Iz Vlade dolaze represivne mjere prema uzgajivačima svinja u Semberiji

Još četiri miliona KM treba da se isplati poljoprivrednicima kojima su zbog afričke kuge svinja eutanazirane životinje na području Semberije. Bilo je pokušaja zaobilaženje tih obaveza od strane resornog ministarstva ali je gradska uprava bila uporna, istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Republika Srpska 19.02.2024 | 12:52
Iz Vlade dolaze represivne mjere prema uzgajivačima svinja u Semberiji

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva RS počelo je sa represivnim mjerama prema uzgajivačima svinja u Semberiji koji su počeli da obnavljaju stočni fond. Kazna za jednu svinju iznosi 500 KM. Isti ti uzgajivači su mjesecima čekali isplatu odštete za eutanaziranje svinje oboljele od afričke kuge a neki isplatu još uvijek čekaju, istakli su gradonačelnik Ljubiša Petrović i Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu, gostujući u Jutarnjem programu BN TV.

Još četiri miliona KM treba da se isplati poljoprivrednicima kojima su zbog afričke kuge svinja eutanazirane životinje na području Semberije. Bilo je pokušaja zaobilaženje tih obaveza od strane resornog ministarstva ali je gradska uprava bila uporna, istakao je, takođe u Jutarnjem programu BN TV, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

"Čim mi češće pravimo sastanke, budemo uporni i još posvećeniji odmah ide najava sastanka i odmah idu doznake tih finansijskih sredstava. Mi smo čuli na tom sastanku iz usta resornog ministra Minića da će biti navedena odšteta isplaćena do 29. februara, dakle do kraja mjeseca i mi to zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima i pratimo."

I dok neka domaćinstva još čekaju isplatu štete iz Ministarstva poljoprivrede su otpočeli provođenje inspekcijskog nadzora u svim domaćinstvima u kojima su vršene eutanazije svinja zbog afričke kuge, kako bi se utvrdilo poštovanje zabrane obnavljanja stočnog fonda.

"Uopšte se mi ne protivimo kontrolama, ali ne moraju sve kontrole da budu represivne. Imamo mi i preventivnih mjera. Nije sporan obilazak, ali je sporno da poljoprivredni proizođači čekaju i po šest mjeseci tu isplatu, niko ne pita tog proizvođača kako da preživi, kako da plati djeci školovanje, kako da živi jednostavno. Nabavili su jednu do dvije ili tri svinje za soptvene potrebe i oni su sad dobili plave koverte i prekršajne naloge, uglavnom su kažnjeni iznosom od 500KM." kaže Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina.

Vučković je dodao i da je predloženi Pravilnik ministarstva o biosigurnosnim mjerama na farmama neprimjenjiv u našoj praksi.

I prosto je nemoguće da naš poljoprivredni proizvođač to ispuni. Pa čak i veliki i ozbiljni  proizvođači ne mogu da ispune sve te uslove koje je propisao pravilnik o biosigurnosnim mjerama. Onda se postavlja pitanje šta mi to radimo? Je li to politika ministarstva da male poljoprivredne proizvođače koji čine 80 posto poljoprivredne proizvodnje uništimo a da velike  još dodatno nagradimo ?"

Uprkos opstrukcijama i neusvajanju rebalansa budžeta, gradonačelnik Petrović kaže da će svi podsticaji poljoprivrednicima, koje je obećala gradska uprava, biti isplaćeni.

"I evo hvala bogu prije tri dana, konkretnije u petak smo završili sa doznakom sredstava za isplatu podsticaja za pšenicu u iznosu od 10 pfeninga, kao što smo i rekli. Nakon svih onih podapinjanja, neistina i plasiranja lažnih informacija od strane Agrarnog fonda, izvršena je isplata za 1253 poljoprivredna proizvođača, milion i sedamsto hiljada KM. Ono što je jako važno istaći, je da je ovo rekord u smislu izdvajanja kada je u pitanju subvencija za proizvodnju pšenice."

"Mi od danas nastavljamo doznaku sredstava ka Agrarnom fondu za sve ostale vidove poljoprivredne proizvodnje. Od brzine rada i efikasnosti Agrarnog fonda zavisi kojom brzinom će se ta sredstva naći na računima poljoprivrednih proizvođača. Ponavljam da Grad kreće sa doznakom sredstava ka Agrarnom fondu već danas uključujući i subvencije za otkup  seoskih domaćinstava, nešto sa čim smo krenuli prošle godine." dodao je Petrović.

Kada je riječ o isplati podrške za štetu nastalu od olujnog nevremena koje je poljoprivrednike pogodilo prošlog ljeta, gradonačelnik je rekao da se dokumentacija za isplatu milion i sto hiljada maraka nalazi u proceduri kod ministarstva finansija Republike Srpske čije se odobrenje čeka.

(BN) Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Joja

19.02.2024 14:16

Hoce da zabrane narodu da drzi krmad nekim pravilima fazonima u ovoj bednoj bih uvode pravila za dezane krmadi

ODGOVORITE
Name

Рашо

19.02.2024 16:15

Нетребамо се ништа чудити.Друг броз је за време своје моћи исто се понашао када је у појединим крајевима забранио узгајање коза,под изговором да брстећи уништавају шумске ресурсе.

Name

Re

19.02.2024 16:53

Ovo je gore nego za vrijeme turske vlasti. Probudi se narode!

Name

Da da

19.02.2024 15:40

Evo hoce da registruju i malene tako da 1 krme domacinu drugo krme vlasti! 1 kokoš domacinu druga kokoš vladti i tako pola polaaa! 1 vo domacinu drugi vo vlasti!!! Ooooo Branislave Nušicuuu!! K9mendije jada i bijede ljudske na tone u 21 vijeku! Kaligule haraju!

ODGOVORITE
Name

Etu

19.04.2024 13:49

Tuga golema.Narodu vlast otima od usta da sebi trpa.Kad je muka vlasti onda zove taj isti narod da ga spasava i vadi iz .... .Narodu zabranjuju da drže po jednu ili dvije svinje a dopuštaju uvoz i bez kontrola i odakle da stiže afrička kuga?Ko to neradi svoj posao i ne kontroliše uvoz u RS i dali iko odgovara za nemar ili se prime pare ispod stola ili ?Zašto domaće uništiše a uvoz bolji?RS nije ušla u EU a već su nalegli na rudu i izdaše svoj narod a da je dobro u EU ,nebi Engleska izašla iz EU.Bićemo i gladni i žedni i neko drugi imaće dobre benefite od naše izdaje.

ODGOVORITE