Из Владе долазе репресивне мјере према узгајивачима свиња у Семберији

Још четири милиона КМ треба да се исплати пољопривредницима којима су због афричке куге свиња еутаназиране животиње на подручју Семберије. Било је покушаја заобилажење тих обавеза од стране ресорног министарства али је градска управа била упорна, истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Република Српска 19.02.2024 | 12:52
Из Владе долазе репресивне мјере према узгајивачима свиња у Семберији

Министарство пољопривреде и шумарства РС почело је са репресивним мјерама према узгајивачима свиња у Семберији који су почели да обнављају сточни фонд. Казна за једну свињу износи 500 КМ. Исти ти узгајивачи су мјесецима чекали исплату одштете за еутаназирање свиње обољеле од афричке куге а неки исплату још увијек чекају, истакли су градоначелник Љубиша Петровић и Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду, гостујући у Јутарњем програму БН ТВ.

Још четири милиона КМ треба да се исплати пољопривредницима којима су због афричке куге свиња еутаназиране животиње на подручју Семберије. Било је покушаја заобилажење тих обавеза од стране ресорног министарства али је градска управа била упорна, истакао је, такође у Јутарњем програму БН ТВ, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

"Чим ми чешће правимо састанке, будемо упорни и још посвећенији одмах иде најава састанка и одмах иду дознаке тих финансијских средстава. Ми смо чули на том састанку из уста ресорног министра Минића да ће бити наведена одштета исплаћена до 29. фебруара, дакле до краја мјесеца и ми то заједно са пољопривредним произвођачима и пратимо."

И док нека домаћинства још чекају исплату штете из Министарства пољопривреде су отпочели провођење инспекцијског надзора у свим домаћинствима у којима су вршене еутаназије свиња због афричке куге, како би се утврдило поштовање забране обнављања сточног фонда.

"Уопште се ми не противимо контролама, али не морају све контроле да буду репресивне. Имамо ми и превентивних мјера. Није споран обилазак, али је спорно да пољопривредни произођачи чекају и по шест мјесеци ту исплату, нико не пита тог произвођача како да преживи, како да плати дјеци школовање, како да живи једноставно. Набавили су једну до двије или три свиње за соптвене потребе и они су сад добили плаве коверте и прекршајне налоге, углавном су кажњени износом од 500КМ." каже Сретен Вучковић, начелник Одјељења за пољопривреду града Бијељина.

Вучковић је додао и да је предложени Правилник министарства о биосигурносним мјерама на фармама непримјењив у нашој пракси.

И просто је немогуће да наш пољопривредни произвођач то испуни. Па чак и велики и озбиљни  произвођачи не могу да испуне све те услове које је прописао правилник о биосигурносним мјерама. Онда се поставља питање шта ми то радимо? Је ли то политика министарства да мале пољопривредне произвођаче који чине 80 посто пољопривредне производње уништимо а да велике  још додатно наградимо ?"

Упркос опструкцијама и неусвајању ребаланса буџета, градоначелник Петровић каже да ће сви подстицаји пољопривредницима, које је обећала градска управа, бити исплаћени.

"И ево хвала богу прије три дана, конкретније у петак смо завршили са дознаком средстава за исплату подстицаја за пшеницу у износу од 10 пфенинга, као што смо и рекли. Након свих оних подапињања, неистина и пласирања лажних информација од стране Аграрног фонда, извршена је исплата за 1253 пољопривредна произвођача, милион и седамсто хиљада КМ. Оно што је јако важно истаћи, је да је ово рекорд у смислу издвајања када је у питању субвенција за производњу пшенице."

"Ми од данас настављамо дознаку средстава ка Аграрном фонду за све остале видове пољопривредне производње. Од брзине рада и ефикасности Аграрног фонда зависи којом брзином ће се та средства наћи на рачунима пољопривредних произвођача. Понављам да Град креће са дознаком средстава ка Аграрном фонду већ данас укључујући и субвенције за откуп  сеоских домаћинстава, нешто са чим смо кренули прошле године." додао је Петровић.

Када је ријеч о исплати подршке за штету насталу од олујног невремена које је пољопривреднике погодило прошлог љета, градоначелник је рекао да се документација за исплату милион и сто хиљада марака налази у процедури код министарства финансија Републике Српске чије се одобрење чека.

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јоја

19.02.2024 14:16

Хоце да забране народу да дрзи крмад неким правилима фазонима у овој бедној бих уводе правила за дезане крмади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

19.02.2024 16:15

Нетребамо се ништа чудити.Друг броз је за време своје моћи исто се понашао када је у појединим крајевима забранио узгајање коза,под изговором да брстећи уништавају шумске ресурсе.

Name

Ре

19.02.2024 16:53

Ово је горе него за вријеме турске власти. Пробуди се народе!

Name

Да да

19.02.2024 15:40

Ево хоце да региструју и малене тако да 1 крме домацину друго крме власти! 1 кокош домацину друга кокош владти и тако пола полааа! 1 во домацину други во власти!!! Ооооо Браниславе Нушицууу!! К9мендије јада и биједе људске на тоне у 21 вијеку! Калигуле харају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ету

19.04.2024 13:49

Туга голема.Народу власт отима од уста да себи трпа.Кад је мука власти онда зове тај исти народ да га спасава и вади из .... .Народу забрањују да држе по једну или двије свиње а допуштају увоз и без контрола и одакле да стиже афричка куга?Ко то неради свој посао и не контролише увоз у РС и дали ико одговара за немар или се приме паре испод стола или ?Зашто домаће уништише а увоз бољи?РС није ушла у ЕУ а већ су налегли на руду и издаше свој народ а да је добро у ЕУ ,неби Енглеска изашла из ЕУ.Бићемо и гладни и жедни и неко други имаће добре бенефите од наше издаје.

ОДГОВОРИТЕ