САД и Кина завршиле разговоре о војној сарадњи

- Сједињене Америчке Државе и Кина данас су у Вашингтону завршиле дводневне разговоре о обнављању војних веза, саопштио је Пентагон.

Свијет 10.01.2024 | 08:02
САД и Кина завршиле разговоре о војној сарадњи

Седамнаестој рунди разговора присуствовали су Мајкл Чејс, помоћник министра одбране за Кину, Тајван и Монголију и кинески генерал-мајор Сонг Јанчао, заменик директора Канцеларије централне војне комисије за међународну војну сарадњу Кине, наведено је у саопштењу.

"Две стране су разговарале о одбрамбеним односима САД и Кине, и Чејс је истакао важност одржавања отворених линија војне комуникација у циљу спречавања конкуренције од преласка у сукоб", додато је из Пентагона.

Највиши војни официр САД, генерал Чарлс К. Браун, шеф Здруженог штаба америчких оружаних снага, одржао је виртуелни састанак прошлог месеца са својим кинеским колегом, генералом Лиу Џенлијем, преноси Ројтерс.

Кина је вољна да развија здрав и стабилан војни однос са САД "на основу једнакости и поштовања", саопштило је том приликом кинеско Министарство одбране.

Од САД је тада затражено да смање распоређивање војске и "провокативне акције" у Јужном кинеском мору, као и да не дају подршку таквим акцијама "одређених земаља".

Амерички председник Џозеф Бајден и председник Кине Си Ђинпинг крајем прошле године договорили су се да обнове војне везе, које је Пекинг прекинуо у августу 2022. године, након посете тадашње председнице Представничког дома САД Ненси Пелоси Тајвану.

Односи Вашингтона и Пекинга остају затегнути због тајванског питања, и Кина указује да САД треба да се придржавају политике једне Кине.

(Тањуг) Фото; АП

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Привремена

10.01.2024 09:59

Власт САД. Уце се сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тх

10.01.2024 10:20

Привремена власт или владање у тудјој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????????

10.01.2024 16:38

Ово је циста луда кућа у цијелом свијету . Знаци Кина сада и САД сарадјују одбрамбено како је почело и Русија ће им се прикључити. А шта са Украјином и од прије остављен Авганистаном и сад Палестином /Израелом. Зна ли ико то .????

ОДГОВОРИТЕ