Обрисане кључне ствари за утврђивање сукоба интереса

Директорица Транспаренцy Интернатионал БиХ Ивана Корајлић казала је за Клиx.ба да је закон у потпуности разводњен у посљедњи тренутак, у односу на оно што је било планирано да нови закон донесе. Савјет министара је измијенио кључне ствари.

Босна и Херцеговина 07.03.2024 | 16:03
Обрисане кључне ствари за утврђивање сукоба интереса

Савјет министара Босне и Херцеговине недавно је усвојило Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ који је упућен у парламентарну процедуру и о њему ће се одлучивати на хитној сједници сутра. Међутим, Приједлог Закона има бројне мањкавости.

Закон се односи на носиоце јавних функција на нивоу Босне и Херцеговине, баш као и постојећи.

Директорица Транспаренцy Интернатионал БиХ Ивана Корајлић казала је за Клиx.ба да је закон у потпуности разводњен у посљедњи тренутак, у односу на оно што је било планирано да нови закон донесе. Савјет министара је измијенио кључне ствари.

Закон предвиђа оснивање Комисије за одлучивање о сукобу интереса у институцијама БиХ. Између осталог, спорно је колико ће Комисија бити у стању да доноси одлуке с обзиром на то да најмање двије трећине чланова морају гласати за одлуку.

"Предвиђено је да Комисија има седам чланова. Оставили су да мора ићи етничка расподјела, али неће бити етнички начин одлучивања. Оно што је специфично спорно и што може изазвати проблем у изрицању једног дијела санкција јесте што за одлуке које се тичу разрјешења носилаца јавних функција мора бити консензус код одлучивања. Ако он не постоји онда већина од двије трећине мора подржати одлуку", казала је Корајлић.

Наглашава да то може довести до тога да се никада не могу договорити или изрећи санкција која се односи приједлог за разрјешење или позив на оставку. Додатно, не постоји обавеза других институција да доставе податке Комисији.

"Савјет министара је посљедњи час промијенило кључне ствари. Избацили су одредбе које се тичу обавезе другим органима правним и физичким лицима да Комисија на захтјев доставе податке који су њој неопходни да би провјерила тачност имовинских картона. Ако немате ту обавезу, већ је само оквирно стављено 'сарађиваће' то значи да свака институција по свом нахођењу може да одбије да достави податке", рекла је Корајлић.

Тврди да Комисија у том случају неће бити у стању да провјери тачност финансијских извјештаја.

"Практично то може довести у питање уопште функционисање провјере имовинских картона која је требала бити један од кључних нових механизама које закон доноси", истакла је Корајлић.

С друге стране одредбе које се тичу неспојивости у односу на друге функције, приватна јавна предузећа, у односу на удружења грађана и слично су квалитетно урађене.

"Ту није било претјераних изненађења. Имамо неке побољшане ствари које се тичу функција. Али овај дио који се тиче доношења одлука Комисија и провјере имовинских картона. Самим тим је потпуно разводњен закон. Један плус и један велики минус", рекла је Корајлић.

(Клиx) Фото: СМ БиХ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

д

07.03.2024 16:17

а шта друго од ове екипе очекивати, прије би се одрекли рођених него привилегија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ее ехе

07.03.2024 16:26

Али минус мораоо проци јер одисе они у цоркееее брзим путем! Оде прљави капитал! А то се цува ко зјеница ока!!! Ахаха ! Сто се мора мора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

07.03.2024 16:51

Нико не ради у своју штету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Хе-хе

07.03.2024 18:37

Нико не ради на своју стетус,осим градјана,који су остали без мозга,И без карак тера!!!Прије це зртвовати и родјену дјецу,нето прузити отпор,најкриминалнијој власти,која је морала бити осудјена уз одузимање авега опљацканог!!!

Name

мислим

07.03.2024 16:55

Од тог ниста као и свега до сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

07.03.2024 16:58

Закон је тако направљен да та комисија неће имати никакву улогу, осим да запосленима, по страначкој и националној основи, обезбеди добре плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

стари Винстон

07.03.2024 17:14

Ако хоћеш да се нешто не уради, формирај комисију ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

07.03.2024 19:33

Јос једна комисија коју це народ плацати а неце ниста радити . Асурд , лудило . Све то треба укинути и управне одборе и комисије смањити тај бирократски апарат пун странацких лезиљебовића !

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

07.03.2024 22:09

Који лопови.

ОДГОВОРИТЕ