Шта ако су подаци грађана злоупотријебљени у хакерском нападу, ко је одговоран?!

Од хакерског напада на Интегрисани здравствени систем (ИЗИС) прошло је неколико дана. Гужве у амбулантама су велике, чека се на прегледе и рецепте.

Република Српска 06.01.2024 | 09:00
Шта ако су подаци грађана злоупотријебљени у хакерском нападу, ко је одговоран?!

Још нема прецизнијих информација када ће систем да профункционише. Нико од пацијената није сигуран ни да ли су хакери личне податке на било који начин злоупотријебили и могу ли то.

Поставља се и логично питање, ако су лични подаци на било који начин компромитовани, да ли неко треба да сноси одговорност за то. И да ли пацијенти могу некога да туже, ако се утврди да су лични подаци кориштени у ИЗИС злоупотријебљени.

За ова појашњена питали смо струку.

Владимир Драгичевић, адвокат из Бањалуке, појашњава како је, с аспекта заштите личних података Фонд здравственог осигурања Републике Српске контролор података, што значи да самостално или заједно с другима води, обрађује и утврђује сврху и начин обраде личних података.

– Контролор података је дужан надокнадити материјалну и/или нематеријалну штету носиоцуподатака ако му је она нанесена због повреде права на приватност.

Носилац података је физичко лице чији се идентитет може установити или идентификовати, непосредно или посредно, а нарочито на основу јединственог матичног броја.

Дакле, Фонд би теоретски могао бити одговоран на накнаду штете свим грађанима којима је повријеђено право на приватност. Ради накнаде штете носилац података (грађанин) подноси тужбу надлежном суду, а може тражити материјалну и нематеријалну штету.

Висину новчане накнаде за материјалну штету утврђује надлежни суд, а материјална штета је конкретно умањење нечије имовине илиспречавање њеног повећања. Дакле, тужилац би ту морао доказати конкретну штету којаје наступила на његовој имовини – објашњава он за Српскаинфо.

Нематеријална штета се, по изричитој законској одредби, надокнађује јавним извињењем, те исплатом правичне новчане накнаде. Висину правичне новчане накнаде (као код на примјер клевете) утврђује суд по слободној оцјени, тако да није могуће сада прецизно рећи колико би износила.

– Фонд, као контролор података, може се ослободити одговорности за штету ако докаже да није одговоран за догађај који је довео до настанка штете.

Да ли могу успјети у томе за сада је тешко рећи јер јавност још нема потпуна сазнања о наведеном догађају, нити о конкретном односу Фонда и фирме која је обрађивач података, односно која обрађује личне податке у име Фонда.

Теоретски је могуће да кривица буде искључиво на страни обрађивача података, а то је фирма која је конкретно у име и за рачун Фонда фактички водила и одржавала тај софтверски систем – наглашава Драгичевић.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске раније је саопштено да је ИЗИС претрпио хакерски напад, због чега је у њему онемогућен рад, али да здравствене установе у случају потребе могу да примају пацијенте.

О хакерском нападу обавијештено је и Министарство унутрашњих послова Српске, односно Управа криминалистичке полиције, Јединица за високотехнолошки криминалитет.

(Српскаинфо)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

!

06.01.2024 09:06

Па нико није одговора. Ријеч одговорност је давно избрисана из нашег ријечника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

06.01.2024 11:29

Закон важи за обичан народ, "елита" је ван система.

Name

Ре

06.01.2024 12:05

Зна се одговорност. Вишковић, Шеранић, Кустурић.. Тачка

Name

Лауш

06.01.2024 12:31

Па одговорни су хакери јер су извели хакерски напад.

Name

Није нико

06.01.2024 09:06

😃 Расписацеми тендер да видимо ко је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

06.01.2024 09:25

Сад хакери тацно знају колико има становника у РС

Name

Лактаски кер

06.01.2024 09:21

Имал' Милорада на видику? Нит' лаке нити уједа, да није ста болестан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

06.01.2024 11:11

Заузет је припрамама за одцјепљење

Name

Лола

06.01.2024 11:38

Зна ли се ста за Игора, он је то све инсталирао...... Игоре да ли си зив....?

Name

Ре

06.01.2024 09:47

А шта ако буде смак свијета !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

06.01.2024 18:25

Онда цес ти дебилу први отици.

Name

Гоги

06.01.2024 09:52

ФЗО РС је упозорен прије неколико година службено на опасност од угрожавања приватноси података пацијената, а сам Кустурић је службено потписао одговор у коме тврди да су сви подаци о пацијентима сигурни и да није могуће да дођу у руке трећим лицима. Дакле, име одговорног је познато, а постоје и докази. Само треба стећи увид у службену коресподенцију са грађанима, односно пацијентима Дома здравља Бањалука у задњих неколико година. НИје потребно да грађани појединачно туже ФЗО РС и траже одштету, јер су подаци свих грађана угрожени. Држава је та која прво мора смијенити одговорне, Кустурића и његове подчињене, а затим их кривично процесуирати, а сви грађани морају добити одштету јер је њихова приватност угрожена. На крају, није реално надати се таквом исходу, јер у овој вукојебини од државе такво што није могуже са таквим степеном корупције у правосуђу и свим институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

06.01.2024 10:06

Подацима се тргује то је опсте познато.Нико не би онако из досаде атаковао неки систем. Одговарати за то неце нико,као и до сада.Стета за народ це бити тек касније видљива кад се заведе тотални дигитални логор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево је криво!

06.01.2024 11:03

Зар има ко други да буде крив!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

06.01.2024 11:24

Молим хакере да кажу колико нас има у РС. АЛИ МНОГИ ПО СВИЈЕТУ, А ОВДЈЕ СЕ ВОДЕ. НИШТА ТУ НЕ ШТИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

06.01.2024 11:48

Ником ништа као и све остало,па нека народ мисли кад гласа?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

06.01.2024 12:05

Јесте да је ситуација мало зезнута Али то је овамо на западу "нормално" крадја идентитета да су лицно подаци доступни хакерима на гоогле на осталима соц медијма гдје је и полиција немоцна и онда се продају лицна осигирања од таквих напада несто слицно као антивирус и програми Ови су направили Мали пропуст сто нису поставимо овластења у висе скала ко мозе уци у система и до којег нивоа тако да сви упослени у здравству немају приступ сваком пацијенту и сваком моментум се зна ко је посјетио податке од некога пацијента А ово са крадјом лицно података је било само питање времена Али и до тада је била могуцност посто на готово свин уплатницама је био матицни број и број лицне карте и потпис и вјероватно је злоупотребља ан нароцито на ИЗБОРИМА Ми овамо имамо једну врсту дигиталне лицне карте и немано нигдје матицних бројева и под из лицне карте на уплатницама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

06.01.2024 12:06

Па одговорно је "политичко Сарајево". Јер волимо Српску! 🤣🤣🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО

06.01.2024 13:22

Ја мислим да је ово дјело вехабија из Маоче 113%...А можда и од оних 40 енглеских обавјештајаца смјејштених у Тузли......а све по наређењу мсрког Марфија, и нелегалног Шмита,,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Грађани

06.01.2024 15:45

Ко други,Нису се требали Рађат,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

06.01.2024 17:23

Крив, искључиво здравствени фонд, јер није сачувао податке.

ОДГОВОРИТЕ