Од 1. јануара у Дому здравља више не можете добити кисеоник терапију

"Након 20 и нешто година породичне медицине, у односу на претходни списак, сад је немогуће обухватити комплетан преглед поготово онколошким пацијентима. Нпр. укинута је услуга кисеоничке терапије у амбалантама породичне медицине".

Република Српска 29.01.2024 | 15:10
Од 1. јануара у Дому здравља више не можете добити кисеоник терапију

Потпредсједница СДС Маја Драгојевић Стојић је поручила да је ово прави тренутак да се упути апел институцијама да је ово посљедњи тренутак да се нешто уради у здравственом сектору.

"Ми смо изложени лошим условима рада, из Дома здравља Приједор, али и осталих здравствених установа константно одлазе стручни људи. Прокишњавају зидови, радимо у тешким условима, нема основних ствари попут фластера и завоја, пацијенти се жале на лошу храну. Здравствене установе су највећи порески дужници, преко 30 мјесеци у болници из које ја долазим", казала је она и додала:

-Синоћ су нашег колегу из Службе хитне помоћи претукли и ми ћемо изаћи на протест због тога, јер годинама тражимо статус службеног лица. 

Она је навела да ЗИС не функционише како треба.

"Ми већ мјесец дана не радимо под ИЗИС, и сав тај период морамо сада да унесемо, и све ради успорено.", рекла је др Драгојевић Стојић,

Желимир Нешковић, потпредсједник СДС-а, је поручио да постоје различити аршини када је у питању финансирање здравствених установа, отпис и репрограм дугова и слично.

"ИЗИС је проблем који предуго траје и трајаће. Пројекат плаћен више од 26 милиона марака нас је вратио на почетак што највише отежава службе породичне медицине. На примарном нивоу здравствене заштите не може се написати ниједан рецепт, а да се не напише руком. Ко је одговоран? Па Фонд здравственог осигурања РС", казао је он.

Према његовим ријечима. у земљама у региону постоји систем Хелиант који нормално функционише који је плаћен нешто преко пет милиона марака,

"Зашто смо ми скупо плаћали овај који не ради. У овај процес активно треба да се укључио МУП, јер и даље постоји опасност да се угрозе подаци свих грађана", рекао је Нешковић.

Александар Миличевић, предсједник Одбора за здравство СДС-а, рекао је како је повећање цијена услуга у здравственом сектору који је ступио на снагу од 1. јануара ове године, прошло непримјетно поред проблема са ИЗИС-ом.

"Након 20 и нешто година породичне медицине, у односу на претходни списак, сад је немогуће обухватити комплетан преглед поготово онколошким пацијентима. Нпр укинута је услуга кисеоничке терапије у амбалантама породичне медицине.

Не постоји ни услуга превијања рана, мора се ићи у здравствене установе секундарног нивоа. Сав савјетодавни рад и предавања више не постоје на списку услуга које дају породични доктори који су сада сведени на писање рецепата и упутница.

Ви за замјену уринарног катетера морате ићи или у Службу хитне помоћи или на УКЦ, што је и економски удар на пацијенте који су физички удаљени километрима од установа секундарног карактера. Послали смо допис надлежнима о цјеновнику, али ни послије 20 година нисмо добили одговор. Тако се не може функционисати и апелујемо да се овај цјеновник промијени.", поручио је Миличевић.

(БН) Фото:БН

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Тд

29.01.2024 15:50

Сто доктор успије сунце обасије, сто доктор не успије земља покрије

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирјана

29.01.2024 16:21

Онај ИЗИС је брука и срамота, сајт и апликације као да су платили неком индијсу да уради за 100 долара, ништа не функционише, контакт телефон остављен за техничку подршку корисницима је неки мобилни број који није у функцији, е-маил адреса остављења је неисправна, брука и срамота која је плаћена из наших дзепова. Оно је чист криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

29.01.2024 16:50

То значи ови из Лопара до Бијељине, или од Власенице до Зворника могу успут и преминити. Кога то брига, важно је да се штеди док се бурле разбацује са 56,5 милиона КМ у свом кабинету. Срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хх

29.01.2024 17:26

Вама тако и треба па дајте глас бурету. Биједа једна.

Name

Ре

29.01.2024 17:35

Сераниц наредио,он се спрда са народом.

Name

Додик

29.01.2024 17:51

Ста хоцете? Имате Републику Српску и ниста висе није битно. Какав кисеоник, вјетроелектране, пензије...

Name

Смијесно

29.01.2024 18:19

Па тај ко иде у зворницку болницу, из ког год разлога, тај је себи потписао смртну пресуду тако да му је боље да остане у власеници, евентуално мозе да сврати у милице. Узгред, сад вам не смета индустријски "кисик"🤣

Name

Пензионер

29.01.2024 17:38

Када сам уплцивао здравствено осигурањеник није спомињао ово цеш имати бадава а ову услугу мораш платити ми смо преварени вратите пензионерима и рабницима уложено па це мо се лијечити где и како будемо хтели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

29.01.2024 18:19

Родила га мајка паметно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

29.01.2024 18:44

Неда Баја ни дисати дзаба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

29.01.2024 18:58

Немееррреее нааам нико нистаа,најјацији смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

29.01.2024 19:45

Тако вам и треба, ако! Бирали сте. Ипак су вама вазније границе и дрзава, какав кисеоник. Само Србујте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хихихи

29.01.2024 20:21

У своју авлију

Name

Ре Хихиихиххих

30.01.2024 00:22

Ма да, реци то овима што раде у нашој авлији, а дођу из ваше авлије, њих једно 9000. Него реци ти нама ко ће инвестирати у ту вашу авлију кад се ударе чврсте границе, а?

Name

Влашћу обесправљени грађанин

30.01.2024 05:13

Ћути стоко и трпи. Какви смо,још је добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

30.01.2024 05:43

Живио Додик и Република Српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.01.2024 07:19

За Нова правила и протоколе лијецења препоруке даје Свјетска здрав.орг.Наси све прихватају и уводе,а не морају,за велике паре.Знаци, за сад, кисика има само у операц.салама,па моземо слободно умирати,и дјеца,и од обицног бронхитиса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

30.01.2024 07:42

Мајо занемари политику и похвали рад др. Славице Поповић, некадашње директорице Дома здравља у Приједору, који је под њеним руководством био један од најбољих здравствених установа у РС, реновиран комплетан, са редовним финасирање, платама, доприносима, добрим и стручним кадром. Приједорски Дом здравља је био примјер успјешног руковођења и пословања. То Маја врло добро зна, само не знам да ли јој не одговара да каже јер је др. Поповић била дугогодишњи истакнути кадар ДНС, Марка Павића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина?

30.01.2024 09:08

Колике милионе даје здравство,а и сви остали,за компјутеске програме и разне "надоградње" и одрзавање тих програма,то није нормално,а лијекови су прескупи,за то немају пара да несто уцине за народ.

ОДГОВОРИТЕ