница имала користи од тог већ те камионе не сме нико да заустави због претовара !

ODGOVORITE
Name

Boki

15.03.2024 10:42

Dizite se narode na proteste nista od pisanja, nadlezni nece ni procitati, oni su napunili dzepove od koncesionara

Name

Iskreno

15.03.2024 09:15

Šta kaže nadležno ministarstvo i Inspektorat???? Sada će oni to riješiti. Jojjj šta nam rade ti šljamovi, kojima narod daje platu. Kada se pojave u javnosti i počnu pričati, samo ih pljunuti. Sve su uništili izdajući dozvole tajkunima. Ni svjesni nismo zagađenja. Zato je bolnica puna. Centar za životnu sredinu, upozorava.....i oni su teški džabalebaroši.

ODGOVORITE
Name

leo

15.03.2024 10:34

Sad će da navale naši besposleni ekolozi samo čekaju da im neko dadne dvadeset maraka i da im daju transparente malo će urlikati i ajde kući, e takvi su naši moderni ekolozi, i zaboravio sam teći gdje god dođu ostave smeće iza sebe.

ODGOVORITE
Name

M

15.03.2024 13:45

Daj Leo šuti. Ovo je ozbiljan problem zagadjenja. Šta si ti uradio po ovom pitanju. Svi šustimo ko p... e.

Name

Saggitarius

15.03.2024 13:53

Da pravna država funkcioniše, ovo bi se relativno lako moglo riješiti, analizom vode i dokazima da je zagađena teškim metalima, a zatim rudnik zatvoriti, i zabraniti nadalje bilo kakvo rudarenje na tom prostoru! Ali ovdje pravne države nema ni na vidiku, bitan je samo ekstra profit i bogaćenje pojedinaca! A zdravlje naroda i ćista prirodna sredina, su misaone imenice, i kolateralna šteta u ovom procesu!!

ODGOVORITE
Name

Stvarnost

15.03.2024 17:17

Jako lako riješiti, ali profit i tajkuni su bitni. Da vi znate kako inspektori te štite, zajedno sa nadležnim ministarstvom. Nemamo mi ni p od pravne države. A ovi ekolozi cvrkuću i nikom ništa.

ODGOVORITE
Name

RE leo

15.03.2024 17:50

Ti si jedan od zagađivača! TO zagađenje počinje u Mednoj pa nadalje! Uništite najčistiji rijeku u Evropi sarad vlastite koristi!

ODGOVORITE
Name

Bhf1

15.03.2024 22:38

Ne čudi me moj narod. U hiljadugodisnjoj historiji vazda su šutili i saburali. čudite me vi Srbi koji ste kroz historiju vazda ustajali protiv nepravde. danas ni vi ništa. Isto kao da nam u vodu mute tablete za smirenje. Neka opasna letargija među svima.

ODGOVORITE
Name

Tata Mile

16.03.2024 05:27

Koliko je lijepo selo Medna - samo mu ime kaže! Selo je mali raj sa preko 100 izvora vode. Nažalost, u ovom nesretnom ratu je opustilo, a sada ga neki naši nepoznati profiteri definitivno tim rudnikom uništavaju!

ODGOVORITE
Name

Mile

25.03.2024 20:02

Шта ли ће тек бити кад литијум пронаћу, паметњаковићи открили америку кољу бика да би узели рогове.Мисле да нико пре њих није знао за угаљ,али неки су раније размишљали и о поколењима.

ODGOVORITE