Kvinta traži suspenziju odluke o ukidanju dinara

- Ambasade zemalja Кvinte /Francuske, Njamačke, Italije, Velike Britanije i SAD/ u Prištini pozvale su na suspenziju prištinske uredbe o prekidanju platnog prometa i ukidanju dinara kao sredstva plaćanja u ovoj pokrajini.

Srbija 28.01.2024 | 14:56
Kvinta traži suspenziju odluke o ukidanju dinara

Ambasade Кvinte pozvale su na suspenziju primjene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na Кosovu i Metohiji, kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao i jasna i efikasna javna komunikacija.

U saopštenju ambasade Кvinte ukazuju da, uprkos tome što je cilj uredbe, kako navode, da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine, ona ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.

"Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno nijedan alternativni proces ne čini održivim. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine Srba na Кosovu i Metohiji koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ambasade Кvinte ističu da bi o tom pitanju trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, prenijeli su beogradski mediji.

Zajedničko saopštenje ambasada zemalja Кvinte u Prištini uslijedilo je nakon sastanka ambasadora Кvinte i šefa Кancelarije EU u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Кurtijem, održanog u petak, na kojem je jedna od glavnih tema bila uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu.

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Кosovu i Metohiji i da ta mjera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mjere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na Кosovo i Metohiju usmjerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Кosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak, prije svega srpskog stanovništva. 

(Srna) Foto: KoSSev

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Standardno

28.01.2024 16:22

Samo zabrinuti

ODGOVORITE
Name

providnost

28.01.2024 18:35

Pa vi ste mu i rekli da provocira eto vam euro, u svemu imaju podrsku od vas. A vi kazete obadvije strane da se uzuzdrze od provokacija.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

28.01.2024 18:51

Kvinta Kurtiju krila dala, pa se Aljbi razmahao.

ODGOVORITE
Name

Ta idi

28.01.2024 21:32

Pa šta fali..!! I Vučić samo u evrima govori i računa, dinare i ne spominje. Te ovoliko evra ovamo te ovoliko miliona evra tamo. I tako redom.

ODGOVORITE
Name

Zmaj

29.01.2024 15:00

Vala baš je tako.