Апелациони суд ослободио оптужене за убиство Ћурувије

 - Апелациони суд у Београду објавио је пресуду донесену прије готово 10 мјесеци којом су правоснажно ослобођена четворица оптужених припадника некадашње Службе безбједности за учешће у убиству новинара Славка Ћурувије.

Србија 02.02.2024 | 18:11
Апелациони суд ослободио оптужене за убиство Ћурувије

Првостепеном пресудом оптужени Радомир Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић били су осуђени на укупно 100 година затвора за убиство власника, директора, главног и одговорног уредника листа "Дневни телеграф" и недељника "Европљанин" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године у Београду.

Суд је, усвајањем жалби одбране и дјелимичним усвајањем жалбе Тужилаштва, преиначио првостепену пресуду и Марковића ослободио оптужбе да је подстрекавао на убиство, а Радоњића, Курака и Ромића да су, као саизвршиоци, извршили кривично дјело тешко убиство, пренијели су београдски медији.

У одлуци Апелационог суда објављеној на сајту ове правосудне институције наводи се да је овај суд, послије неправоснажне пресуде, сам отворио главни претрес.

Апелациони суд је, након одржане сједнице вијећа, донио одлуку да отвори претрес пред другостепеним судом, јер је "основано изјављеним жалбама указано да је првостепени суд и у поновљеном поступку учинио битне повреде одредаба кривичног поступка због којих није било могуће испитати правилност и законитост побијане пресуде, а такође није поступио по налогу другостепеног суда и није отклонио неправилности на које је указано раније донесеним рјешењем Апелационог суда".

У одлуци се наводи да је првостепени суд пресудом која је оспоравана жалбама "прекорачио оптужбу, повриједио идентитет оптужбе и пресуде и није ријешио предмет оптужбе, а притом је и селективном оцјеном доказа у потпуности занемарио одређене чињенице које произлазе из изведених доказа, а које међусобно посматране пружају основ за другачије пресуђење".

Према оцјени Апелационог суда, и поред свих изведених доказа, током поступка није утврђено постојање организоване криминалне групе, нити је утврђено ко је, када и гдје, као што се наводи у диспозитиву оптужнице, учествовао у сачињавању претходног договора и плана за убиство Ћурувије.

Такође, није изведен ниједан доказ у прилог наводима оптужбе да је такав налог дат од НН лица "из највиших структура власти".

Предсједник Комисије за истраживања убистава новинара и члан радне групе Владе Србије за безбједност новинара Веран Матић изјавио је у септембру прошле године да је још током маја и јуна од колега новинара почео да добија информације да ће пресуда оптуженима у случају убиства Ћурувије бити ослобађајућа.

Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године у пролазу зграде у којој је живио у центру Београда. Прво суђење почело је у јуну 2015. године - 16 година након убиства. 

(Срна) Фото: Агенције/Архива

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дарио

02.02.2024 18:53

Треба да остану у затвору

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

02.02.2024 20:07

То је вјетар у леђа будућим убицама. Видите шта се одједном дешава у случају убиства Славише Крунића. Није искључено да оптужене и ослободе у неко скорије вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

03.02.2024 08:28

Тако се то ради у Србији. Ввеза криминалаца и власти у Србији је на веома високом нивоу. Чурувија, Ивановић су жртве те спреге.

ОДГОВОРИТЕ