Данас протест грађана у Шипову због литијума

Чувари Пливе и Јања данас у Шипову организују протест против геолошких истраживања с почетком у 12 сати у Воларима.

Република Српска 10.03.2024 | 10:05
Данас протест грађана у Шипову због литијума

У општини Шипово, удаљеној десетак минута вожње од Језера, слична прича се одвија везана за геолошка истраживања. Начелник општине Милан Ковач (СНСД) у два наврата стављао је дозволу за геолошка истраживања на дневни ред локалне Скупштине, али оба пута није било довољно гласова за ту одлуку. Чак ни одборници СНСД-а нису подржали издавање дозволе.

Милан Плавшић, одборник Народног фронта у Скупштини општине Шипово и предсједник Општинског одбора Народног фронта Шипово, раније је упозоравао на чињеницу да се компанија “Лyкос” вратила на територију Шипова након што је НСРС усвојила спорни нацрт закона.

– Ја сам један од оних људи који се противе геолошким истраживањима на подручју наше опћине Шипова, као и у цијелој држави. То је због тога што сам темељито сагледао све негативне посљедице које носи рударење. Преузео сам велику одговорност да поведем народ у том смјеру, јер знам да ако дође до експлоатације литијума у овим крајевима, то ће значити крај постојања нашег народа на овим подручјима, говори нам Плавшић на почеку нашег разговора.

“Истраживања представљају опасност”

Истраживања на подручју опћине Језеро, конкретно на истражном простору “Сињаково”, који обухваћа опћине Мркоњић Град, Шипово и Језеро, тренутно се проводе од стране компаније Лyкос Балкан Металс, односно СНК Метали д.о.о. из Бијељине уз одобрење Министарства енергетике и рударства Републике Српске за геохемијска, геофизичка и геолошка истраживања олова, цинка, бакра, барита и пратећих метала на истражном простору “Језеро”.

– Лyкос је већ дуже вријеме присутан на нашем подручју. То је приватна компанија која, на властити трошак, врши испитивања на нашим теренима с циљем побољшања живота овог народа. Међутим, ја и сви моји истомишљеници оправдано сумњамо у то. Та истраживања представљају велику опасност по природу, флору, фауну, становништво и сточни фонд, као и све у блиском окружењу потенцијалне експлоатације. Ми смо општина са 6 ријечица и сва двије велике ријеке, Јањ и Плива. На крају сви потоци и све ријечице завршавау у ријеци Пливи, а она иде даље према Јајцу гдје се улијева у Врбас, затим иде према Бањалуци тако да би дошло до једног масовог тровање становништва у комплетом сливу ових поменутих ријека, казао је.

Руде гиспа неискориштене

Протест против геолошких истраживања заказан је за данас с почетком у 12 сати у Воларима, а организатори су Чувари Пливе и Јања.

– Најавили смо протест и позивам све људе без обзира на боју коже, политичку припадност или вјерску увјереност, како бисмо мирно и достојанствено изразили нашу супротстављеност ископавању литијума у нашим крајевима. Разлог за организацију протеста у Воларима је једноставан – у Воларима и околини постоји милион тона истражене руде гипса – алабастера, који је еколошки чист и прихватљив, чак је и погодан за употребу.

Међутим, господа која тренутно држе власт, како на државном тако и на локалном нивоу, су затворила исту ту фабрику гипса и ставила је у стечај. Сада би жељели експлоатисати литијум, док тоне већ истражене руде гипса стоје неискориштене. Треба подсјетити да је ова фабрика била главни мотор привредног развоја прије рата у општини Шипово и запошљавала је неколико стотина радника, наоди нам Плавшић.

Према ранијим изјавама ове компаније за медије, за пројекте у Републици Српској првобитно су осигурали 15,5 милиона конвертибилних марака.

– Ти инвеститори, како себе називају, осјетили су огроман профит у нашој земљи, јер знају да смо девастирани и економски немоћни, те да је криминал и корупција на највишем нивоу. Баш такве земље бирају гдје се народ јако лоше и споро организује против таквих нуспојава. Треба се подсјетити да је Закон у Народној скупштини Републике Српске већ у нацрту усвојен, који је тренутно у процесу јавне расправе. Ако дође до усвајања приједлога Закона, бојим се да ће наша борба бити пуно тежа него што је данас. Ако тај крупни капитал, који са собом носи ископавање литијума, заиста дође у ове крајеве, бојим се да ће нас бити мало и да се нећемо моћи одупријети том великом капиталу. Нажалост, ако до тога дође, ми ћемо радити на томе да се то не догоди, али нама ће остати само једна опција – да се морамо селити са својих вјековних огњишта, рекао је он.

Загађење Медљанке која се улијева у Сану

Републичка управа за инспекцијске послове Републике Српске и даље шути у вези с резултатима лабораторијских анализа које указују на озбиљно загађење водотока уз лежиште рудника мрког угља Медна надомак Мркоњић Града. Такођер, инспекција се не изјашњава нити у вези с очигледним кршењем Еколошке дозволе, према којој рудник, унаточ жалбама мјештана и еколошких активиста, наставља с радом.

– Што се тиче Мркоњић Града и Језера, ситуација је јако слична. У Мркоњић Граду већ имамо проблематику око ископавања угља, гдје је дошло до загађења рјечице Медљанка која се улијева у ријеку Сану. Већ је дошло до загађења ове ријеке, и многи људи који користе ову воду као пијацу, не могу је користити. Стање у сливу ријеке Сане је алармантно, истакао је.

Ријека Плива која је највећи извор питке воде у Европи се улијева у ријеку Врбас, чија вода се не конзумира само у Јајцу, већ и у Бањој Луци. Овај проблем није само локалног, већ и регионалног карактера.

– Овом приликом желим да отворим очи јавности из простог разлога. Лyкос није дошао на ове просторе непозван, вјерујем да ни имају потајни и скривено зелено свјетло од привржених људи општина, јер иначе би били протјерани за 24 часа да није тако. Користим прилику да добре и морално здраве људе позовем да нам се придруже у недјељу како бисмо заједнички одбранили наша огњишта. Да обранимо наша брда, планине, шуме и ријеке. У овом моменту је Шипово кључна тачка. Ако дође до загађења Шипова и ријеке Пливе, то ће са собом повући загађење многих општина кроз које пролази наведена ријека, казао је Милан Плавшић пише Јајце-онлине.

(БН) Фото: Илустрација/Н1

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дрења

10.03.2024 10:30

За сву похвалу је што Шпирић и Стевандић хоће да развију свој завичај. Необавијештен народ протествује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2024 17:15

Чији је рудник!? Ко долази хеликоптером?

Name

Пиçкетлне

10.03.2024 10:33

Народ је никакав...без срца. Могу им давати мишомор да дају дјеци они це аплаудирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

10.03.2024 10:37

Какав протест и бакрачи све је потписано паре легле једино шта остаје да се пакујете и распродате то што имате док је вријеме Кад почне копање нече вам имања вриједити ни један еуро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

10.03.2024 11:34

Недај те земљу лоповима браћо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

10.03.2024 11:34

Без бриге. Змај ће ријешити проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сипово

10.03.2024 12:58

Милан Плавсиц је опљацкао Сипово.Како це један криминалац бранити насу земљу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

10.03.2024 13:30

Срећно! Не дајте да се уништи и природа која је једина преостала као капитал. (Привреда је плански већ уништена).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Престаните

10.03.2024 14:56

Бацати и смеће у природу, глупани!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милее

10.03.2024 16:44

Не само да це загати Мг, Језеро, Сипово ,Јајце него и БЛ и све до слива у Саву знаци цијели заоадни дио РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чувари Пливе

10.03.2024 17:20

У Чилеу је ископавање литијума изазвало смрт стотине хиљада птица и других животиња која су се напајала из базена са водом у којима лежи литијум лежи литијум. Такође, тај регион је претворен у пустињу која се простире на 10.000км2 и након катастрофе тај рудник је затворен. Надам се да ће народ животима спречити ову катастрофу. У супротном народе очекуј рак и разне друге болести и не кукају после. Не бирају средства да их зауставите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново

10.03.2024 21:11

Сто бих ти и сви други забранили ископавање руде а одакле једете месо воце повроце и многе друге производе управо из тог Цилеа и латино Америцких дрзава у коим је недозвољени нацин хемиског рударења Алооо нецете домаце да производите вец здерете давите у њиховим производима

Name

Зоран

10.03.2024 22:20

Никад то народ у Сипову неце дозволити,здрав народ и остаце здравог разума да то недозволи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шеки

11.03.2024 04:02

Какве ваше функције када сте скоро па угашени.ти и та волусина до тебе сада губите изборе.

ОДГОВОРИТЕ