Квинта тражи суспензију одлуке о укидању динара

- Амбасаде земаља Квинте /Француске, Њамачке, Италије, Велике Британије и САД/ у Приштини позвале су на суспензију приштинске уредбе о прекидању платног промета и укидању динара као средства плаћања у овој покрајини.

Србија 28.01.2024 | 14:56
Квинта тражи суспензију одлуке о укидању динара

Амбасаде Квинте позвале су на суспензију примјене уредбе централне банке у Приштини према којој је од 1. фебруара евро једино средство за обављање готовинских платних трансакција на Косову и Метохији, како би се омогућио довољно дуг прелазни период, као и јасна и ефикасна јавна комуникација.

У саопштењу амбасаде Квинте указују да, упркос томе што је циљ уредбе, како наводе, да смањи фалсификовану готовину, заштити финансијску стабилност, као и да повећа транспарентност токова готовине, она ипак изазива забринутост у погледу утицаја, посебно на заједнице са српском већином.

"Забринути смо због утицаја уредбе, посебно на школе и болнице, за које се тренутно ниједан алтернативни процес не чини одрживим. Уредба ће такође имати директан утицај на свакодневни живот огромне већине Срба на Косову и Метохији који примају исплате или финансијску помоћ од Србије", наводи се у заједничком саопштењу.

Амбасаде Квинте истичу да би о том питању требало даље разговарати у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, пренијели су београдски медији.

Заједничко саопштење амбасада земаља Квинте у Приштини услиједило је након састанка амбасадора Квинте и шефа Канцеларије ЕУ у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, одржаног у петак, на којем је једна од главних тема била уредба централне банке у Приштини о платном промету.

Централна банка у Приштини саопштила је 17. јануара да је евро једина валута дозвољена за обављање готовинских плаћања на Косову и Метохији и да та мјера ступа на снагу 1. фебруара, што би значило забрану употребе динара.

Из Народне банке Србије су истакли да су најављене мјере Приштине за онемогућавање уноса и коришћења српског динара на Косово и Метохију усмјерене искључиво на ускраћивање основних прихода које становништво и привредни субјекти остварују у динарима на Косову и Метохији, а самим тим и на онемогућавање елементарних услова за опстанак, прије свега српског становништва. 

(Срна) Фото: КоССев

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Стандардно

28.01.2024 16:22

Само забринути

ОДГОВОРИТЕ
Name

провидност

28.01.2024 18:35

Па ви сте му и рекли да провоцира ето вам еуро, у свему имају подрску од вас. А ви казете обадвије стране да се узуздрзе од провокација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

28.01.2024 18:51

Квинта Куртију крила дала, па се Аљби размахао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Та иди

28.01.2024 21:32

Па шта фали..!! И Вучић само у еврима говори и рачуна, динаре и не спомиње. Те оволико евра овамо те оволико милиона евра тамо. И тако редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

29.01.2024 15:00

Вала баш је тако.