Берковићи остали без милионских прихода због политике

“Њемачка развојна банка која је кредитор пројекта изградење вјетропарка “Хргуд” најавила је повлачење због политичких нестабилности у Републици Српској и непоштовања правила, а тиме су Српска и општина Берковићи остали без милионских прихода од продаје електричне енергије и концесионих накнада", рекао је начелник те општине Ненад Абрамовић гостујући у Јутарњем програму БН телевизије.

Република Српска 29.01.2024 | 14:11
Берковићи остали без милионских прихода због политике

Већ девет година, колико “Електеопривреда Српске” има концесију, ништа се не дешава на изградњии вјетропарка “Хргуд”. Њемачка развојна банка која је кредитор, уз повољне услове и грант средства, најавлила је повлачење из тог пројекта због политичке нестабилности и санкција руководсту Српске",, каже Абрамовић. 

“Ја тврдим да је главни кривац за нереализацију тог пројекта менаџмент “Електеопривреде Српске” и да само њихов неодговоран однос и добра доза неспособности менаџмента нису довели до тога да се та средства искористе и да се изгради вјетропарк “Хргуд”. Српска је тиме пропустила да заради десетине милиона КМ од продаје електричне енергије, а Берковићи су пропустили неколико милиона марака од концесионих накнада”, каже Абрамовић.

Додаје да се сличан пројекат релизовао у ФБиХ, односно у Мостару.

“Видимо да се те ветрењаче сваки пут врте кад прођемо испод Подвележи, а кад прођемо испод Хргуда не видимо ништа. Ти пројекти су почели паралелно, кредитор је исти. Како је могуће да је у ФБИХ завршено, а у Српској није, ја не могу да дам одговор”, објашњава Абрамовић. 

Абрамовић додаје да је “Електропривреда Српске” имала и додатне губитке.

“Постојала су правила која ЕРС, по мојим информацијама, није поштовала и зато протекле 3 или 4 године сваке године плаћа око 300.000 КМ пенала за неповучена средства”, тврди Абрамовић. 

Истиче да још нису издефинисани услови раскида уговора о кредиту.

“Незваничне информације које имам говоре о томе да ће се то десити у мају ове године. Како ће ЕРС наћи друге изворе финансирања? Најављује се да ће пројекат финансирати Мађарска али је све то у магли”, каже начелник општине Берковићи. 

Мале општине су угрожене у читавој Српској. Становништво одлази, новца у буџету је све мање, озбиљни проблеми се само нижу, каже даље Абрамовић.

“Некада чак не можемо да обезбиједимо ни основне ствари, нпр. здравствену заштиту становништву. Кубуримо и са медицинским кадром, са докторима”, прича Абрамовић.

Наглашава да је претходна година била турбулентна што се тиче прихода општине од ПДВ-а.

“Имали смо запањујуће низак прилив од ПДВ-а, можда и у првих шест мјесеци 2023.. Инострани дуг Српске перманентно расте па се, иако расту и порези од ПДВ-а, према закону БиХ средствима од ПДВ-а прво намирују инострани дугови. Свима другима за расподјелу остаје мање, па и општинама”, објашњава Абрамовић и додаје да то власт ипак пуно не брине.

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Гоци

29.01.2024 15:05

Захвалите се додику и његовој политици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

29.01.2024 15:10

Након свих увреда према Смиту и Њемацкој само будала мозе бити изненадјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тр

29.01.2024 16:35

Одговоре потразити у Бакинцима, Београду и Москви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Герзово

29.01.2024 19:04

Поздрав из центра БЛ,ја неразумијем ста овај народ кука?

Name

Дејан

29.01.2024 17:10

Па који је услов да се реализује тај кредит.О томе ниста нацелнице кривис Српску .Па Немци траже да се имовина пренесе на БиХ да не славис 9 јануар и Јос милион ствари на стету Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.01.2024 00:23

Па ништа, славићемо 9. јануар и даље, макар леба не јели.

Name

Wалтер

29.01.2024 17:56

Хоћете границе јбг..ето ограничили су вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦО

29.01.2024 18:38

А ових Херцеговаца Дибили Аеродром па сад дај и Вјетрењаце Е не мозе све

ОДГОВОРИТЕ