Четворогодишња девојчица Зара освојила Монт Еверест!

Четворогодишња девојчица из Чешке исписала је историју као најмлађа особа која је стигла до базног кампа на Монт Евересту!

Занимљивости 16.01.2024 | 15:26
Четворогодишња девојчица Зара освојила Монт Еверест!

Зара се нашла на висини од 5.364 метра, чиме је оборила рекорд који је претходно држала петогодишња Приша Локеш Никајо из Индије.

Зара је била у друштву оца Давида Сифре и седмогодишњег брата Саше. Њихову авантуру обележили су тешки изазови, попут температура које су падале и до -25 степени Целзијуса.

Зато је отац посебно водио рачуна о аклиматизацији, праћењу засићености крви кисеоником и постепеном напредовању до циља, преноси НДТВ.

На Инстаграму су објављене фотографије које приказују епску авантуру Заре и њеног старијег брата. Наведено је да се фамилија сада враћа из базног кампа.

“Она се никада не купа топлом водом, напротив додаје лек, па јој хладноћа вероватно није правила проблем. Током успона се није жалила, захваљујући одличној кондицији, а чак је претекла многе пењаче”, наведено је.

Малишани ће “покрити” око 270 километара до и од базног кампа, са кумулативним порастом надморске висине од 20.000 метара.

Поносни отац верује да је необично одрастање његове ћерке у Малезији помогло да успе у великој авантури.

Од раног детињства, Зара је пешачила пет до 10 километара дневно, уз постепено повећавање надморске висине до 600 метара.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Саша једе (@сасха.једе)

Током 2023, открио је Давида Сифре, девојчица је препешачила више од 2.200 километара кроз малезијску џунглу.

“Лепо је бити овде са Заром, џунгла је неупоредиво тежа. Стазе на Хималајима су много боље од грубог терена у џунгли”, објавили су на мрежама.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар