Снажан циклон иде према региону и доноси невријеме

Дио Европе и нашег подручја под утицајем је снажне циклонске активности.

Свијет 24.02.2024 | 18:29
Снажан циклон иде према региону и доноси невријеме

Субота је донијела и настанак секундарног циклона у Ђеновском заливу, а он утиче на област Алпа, Италије, Јадрана и његовог залеђа.

Првог дана викенда веома обилне падавине погодиле су област Алпа, у обилне кише, док је изнад 1500 метара надморске висине вејао снијег, уз олујне ветрове.

Очекују нас кише, али и натпросјечно топло за ово доба године Јако невријеме првог већ у петак захватило је Словенију, па је током суботе широм Словеније пало пуно кише. На сјеверозападу, западу и југозападу земље пало је и више од 200 литара кише по квадратном метру.

Због веома обилних падавина, у свим пределима Словеније биљежи се нагли и вишеметарски раст, уз опасност и од поплава, али добра вијест је да је у претходном периоду забиљежена суша, па су ријечна корита припремљена за прихват огромне количине атмосферске воде.

Истовремено, изнад 1500 метара надморске висине на западу и северозападу Словеније вејао је снег, а пало је чак од 70 до 100 цм снега, па тако предели око 1600 метара мере и до 2 метра снега, а Кредерица и предјели изнад 2000 метара и до 310-320 цм снега, док је пре падавина било око 200 цм.

Снијег је био повремено праћен и грмљавином, што је уобичајено за ове предјеле, а и због близине Јадрана. Поред обилног снега, више планине захватио је и оркански ветар са ударима од 150 км/х, уз праву вејавциу и мећаву.

Иначе, снијег са грмљавином уобичајена је појава у пределима где има идеалних услова за то. У Европи се најчешће јавља на јужним и источним пределима Алпа, у области Динарида и дуж Јадранске обале, односно на планинама изнад Јадрана, као и на планинама дуж западне и југозападне обале Норвешке. Честа је појава и у Сјеверној Америци при продору ледене ваздушне масе, уз хладни фронт, а скоро је свакодневна појава зими на источној обали Јапана

Иако ријетка, ова појава могућа је и у Србији, па не треба се чудити о потпуно природној појави снега са грмљавином.

Оно што је интересантно, веома је оштра граница између предела са и без снега и то због веома топлог времена. Нулта изотерма налази се на око 1400 метара, па сви предели до те висине су имали обилну кишу, а изнад 1500 метара већ висину снега од преко 100 цм.

Невријеме у Словенији слаби и слиједи стабилизација, а сада се олујни систем преместио јужније и на удару веома обилних падавина су југ Далмације, Херцеговине и Црна Гора.

Цијелу ову област, пределе и уз Јадран, али и његово залеђе захватиле су веома обилне кише, а очекују се и снажни пљускови са грмљавином.

Очекује се да падне и више од 100 литара кише, локално и до 200 литара, а на југозападу Црне Горе, нарочито на Орјену и до 300 литара. Колико су ово огромне количине кише за дан-два, говоре подаци

Због тога се очекује опасност од урбаних поплава и бујица, а очекују се и одрони.

Очекује се нагли раст свих река, али добра вест је да је претходни период био сушан, па се бележни низи водостај, али свакако треба бити опрезан код мањих бујичних токова.

Очекује се и нагли раст у сливу Пива и Таре, Мораче, Зете и Неретве.

Када је ријеч о Србији, не очекује се опасност од невремена и обилних падавина као у региону.  Више кише током викенда биће на западу и југозападу, али ни приближних количина као у региону. Свакако се очекује нагли раст Ибра и Дрине, али нема опасности од поплава.

Већа опасност очекује се јаког јужног ветра, у кошавском подручју и на планинама са олујним ударима.

Киша ће падати и на вишим планинама нашег региона, наричито у залеђу Јадрана и на Динаридима, уз грмљавинске пљускове, а снег се очекује само на највишим планинама, углавном изнад 1800-2000 метара надморске висине. Дакле, ситзација са снегом биће слична као и у Словенији и на Алпима.

И док ће предјеле до 1800 метара надморске висине натапати и више него обилна кипа, на највишим планинама северне Херцеговине и у Црној Гори изнад 2000 метара надморске висине очекује се веома обилни снег са грмљавином, при чему би на Дурмитору, Бејаласици и на Проклетијама пало од 50 до 70 цм снега, локално и до један метар, тако да ће се и у овим пределима налазити оштра граница између предела са и без снега, а тамо где снега буде било, биће га у обилним количинама.

Иначе, широм Црне Горе очекује се јак, на ударе и олујни јужни ветар, на планинама и на приморју са ударима и од 100 км/х.

Олујни јужни ветар подизаће и вишеметарске таласе и плавити обална подручја.

Јако јужно струјање донијеће и честице пустињског пијеска из Сахаре, па се очекује прљава киша.

С обзиром на веома изражено јужно струјање, биће и веома топло вријеме, уз температуре на сјеверу од 5 до 13°Ц, а на југу и на приморју од 12 до 18°Ц, колико се очекује и на подручју Подгорице.

Обилне падавине и грмљавинске олује погидиће и југ и север Црне Горе, али далеко мање падавина очекује се на северу земље, а интензивнијих грмљавинских процеса биће у области Јадрана, у залеђу, у централним, западним и источним предјелима земље. Слична ситуација очекује се и на југу Далмације и на југу Херцеговине.

Иначе, обилне падавине и грмљавинске олује биће посљедица орографије, јер како се подручје налази у предњем сектору циклону, преовладавају јужна струјања, а када влажне ваздушне масе са Јадрана ударе о високе приморске планине Динарида, долази до наглог уздизања ваздуха, кондензације и стварања моћних олуја и екстремно обилних падавина.

Након викенда са веома обилним падавинама, понедјељак ће донијети стабилизацију времена и престанак падавина, али и слабљење вјетра.

(Б92)  Фото: Схуттерстоцк/трендобјецтс

Коментари / 0

Оставите коментар