Od 1. januara u Domu zdravlja više ne možete dobiti kiseonik terapiju

"Nakon 20 i nešto godina porodične medicine, u odnosu na prethodni spisak, sad je nemoguće obuhvatiti kompletan pregled pogotovo onkološkim pacijentima. Npr. ukinuta je usluga kiseoničke terapije u ambalantama porodične medicine".

Republika Srpska 29.01.2024 | 15:10
Od 1. januara u Domu zdravlja više ne možete dobiti kiseonik terapiju

Potpredsjednica SDS Maja Dragojević Stojić je poručila da je ovo pravi trenutak da se uputi apel institucijama da je ovo posljednji trenutak da se nešto uradi u zdravstvenom sektoru.

"Mi smo izloženi lošim uslovima rada, iz Doma zdravlja Prijedor, ali i ostalih zdravstvenih ustanova konstantno odlaze stručni ljudi. Prokišnjavaju zidovi, radimo u teškim uslovima, nema osnovnih stvari poput flastera i zavoja, pacijenti se žale na lošu hranu. Zdravstvene ustanove su najveći poreski dužnici, preko 30 mjeseci u bolnici iz koje ja dolazim", kazala je ona i dodala:

-Sinoć su našeg kolegu iz Službe hitne pomoći pretukli i mi ćemo izaći na protest zbog toga, jer godinama tražimo status službenog lica. 

Ona je navela da ZIS ne funkcioniše kako treba.

"Mi već mjesec dana ne radimo pod IZIS, i sav taj period moramo sada da unesemo, i sve radi usporeno.", rekla je dr Dragojević Stojić,

Želimir Nešković, potpredsjednik SDS-a, je poručio da postoje različiti aršini kada je u pitanju finansiranje zdravstvenih ustanova, otpis i reprogram dugova i slično.

"IZIS je problem koji predugo traje i trajaće. Projekat plaćen više od 26 miliona maraka nas je vratio na početak što najviše otežava službe porodične medicine. Na primarnom nivou zdravstvene zaštite ne može se napisati nijedan recept, a da se ne napiše rukom. Ko je odgovoran? Pa Fond zdravstvenog osiguranja RS", kazao je on.

Prema njegovim riječima. u zemljama u regionu postoji sistem Heliant koji normalno funkcioniše koji je plaćen nešto preko pet miliona maraka,

"Zašto smo mi skupo plaćali ovaj koji ne radi. U ovaj proces aktivno treba da se uključio MUP, jer i dalje postoji opasnost da se ugroze podaci svih građana", rekao je Nešković.

Aleksandar Miličević, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a, rekao je kako je povećanje cijena usluga u zdravstvenom sektoru koji je stupio na snagu od 1. januara ove godine, prošlo neprimjetno pored problema sa IZIS-om.

"Nakon 20 i nešto godina porodične medicine, u odnosu na prethodni spisak, sad je nemoguće obuhvatiti kompletan pregled pogotovo onkološkim pacijentima. Npr ukinuta je usluga kiseoničke terapije u ambalantama porodične medicine.

Ne postoji ni usluga previjanja rana, mora se ići u zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa. Sav savjetodavni rad i predavanja više ne postoje na spisku usluga koje daju porodični doktori koji su sada svedeni na pisanje recepata i uputnica.

Vi za zamjenu urinarnog katetera morate ići ili u Službu hitne pomoći ili na UKC, što je i ekonomski udar na pacijente koji su fizički udaljeni kilometrima od ustanova sekundarnog karaktera. Poslali smo dopis nadležnima o cjenovniku, ali ni poslije 20 godina nismo dobili odgovor. Tako se ne može funkcionisati i apelujemo da se ovaj cjenovnik promijeni.", poručio je Miličević.

(BN) Foto:BN

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Td

29.01.2024 15:50

Sto doktor uspije sunce obasije, sto doktor ne uspije zemlja pokrije

ODGOVORITE
Name

mirjana

29.01.2024 16:21

Onaj IZIS je bruka i sramota, sajt i aplikacije kao da su platili nekom indijsu da uradi za 100 dolara, ništa ne funkcioniše, kontakt telefon ostavljen za tehničku podršku korisnicima je neki mobilni broj koji nije u funkciji, e-mail adresa ostavljenja je neispravna, bruka i sramota koja je plaćena iz naših dzepova. Ono je čist kriminal.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

29.01.2024 16:50

To znači ovi iz Lopara do Bijeljine, ili od Vlasenice do Zvornika mogu usput i preminiti. Koga to briga, važno je da se štedi dok se burle razbacuje sa 56,5 miliona KM u svom kabinetu. Sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Хх

29.01.2024 17:26

Вама тако и треба па дајте глас бурету. Биједа једна.

Name

Re

29.01.2024 17:35

Seranic naredio,on se sprda sa narodom.

Name

Dodik

29.01.2024 17:51

Sta hocete? Imate Republiku Srpsku i nista vise nije bitno. Kakav kiseonik, vjetroelektrane, penzije...

Name

Smijesno

29.01.2024 18:19

Pa taj ko ide u zvornicku bolnicu, iz kog god razloga, taj je sebi potpisao smrtnu presudu tako da mu je bolje da ostane u vlasenici, eventualno moze da svrati u milice. Uzgred, sad vam ne smeta industrijski "kisik"🤣

Name

Penzioner

29.01.2024 17:38

Kada sam uplcivao zdravstveno osiguranjenik nije spominjao ovo ceš imati badava a ovu uslugu moraš platiti mi smo prevareni vratite penzionerima i rabnicima uloženo pa ce mo se liječiti gde i kako budemo hteli

ODGOVORITE
Name

Komsinica

29.01.2024 18:19

Rodila ga majka pametno!

ODGOVORITE
Name

Haha

29.01.2024 18:44

Neda Baja ni disati dzaba

ODGOVORITE
Name

Dodo

29.01.2024 18:58

Nemeerrreee naaam niko nistaa,najjaciji smo

ODGOVORITE
Name

Hahaha

29.01.2024 19:45

Tako vam i treba, ako! Birali ste. Ipak su vama vaznije granice i drzava, kakav kiseonik. Samo Srbujte.

ODGOVORITE
Name

Хихихи

29.01.2024 20:21

У своју авлију

Name

Ре Хихиихиххих

30.01.2024 00:22

Ма да, реци то овима што раде у нашој авлији, а дођу из ваше авлије, њих једно 9000. Него реци ти нама ко ће инвестирати у ту вашу авлију кад се ударе чврсте границе, а?

Name

Vlašću obespravljeni građanin

30.01.2024 05:13

Ćuti stoko i trpi. Kakvi smo,još je dobro.

ODGOVORITE
Name

Tito

30.01.2024 05:43

Živio Dodik i Republika Srpska

ODGOVORITE
Name

Istina

30.01.2024 07:19

Za Nova pravila i protokole lijecenja preporuke daje Svjetska zdrav.org.Nasi sve prihvataju i uvode,a ne moraju,za velike pare.Znaci, za sad, kisika ima samo u operac.salama,pa mozemo slobodno umirati,i djeca,i od obicnog bronhitisa.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin

30.01.2024 07:42

Majo zanemari politiku i pohvali rad dr. Slavice Popović, nekadašnje direktorice Doma zdravlja u Prijedoru, koji je pod njenim rukovodstvom bio jedan od najboljih zdravstvenih ustanova u RS, renoviran kompletan, sa redovnim finasiranje, platama, doprinosima, dobrim i stručnim kadrom. Prijedorski Dom zdravlja je bio primjer uspješnog rukovođenja i poslovanja. To Maja vrlo dobro zna, samo ne znam da li joj ne odgovara da kaže jer je dr. Popović bila dugogodišnji istaknuti kadar DNS, Marka Pavića.

ODGOVORITE
Name

Istina?

30.01.2024 09:08

Kolike milione daje zdravstvo,a i svi ostali,za kompjuteske programe i razne "nadogradnje" i odrzavanje tih programa,to nije normalno,a lijekovi su preskupi,za to nemaju para da nesto ucine za narod.

ODGOVORITE