Berkovići ostali bez milionskih prihoda zbog politike

“Njemačka razvojna banka koja je kreditor projekta izgradenje vjetroparka “Hrgud” najavila je povlačenje zbog političkih nestabilnosti u Republici Srpskoj i nepoštovanja pravila, a time su Srpska i opština Berkovići ostali bez milionskih prihoda od prodaje električne energije i koncesionih naknada", rekao je načelnik te opštine Nenad Abramović gostujući u Jutarnjem programu BN televizije.

Republika Srpska 29.01.2024 | 14:11
Berkovići ostali bez milionskih prihoda zbog politike

Već devet godina, koliko “Elekteoprivreda Srpske” ima koncesiju, ništa se ne dešava na izgradnjii vjetroparka “Hrgud”. Njemačka razvojna banka koja je kreditor, uz povoljne uslove i grant sredstva, najavlila je povlačenje iz tog projekta zbog političke nestabilnosti i sankcija rukovodstu Srpske",, kaže Abramović. 

“Ja tvrdim da je glavni krivac za nerealizaciju tog projekta menadžment “Elekteoprivrede Srpske” i da samo njihov neodgovoran odnos i dobra doza nesposobnosti menadžmenta nisu doveli do toga da se ta sredstva iskoriste i da se izgradi vjetropark “Hrgud”. Srpska je time propustila da zaradi desetine miliona KM od prodaje električne energije, a Berkovići su propustili nekoliko miliona maraka od koncesionih naknada”, kaže Abramović.

Dodaje da se sličan projekat relizovao u FBiH, odnosno u Mostaru.

“Vidimo da se te vetrenjače svaki put vrte kad prođemo ispod Podveleži, a kad prođemo ispod Hrguda ne vidimo ništa. Ti projekti su počeli paralelno, kreditor je isti. Kako je moguće da je u FBIH završeno, a u Srpskoj nije, ja ne mogu da dam odgovor”, objašnjava Abramović. 

Abramović dodaje da je “Elektroprivreda Srpske” imala i dodatne gubitke.

“Postojala su pravila koja ERS, po mojim informacijama, nije poštovala i zato protekle 3 ili 4 godine svake godine plaća oko 300.000 KM penala za nepovučena sredstva”, tvrdi Abramović. 

Ističe da još nisu izdefinisani uslovi raskida ugovora o kreditu.

“Nezvanične informacije koje imam govore o tome da će se to desiti u maju ove godine. Kako će ERS naći druge izvore finansiranja? Najavljuje se da će projekat finansirati Mađarska ali je sve to u magli”, kaže načelnik opštine Berkovići. 

Male opštine su ugrožene u čitavoj Srpskoj. Stanovništvo odlazi, novca u budžetu je sve manje, ozbiljni problemi se samo nižu, kaže dalje Abramović.

“Nekada čak ne možemo da obezbijedimo ni osnovne stvari, npr. zdravstvenu zaštitu stanovništvu. Kuburimo i sa medicinskim kadrom, sa doktorima”, priča Abramović.

Naglašava da je prethodna godina bila turbulentna što se tiče prihoda opštine od PDV-a.

“Imali smo zapanjujuće nizak priliv od PDV-a, možda i u prvih šest mjeseci 2023.. Inostrani dug Srpske permanentno raste pa se, iako rastu i porezi od PDV-a, prema zakonu BiH sredstvima od PDV-a prvo namiruju inostrani dugovi. Svima drugima za raspodjelu ostaje manje, pa i opštinama”, objašnjava Abramović i dodaje da to vlast ipak puno ne brine.

(BN) Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Goci

29.01.2024 15:05

Zahvalite se dodiku i njegovoj politici

ODGOVORITE
Name

Logicno

29.01.2024 15:10

Nakon svih uvreda prema Smitu i Njemackoj samo budala moze biti iznenadjen.

ODGOVORITE
Name

Tr

29.01.2024 16:35

Odgovore potraziti u Bakincima, Beogradu i Moskvi.

ODGOVORITE
Name

Gerzovo

29.01.2024 19:04

Pozdrav iz centra BL,ja nerazumijem sta ovaj narod kuka?

Name

Dejan

29.01.2024 17:10

Pa koji je uslov da se realizuje taj kredit.O tome nista nacelnice krivis Srpsku .Pa Nemci traže da se imovina prenese na BiH da ne slavis 9 januar i Jos milion stvari na stetu Srpske.

ODGOVORITE
Name

Ре

30.01.2024 00:23

Па ништа, славићемо 9. јануар и даље, макар леба не јели.

Name

Walter

29.01.2024 17:56

Hoćete granice jbg..eto ograničili su vas.

ODGOVORITE
Name

CICO

29.01.2024 18:38

A ovih Hercegovaca Dibili Aerodrom pa sad daj i Vjetrenjace E ne moze sve

ODGOVORITE