Може ли друштво у БиХ да се избори са предрасудама?

Друштво у БиХ оптерећено је бројним предрасудама. Родни стереотипи неки су од најзаступљенијих па је тако, ако је судити по њима, жени мјесто код куће са дјецом. Истраживали смо јесмо ли сувише традиционално друштво да бисмо такве предрасуде одбацили или ипак напредујемо.

Република Српска 08.01.2024 | 07:20
Може ли друштво у БиХ да се избори са предрасудама?

“Само без панике, мој Мишко је геније за вожњу. Вози, Мишко, вози.”

Прошле су деценије од ове чувене реплике из филма “Ко то тамо пева”, а у нашем друштву се мало тога промијенило. И данас већина за воланом камиона или аутобуса очекује неког спретног Мишка, Николу, Марка...никако Милицу, Марију или Ану.

Жене су лоши возачи, један је од најчешћих стереотипа са којима се многе од њих свакодневно сусрећу. Многе су, кажу небројено пута доказале да су то предрасуде.

“Много пута на улици сретнем човјека средњих година који јако лоше вози, али и жену која изузетно добро вози ауто, камион, аутобус или трактор”, прича Ђукица Ђукић из Модриче, која је професионални возач од 2008. године. 

“Само сам једном имала неугодну ситуацију када ме је колега веома непријатним тоном питао “Зар ти да будеш возач аутобуса?” Колеге са којима сада радим су изузетно коректне, увијек помажемо једни другима”, каже Ђукица.

Ако се жене возачи суочавају са мноштвом предрасуда на копну, шта ли је тек у ваздуху?

То најбоље зна 20-годишња Михаела Рекановић из Добоја која се школује на Пилотској академији у Будимпешти. Тренутно вози мале авионе, сања путнички Еирбас. На академији јој се, истиче, радују. 

“Ја се свакодневно сусрећем са предрасудама али успијевам да их разбијем. На академији сам једина дјевојка и једина са наших простора”, прича Михаела за БН.

Додаје да је појам женствености и женске енергије нешто што не ствара професија. 

“Бити дама и дјевојка је ствар манира и лијепог понашања и то авион жени не може и не смије да одузме. Авион је данас једно модерно чудо и није му важно да ли је у њему мушкарац или жена”, наглашава Михаела.

На послу сурови професионалци, код куће неке од њих брижне супруге и мајке које кувају, перу, пеглају и иду на родитељске састанке. Управо оно што жене и треба да раде, рекли би многи на Балкану. 

Да ли ће се такво размишљање промијенити? 

“Ми на Балкану то никад нећемо превазићи јер су жене на овом простору потчињене шта год да раде. Много пута се догоди да скуваш ручак па муж дође кући и каже да не ваља, а замислите тек да будете једнаки са њим или чак способнији”, сматра Ђукица.

Очигледно је да је, колико год да се друштво мијења и напредаје, а предрасуде руше, дубоко укоријењено мишљење тешко промијенити, показују анкете. 

Док неки сматрају да су жене једнако спосбне за све послове као и мушкарци, имао и оних који су мишљења да жена треба да одгаја дјецу и буде права домаћица, а да мушкарац треба да буде стуб породице и да зарађује.

До циља и резултата се никад не стиже лако, истичу наше саговорнице. Нико за вас неће водити ваше битке, додају и поручују:

“Борите се за своју позицију!”

(БН) Фото: БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

+

08.01.2024 07:53

Дајте молим Вас, што причате глупости. Ни у чему нису мушкарци и жене исти. Ко хоће да у свему изједначи мушко и женско, тај потпуно гријеши. ЈЕДНА ОД ГЛУПОСТИ ПОМОДАРСТВА. ТАКОЂЕ, ЗНАК ДА ЈЕ ЧОВИЈЕК ПРОКЛЕТ. СВЕ ХОЋЕ. ДА БУДЕ НА У КОЛОНИ ТРАКТОРА СА БАДЊАКОМ И ДА ЗА ДВА ДАНА СТИГНЕ НА МАЛДИВЕ ИЛИ, ЈОШ ДАЉЕ. ТО СУ МОГЛИ ОНИ, КОЈИ СУ ЕКСПЛОАТИСАЛИ ПОЛА СВИЈЕТА. САДА ИХ ЗОВЕМО ГЛОБАЛНИ ЗАПАД. А МИ ОВДЈЕ СИРОМАШНИ ВИЈЕКОВИМА И САДА СЕ ПОРЕДИМО СА ЊИМА. ГДЈЕ ЈЕ ТУ СКРОМНОСТ, ПО БОЖИЈИМ ЗАКОНИМА. СТАР САМ. МИ АТЕИСТИ У СОЦИЈАЛИЗМУ, ИМАЛИ СМО МИЈЕРУ У СВЕМУ. ЉУБАВИ И ПОШТОВАЊА ВИШЕ. ТРОШИЛИ, ШТО ИМАМО. А НЕ ЗАДУЖИВАЊЕ, ПРЕКО ГУБЕРА. САДА СЕ СВЕ ДАДЕ ЦРКВИ И ЗА СЛАВЕ И У ТОМ ХАОСУ, СВИ СРЕСИРАНИ. МОЛИМ ВАС. НАЂИТЕ МИЈЕРУ У СВЕМУ. ВОЛИТЕ СЕ ВИШЕ, МУШКАРЦИ И ЖЕНЕ. БАШ ТА РАЗЛИЧИТОСТ, ЈЕ РАЗЛОГ, ДА БУДЕТЕ, ЈЕДНИ ДРУГИМА ЗАНИМЉИВИ И ДА СЕ ЈЕДНИ ДРУГИМА ДИВИТЕ. Обичан човјек. Из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

08.01.2024 08:07

Свака цаст за коментар...

Name

08.01.2024 10:14

👍👍👍👍👍

Name

Зворник

08.01.2024 11:42

Немозе да се игбори. Ми смо непоправљиво затуцани. Поготово федерација БиХ. Цудо невидјдно.

Name

321

08.01.2024 09:23

мозе само акосе повуку ови властодрзци и малосе стукну вјерски поглавари дасе воде послом око дјамија и цркви а не дрзавним послом и да суд и власт не ради знамја овог а ти оног него да закон вреди и за цара и кадију и рају исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имамо ПРЕДСЈЕДНИЦУ

08.01.2024 09:55

Мислим да је то код нас пуно мање заступљено него што се прича... Код нас је то више да се љјуди воле правити да су конзервативни, а ником не смета женски љекар, професор, полицајац

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

08.01.2024 10:06

Нису предрасуде. Мушкарци и жене су створени са многим различитостима. Од Бога. ДВИЈЕ СТРАНЕ, ЈЕДНЕ ЦИЈЕЛИНЕ. Једном ријечју. Живота, који нам је Створитељ подарио. Физички живот, духовни, љубав и Потомство, да се врста људска очува. Више је ту лијепог, али треба и велика одговорност, за то. Ово је међу људима прихваћено. Међутим. Свако зарађује за живот, са оним , што зна радити. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"

08.01.2024 10:14

Нормално је да желимо супротан пол, јер је занимљивије. Нећу мушко крај себе. Коментар 321 је тачно нагласио изопаченост у друштву. Подијели се мора знати. МУШКО, ЖЕНСКО. РАДИ ЗА ШТА СИ СПОСОБАН, ДА БИ ЖИВИО. ТО НИКО НЕ БРАНИ. АЛИ КОЛИКО СУ ЦРКВА И ПОЛИТИЧАРИ ПОВЕЗАНИ, ТРЕБА ЗАБРАНИТИ. СВЕ ЈЕ ЗЛОУПОТРИЈЕБИТО. ВИШЕ САМ У СОЦИЈАЛИЗМУ ДИЈЕОВАЊЕ ЦРКВЕ ЦИЈЕНИО. ТУ СУ ВИЈЕРНИЦИ. САДА ВИШЕ НЕВИЈЕРНИКА СЕ РЕКЛАМИРА. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ