Обичаји православаца: Један ће вас изненадити

Не прославља се Божић само код нас 7. јануара.

Свијет 07.01.2024 | 10:19
Обичаји православаца: Један ће вас изненадити

Божић по јулијанском календару који се прославља 7. јануара слави више од 200 милиона хришћана православне вјероисповести. Иако је велики број православних хришћана у источној Европи, прослава и божићне литургије обиљежавају се широм свијета. Начин прославе и обичаји различити су у готово свакој држави, а ево неколико од најзанимљивијих. 

Србија и Република Српска

Божић је у Србији од јула 2001. године и једнодневни државни празник. Симболи овог празника код православних Срба су бадњак и чесница, у коју се ставља новчић, након чега се ломи на онолико дијелова колико има укућана. Новчић, који је од сребра или злата, симболизује дар новорођеном Христу, а вјерује се да срећа чека оног у чијем комаду буде новчић.

Божић је породични празник и слави се у кући и у црквама, а под куће се по традицији посипа сламом да би се дочарао скромни амбијент пећине у Витлејему у којој се, по Библији, родио Христ. Људи се на Божић поздрављају са „Христос се роди“, а одговор је 'Ваистину се роди'.

Украјина

Када дјеца угледају источну звијезду, која подсећа на Три мудраца, тада почиње Света вечера, пише Национална географија. Тада се у кућу уноси пшеница што је дио обичаја који се зове 'Дидух', односно 'дедин дух', који симболише претке и жељу да година буде добра.

Цијела Украјина је све до 2023. године Божић славила 7. јануара. Предсједник Владимир Зеленски потписао је у јулу Закон по којем ће се Божић у овој земљи славити 25. децембра, како би се дистанцирала од Русије, због рата који на њеној територији букти од фебруара 2022. године.

"Украјински народ дуго је био подложан руској идеологији у готово свим животним сегментима, па се и Божић славио по јулијанском календару. Наставља се снажан препород украјинске нације и да стална борба за сопствени идентитет доприноси свијести и жељи сваког Украјинца да живи у складу са традицијом и својим празницима“, наведено је у тексту поменутог Закона.

Русија

Све до Бадње вечери, 6. јануара, вјерници у Русији се моле 39 дана. На Бадње вече почињу литургије, а на Божић се породица окупља око трпезе на којој се налази 12 јела која симболишу 12 Исусових апостола.

Главна јела подразумијевају свињско печење, пуњену свињску главу и аспик, односно желе од комада меса, морских плодова, поврћа или јаја. На менију је и гуска пуњена јабукама. Пите су незаобилазно јело на божићној трпези, затим пирошке, разни колачи и палачинке. Неизоставни дио је и божићни хљеб.

На Бадње вече се вечера припрема од различитих врста житарица које симболизују наду, уз додатак меда и мака и то се сматра 'светом вечером'. Она се сервира на белом столњаку који симболизује бијело платно у које је Христ увијен по рођењу, а у просторију се унесе нешто сламе као подсјећање на скромно окружење у којем је Исус рођен.

Сјеверна Македонија

Дјеца у овој земљи већ 5. јануара иду од врата до врата и пјевају божићне пјесме, такозване коледе, а на Бадње вече слиједи уношење 'бадника' на кућно огњиште. Дрво се прије тога исијече на три дела, што представља Свето тројство, а сва три дијела у кућу унесе отац.

Грузија

На Божић, становници ове државе одржавају традиционалну шетњу 'Алило'. За тај догађај облаче посебну одјећу и украшавају своју верзију јелке – 'Чичилаки'. Дан раније, чека се да поноћ, када почиње вечера уз традиционално вино. Како пише Национална географија, понекад се умјесто јелки користи грана љешника која је обликована као Дрво живота и украшена слаткишима и воћем.

Деда Мраз је познат као 'Товлис папа', што значи 'деда снијег'. Обично је представљен с дугом бијелом брадом, одевен у народну ношњу 'чоху' и крзнени огртач.

Етиопија

Прослава Божића у овој држави назива се 'Гана', а на Бадње вече се пости. Многи ходочасници за Божић путују у Лалибелу, град на сјеверу земље, и то колима или чак пјешке. По уништеним путевима путовање понекад траје и данима.

Египат

Око 15 одсто становништва ове афричке земље изјашњавају се као хришћани, а 90 одсто овог дијела популације спада у Копте, који Божић прослављају 7. јануара.

Божићни обичаји почињу на први дан поста, који је праћен црквеном службом и гозбом коју чине паприкаш, поврће и хлеб од киселог теста.

Казахстан

У овој држави, за православне вјернике Божић је државни празник. И Јерусалимска православна црква Божић слави 7. јануара. Вјерници за Бадњи дан и Божић обилно једу слаткише – најчешће кадаиф, а за Божић се припрема оброк од јагњећег меса.

(Нова/МОНДО) Фото: ПРОФИМЕДИА/ЗУМА ПРЕСС

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ре

07.01.2024 11:29

Цуј то па нико ниским,ниста јединствено .сретан бозиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ре

07.01.2024 11:52

А све тако просперитетне земље! Поготово Етиопија, то нам је изгледа узор

Name

петра

07.01.2024 12:09

У томе у јесте драж. Славимо једног Бога , свако по својој традицији, али је један Христ

Name

сваста

07.01.2024 12:05

Зар је на предсједнику једне дрзаве да одлуцује кад це се славити црквени празник? Украјина и Зеленски...њима нема помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А&Б

07.01.2024 23:22

Зеленси постаде отац нације и веци од Патријарха.

Name

Ре

08.01.2024 09:51

И то још јуда да им пропише шта и кад ће славити ?