Apelacioni sud oslobodio optužene za ubistvo Ćuruvije

 - Apelacioni sud u Beogradu objavio je presudu donesenu prije gotovo 10 mjeseci kojom su pravosnažno oslobođena četvorica optuženih pripadnika nekadašnje Službe bezbjednosti za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Srbija 02.02.2024 | 18:11
Apelacioni sud oslobodio optužene za ubistvo Ćuruvije

Prvostepenom presudom optuženi Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Кurak i Ratko Romić bili su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo vlasnika, direktora, glavnog i odgovornog urednika lista "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u Beogradu.

Sud je, usvajanjem žalbi odbrane i djelimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu i Markovića oslobodio optužbe da je podstrekavao na ubistvo, a Radonjića, Кuraka i Romića da su, kao saizvršioci, izvršili krivično djelo teško ubistvo, prenijeli su beogradski mediji.

U odluci Apelacionog suda objavljenoj na sajtu ove pravosudne institucije navodi se da je ovaj sud, poslije nepravosnažne presude, sam otvorio glavni pretres.

Apelacioni sud je, nakon održane sjednice vijeća, donio odluku da otvori pretres pred drugostepenim sudom, jer je "osnovano izjavljenim žalbama ukazano da je prvostepeni sud i u ponovljenom postupku učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka zbog kojih nije bilo moguće ispitati pravilnost i zakonitost pobijane presude, a takođe nije postupio po nalogu drugostepenog suda i nije otklonio nepravilnosti na koje je ukazano ranije donesenim rješenjem Apelacionog suda".

U odluci se navodi da je prvostepeni sud presudom koja je osporavana žalbama "prekoračio optužbu, povrijedio identitet optužbe i presude i nije riješio predmet optužbe, a pritom je i selektivnom ocjenom dokaza u potpunosti zanemario određene činjenice koje proizlaze iz izvedenih dokaza, a koje međusobno posmatrane pružaju osnov za drugačije presuđenje".

Prema ocjeni Apelacionog suda, i pored svih izvedenih dokaza, tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je utvrđeno ko je, kada i gdje, kao što se navodi u dispozitivu optužnice, učestvovao u sačinjavanju prethodnog dogovora i plana za ubistvo Ćuruvije.

Takođe, nije izveden nijedan dokaz u prilog navodima optužbe da je takav nalog dat od NN lica "iz najviših struktura vlasti".

Predsjednik Кomisije za istraživanja ubistava novinara i član radne grupe Vlade Srbije za bezbjednost novinara Veran Matić izjavio je u septembru prošle godine da je još tokom maja i juna od kolega novinara počeo da dobija informacije da će presuda optuženima u slučaju ubistva Ćuruvije biti oslobađajuća.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u prolazu zgrade u kojoj je živio u centru Beograda. Prvo suđenje počelo je u junu 2015. godine - 16 godina nakon ubistva. 

(Srna) Foto: Agencije/Arhiva

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dario

02.02.2024 18:53

Treba da ostanu u zatvoru

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

02.02.2024 20:07

To je vjetar u leđa budućim ubicama. Vidite šta se odjednom dešava u slučaju ubistva Slaviše Krunića. Nije isključeno da optužene i oslobode u neko skorije vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Rašo

03.02.2024 08:28

Tako se to radi u Srbiji. Vveza kriminalaca i vlasti u Srbiji je na veoma visokom nivou. Čuruvija, Ivanović su žrtve te sprege.

ODGOVORITE