Usvojena odluka o otvaranju pregovora sa Fronteksom

Večeras je održana vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila započinjanje pregovora sa Fronteksom. Odluka o pokretanju postupka pregovora BiH sa Frontekom je usvojena.

Bosna i Hercegovina 08.02.2024 | 19:14
Usvojena odluka o otvaranju pregovora sa Fronteksom

Ovo je jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora s Evropskom unijom što je jasno naglasila i izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajorst tokom posjete BiH.

Na novinarsko pitanje koji su to prioriteti koje BiH treba uraditi do marta odgovorila je:

"Sjednica Evropskog vijeća u martu je vrlo važna za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednica Evropske komisije je bila tu sa dva premijera zemalja članica. Glavna poruka njene posjete je bila da od domaćih vlasti dobije informacije o onome što je urađeno i šta se još može uraditi kako bi ona izvijestila šefove vlada država članica.

Manje - više jasno je šta treba da se uradi i koje su zadaće. Kakav će biti ishod, ja ne mogu reći. Da direktnije odgovorim na vaše pitanje, reći ću da je vrlo važno početi pregovore sa Frontekom, usvojiti zakone o pranju novca, sukobu interesa i sudovima.

S pravom sam pomenula i predstojeće izbore. Potrebno je obaviti sve pripreme kako bismo imali adekvatan politički proces. Svi znaju šta se treba uraditi po tom pitanju. Lista zadaća jeste duža, ali posebno smo težište stavili na ova pitanja", kazala je.

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine je je 1. decembra prošle godine uputilo Savjetu ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora radi potpisivanja Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Fronteks).

Nakon završetka unutrašnjih procedura u BiH i pregovora sa Frontexom, BiH će postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti i u ovoj oblasti.

(Klix) Foto: Predsjedništvo BiH

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

08.02.2024 19:31

Pa to je divna vijest. Sada će nam svima biti bolje.

ODGOVORITE
Name

Dorotej

08.02.2024 19:51

Konačno malo optimizma u sumornoj BiH stvarnosti. Samo da se neko od aktera političkog života ne predomisli pa okrene ćurak naopako.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

09.02.2024 14:14

Vazno je sta su potpisali mogu sada okretati curak kako hoce potpisano se postuje.To rade vec 20 i vise godina.

Name

Bdld

08.02.2024 20:22

Natjeralo iz Evrope, pitaj Boga čime su im zapretili. Ovako treba i sve ostale uslove - samo zapretiti.

ODGOVORITE
Name

Nenad

09.02.2024 14:15

Obecali su da od optuznice nece biti nista.

Name

Joja

08.02.2024 20:41

A sto nebi bilo objasni,da nisi svercer???

ODGOVORITE
Name

Havatar

08.02.2024 22:03

I nasoj Zeki uderene potkovice umjesto bijelih cizmica!?

ODGOVORITE
Name

Đuro

09.02.2024 08:01

Kako je Cvijanovićka sada mekana a Dodik još mekani sve će potpisati nema otcepljenja.Sad gledajte vi bolesni Srbi koji bolujete za Dodikom

ODGOVORITE