Исповијест путника у срцу драме на аеродрому у БГ

Гужва. Вриска. Хиљаду степени. Тек понека флашица воде, нема тоалета, нема информација. Две жене у размаку од пола сата падају у несвест на моје очи. Паника!

Србија 21.01.2024 | 21:20
Исповијест путника у срцу драме на аеродрому у БГ

 Овако за "Блиц" један од путника (име и адреса познати редакцији) описује хаос на београдском аеродрому који је настао услед грешке у функционисању служби оператера.

 Не, није ово ратно подручје, ово је београдски Аеродром уживо. У шта се претворило обично недељно поподне. Било је пар минута пре 18 часова. Чекао сам да крене укрцавање на мој лет. Тада сам видео да се нешто дешава - запослени на аеродрому је трчао. У руци је носио мегафон који, видео сам минут касније, није радио. Повикао је да сви напусте гејт и крену спрат ниже на аеродрому - прича путник.

Других информација, каже, није било.

- Видео сам људе и са других гејтова како вуку свој пртљаг, носе децу на раменима и нервозно корачају. У простору где је деск за трансфер летова убрзо се обрело више стотина путника. Сви летови после 17 часова су заустављени, више од 30 летова, рекао бих, чланова посаде, путници, сви у малом простору. И даље нема никакве информације, што је лајтмотив дешавања на аеродрому. Нико не чини ништа да се паника смањи. Разглас са којег обично чујемо: "Не остављајте пртљаг без контроле", сада је - нем - препричава ситуацију путник.

Потом је, присећа се, једна жена пала у несвест.

- Прва жена пада у несвест. Прилазе јој у помоћ, поливају водом, дају чоколаду. Зову полицију и обезбеђење, а Хитна помоћ стиже тек за 15 минута. Кажу да им је база далеко, код аеродромског торња. Стоји се у гомилама, без реда, 500, 600, 800 људи, не знам ни сам. Од других путника и са сајтова сазнајемо шта је направило проблем. Овде нам нико ништа не говори. Повремено наиђе неко од радника аеродрома са флашицама воде. Недовољно за све, наравно - објашњава он и додаје:

- Схватамо сами да цео аеродром иде поново на безбедносну КД контролу. Нема ваздуха. Људи звижде, вриште, деца више не знају шта ће од нервозе. О родитељима да не причам. Још једна девојка пада у несвест. Тек јој је двадесетак година. Много је загушљиво. Радник обезбеђења дотрчава и на рукама је носи ка полицији. Тражи лекаре. Људи у групицама скандирају "wц, wц...", "немамо ваздуха"... Негде мало после 20 часова креће нова гужва. Отварају се врата на КД контроли... Хаос улази у трећи сат, људи бесни, љути, очајни. Без икакве информације, у паклу београдског аеродрома...

Подсетимо, како је "Блиц" писао, до проблема у безбедносној контроли дошло је када су путници, који су долетели из Северне Македоније, по слетању ушли у аутобус који их је грешком превезао на погрешан гејт.

Верица Јечменица, помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре изјавила је да је "до застоја у раду аеродрома Никола Тесла дошло услед грешке у функционисању служби оператера на Аеродрому" и да "оператер аеродрома сноси једини одговорност за проблеме који су настали".

Након трочасовне драме, контрола пасоша је поново успостављена и у току је нормализација ситуације.

(Блиц) Фото: РИНГИЕР

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ја

21.01.2024 21:37

Тако је исто било данас и на требињском аеродруму!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Желите

21.01.2024 21:43

да живите у градовима (логорима) ето вам па живите сви сте ви обични логораши!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

21.01.2024 22:41

Овде сам странац а тамо ме страх да живим. Чардак ни на небу ни на земљи. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

21.01.2024 22:46

Ко зна, мозда стварно затаји техника, падају системи, напад хакера, показна вјезба, сирење страха и панике, "сифрована порука као опомена некоме"..... У сваком случају није безбједно нити сигурно нигдје....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

21.01.2024 23:10

Добио посао преко странке као и вецина код нас у РС црвена секта необразивана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

22.01.2024 19:11

Ма каква техника, него шверцују бебе, дрогу...

Name

Wтф

22.01.2024 07:15

Е јесте нам и објаснили..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.01.2024 11:46

Све је могуце кад кренете на пут. Онај ко цесто путује, сигурно му се десило да понекад има проблем, и на западним аеродрумима. Страјкови, изгубљена пртљага, касњење авиона, итд. Моје искуство, Венеција, Бец, Копенхсген, просле године пут је трајао 21 сат, уместо 6 сати. Кад кренес на пут, наорузас се стрпљењем, па сва изненадјења без љутње савладас, како је другима тако је и мени.

ОДГОВОРИТЕ