Пронађена тијела пет несталих скијаша у Алпама

Тијела пет од шест несталих скијаша пронађена су у швајцарским Алпама, саопштила је полиција.

Свијет 11.03.2024 | 07:34
Пронађена тијела пет несталих скијаша у Алпама

Тијела су пронађена синоћ без знакова живота, а локалне власти трагају за шестом особом.

Велика операција потраге и спасавања покренута је у суботу, 9. марта, након што је група нестала недалеко од 3.706 метара високе планине Тет Бланш.

Скијаши су кренули из Зермата, мјеста на познатој планини Матерхорн, на скијашку туру према Ароли уз швајцарско-италијанску границу.

Власти су претходно рекле за Би-Би-Си како су сви скијаши швајцарски држављани и да имају од 21 до 58 година.

Локална полиција је навела како лоше вријеме отежава операцију. У Алпама већ неколико дана дувају јаки вјетрови, а у посљедња 24 часа пао је и обилан снијег.

Ањан Труфер, који је водио ваздушне спасилачке службе у Зермату, испричао је да је групу скијаша можда свладало лоше вријеме, а не лавина, јер су нестали на дијелу руте гдје је ризик од лавине мали.

Скијашке туре обично слиједе неприпремљене алпске руте. Посљедњи сигнал групе снимљен је током ноћи и понудио је спасилачким службама могућносту о локацији несталих.

Рута од Зермата до Ароле врло је популарна, али је погодна само за најискусније скијаше.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

миле

11.03.2024 08:20

Да ли це да одговара организатор ових тура и то управа скијалиста која то није затворила .Похлепа је пристутна масовно . Такодје и скијаси не требају да буду наивни и треба да скијају само по сигурним стазама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

11.03.2024 09:51

Све стазе за нормалне скијасе су обиљезене. Ови остали сами тразе дјавола, па га некад и надју као и ови. Не треба их залити...