Усвојена одлука о отварању преговора са Фронтексом

Вечерас је одржана ванредна сједница Предсједништва Босне и Херцеговине на којој је једина тачка дневног реда била започињање преговора са Фронтексом. Одлука о покретању поступка преговора БиХ са Фронтеком је усвојена.

Босна и Херцеговина 08.02.2024 | 19:14
Усвојена одлука о отварању преговора са Фронтексом

Ово је један од кључних услова за отварање преговора с Европском унијом што је јасно нагласила и извршна директорица за Европу у Европској служби за вањске послове Ангелина Ајорст током посјете БиХ.

На новинарско питање који су то приоритети које БиХ треба урадити до марта одговорила је:

"Сједница Европског вијећа у марту је врло важна за Босну и Херцеговину. Предсједница Европске комисије је била ту са два премијера земаља чланица. Главна порука њене посјете је била да од домаћих власти добије информације о ономе што је урађено и шта се још може урадити како би она извијестила шефове влада држава чланица.

Мање - више јасно је шта треба да се уради и које су задаће. Какав ће бити исход, ја не могу рећи. Да директније одговорим на ваше питање, рећи ћу да је врло важно почети преговоре са Фронтеком, усвојити законе о прању новца, сукобу интереса и судовима.

С правом сам поменула и предстојеће изборе. Потребно је обавити све припреме како бисмо имали адекватан политички процес. Сви знају шта се треба урадити по том питању. Листа задаћа јесте дужа, али посебно смо тежиште ставили на ова питања", казала је.

Министарство безбједности Босне и Херцеговине је је 1. децембра прошле године упутило Савјету министара БиХ састав преговарачког тима и основе за вођење преговора ради потписивања Споразума са Европском агенцијом за граничну и обалну стражу (Фронтекс).

Након завршетка унутрашњих процедура у БиХ и преговора са Фронтеxом, БиХ ће постати дио заједничке европске граничне сигурности и у овој области.

(Клиx) Фото: Предсједништво БиХ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

08.02.2024 19:31

Па то је дивна вијест. Сада ће нам свима бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доротеј

08.02.2024 19:51

Коначно мало оптимизма у суморној БиХ стварности. Само да се неко од актера политичког живота не предомисли па окрене ћурак наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

09.02.2024 14:14

Вазно је ста су потписали могу сада окретати цурак како хоце потписано се постује.То раде вец 20 и висе година.

Name

Бдлд

08.02.2024 20:22

Натјерало из Европе, питај Бога чиме су им запретили. Овако треба и све остале услове - само запретити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

09.02.2024 14:15

Обецали су да од оптузнице неце бити ниста.

Name

Јоја

08.02.2024 20:41

А сто неби било објасни,да ниси сверцер???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаватар

08.02.2024 22:03

И насој Зеки удерене потковице умјесто бијелих цизмица!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

09.02.2024 08:01

Како је Цвијановићка сада мекана а Додик још мекани све ће потписати нема отцепљења.Сад гледајте ви болесни Срби који болујете за Додиком

ОДГОВОРИТЕ