Šta ako su podaci građana zloupotrijebljeni u hakerskom napadu, ko je odgovoran?!

Od hakerskog napada na Integrisani zdravstveni sistem (IZIS) prošlo je nekoliko dana. Gužve u ambulantama su velike, čeka se na preglede i recepte.

Republika Srpska 06.01.2024 | 09:00
Šta ako su podaci građana zloupotrijebljeni u hakerskom napadu, ko je odgovoran?!

Još nema preciznijih informacija kada će sistem da profunkcioniše. Niko od pacijenata nije siguran ni da li su hakeri lične podatke na bilo koji način zloupotrijebili i mogu li to.

Postavlja se i logično pitanje, ako su lični podaci na bilo koji način kompromitovani, da li neko treba da snosi odgovornost za to. I da li pacijenti mogu nekoga da tuže, ako se utvrdi da su lični podaci korišteni u IZIS zloupotrijebljeni.

Za ova pojašnjena pitali smo struku.

Vladimir Dragičević, advokat iz Banjaluke, pojašnjava kako je, s aspekta zaštite ličnih podataka Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kontrolor podataka, što znači da samostalno ili zajedno s drugima vodi, obrađuje i utvrđuje svrhu i način obrade ličnih podataka.

– Kontrolor podataka je dužan nadoknaditi materijalnu i/ili nematerijalnu štetu nosiocupodataka ako mu je ona nanesena zbog povrede prava na privatnost.

Nosilac podataka je fizičko lice čiji se identitet može ustanoviti ili identifikovati, neposredno ili posredno, a naročito na osnovu jedinstvenog matičnog broja.

Dakle, Fond bi teoretski mogao biti odgovoran na naknadu štete svim građanima kojima je povrijeđeno pravo na privatnost. Radi naknade štete nosilac podataka (građanin) podnosi tužbu nadležnom sudu, a može tražiti materijalnu i nematerijalnu štetu.

Visinu novčane naknade za materijalnu štetu utvrđuje nadležni sud, a materijalna šteta je konkretno umanjenje nečije imovine ilisprečavanje njenog povećanja. Dakle, tužilac bi tu morao dokazati konkretnu štetu kojaje nastupila na njegovoj imovini – objašnjava on za Srpskainfo.

Nematerijalna šteta se, po izričitoj zakonskoj odredbi, nadoknađuje javnim izvinjenjem, te isplatom pravične novčane naknade. Visinu pravične novčane naknade (kao kod na primjer klevete) utvrđuje sud po slobodnoj ocjeni, tako da nije moguće sada precizno reći koliko bi iznosila.

– Fond, kao kontrolor podataka, može se osloboditi odgovornosti za štetu ako dokaže da nije odgovoran za događaj koji je doveo do nastanka štete.

Da li mogu uspjeti u tome za sada je teško reći jer javnost još nema potpuna saznanja o navedenom događaju, niti o konkretnom odnosu Fonda i firme koja je obrađivač podataka, odnosno koja obrađuje lične podatke u ime Fonda.

Teoretski je moguće da krivica bude isključivo na strani obrađivača podataka, a to je firma koja je konkretno u ime i za račun Fonda faktički vodila i održavala taj softverski sistem – naglašava Dragičević.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ranije je saopšteno da je IZIS pretrpio hakerski napad, zbog čega je u njemu onemogućen rad, ali da zdravstvene ustanove u slučaju potrebe mogu da primaju pacijente.

O hakerskom napadu obaviješteno je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Uprava kriminalističke policije, Jedinica za visokotehnološki kriminalitet.

(Srpskainfo)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

!

06.01.2024 09:06

Pa niko nije odgovora. Riječ odgovornost je davno izbrisana iz našeg riječnika

ODGOVORITE
Name

Jaffa

06.01.2024 11:29

Zakon važi za običan narod, "elita" je van sistema.

Name

Re

06.01.2024 12:05

Zna se odgovornost. Višković, Šeranić, Kusturić.. Tačka

Name

Лауш

06.01.2024 12:31

Па одговорни су хакери јер су извели хакерски напад.

Name

Nije niko

06.01.2024 09:06

😃 Raspisacemi tender da vidimo ko je

ODGOVORITE
Name

Hmm

06.01.2024 09:25

Sad hakeri tacno znaju koliko ima stanovnika u RS

Name

Laktaski ker

06.01.2024 09:21

Imal' Milorada na vidiku? Nit' lake niti ujeda, da nije sta bolestan?

ODGOVORITE
Name

Ambasador

06.01.2024 11:11

Zauzet je pripramama za odcjepljenje

Name

Lola

06.01.2024 11:38

Zna li se sta za Igora, on je to sve instalirao...... Igore da li si ziv....?

Name

Re

06.01.2024 09:47

A šta ako bude smak svijeta !?

ODGOVORITE
Name

Re re

06.01.2024 18:25

Onda ces ti debilu prvi otici.

Name

Gogi

06.01.2024 09:52

FZO RS je upozoren prije nekoliko godina službeno na opasnost od ugrožavanja privatnosi podataka pacijenata, a sam Kusturić je službeno potpisao odgovor u kome tvrdi da su svi podaci o pacijentima sigurni i da nije moguće da dođu u ruke trećim licima. Dakle, ime odgovornog je poznato, a postoje i dokazi. Samo treba steći uvid u službenu korespodenciju sa građanima, odnosno pacijentima Doma zdravlja Banjaluka u zadnjih nekoliko godina. NIje potrebno da građani pojedinačno tuže FZO RS i traže odštetu, jer su podaci svih građana ugroženi. Država je ta koja prvo mora smijeniti odgovorne, Kusturića i njegove podčinjene, a zatim ih krivično procesuirati, a svi građani moraju dobiti odštetu jer je njihova privatnost ugrožena. Na kraju, nije realno nadati se takvom ishodu, jer u ovoj vukojebini od države takvo što nije moguže sa takvim stepenom korupcije u pravosuđu i svim institucijama.

ODGOVORITE
Name

Procitao samo naslov

06.01.2024 10:06

Podacima se trguje to je opste poznato.Niko ne bi onako iz dosade atakovao neki sistem. Odgovarati za to nece niko,kao i do sada.Steta za narod ce biti tek kasnije vidljiva kad se zavede totalni digitalni logor.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo je krivo!

06.01.2024 11:03

Zar ima ko drugi da bude kriv!?

ODGOVORITE
Name

//

06.01.2024 11:24

Molim hakere da kažu koliko nas ima u RS. ALI MNOGI PO SVIJETU, A OVDJE SE VODE. NIŠTA TU NE ŠTIMA.

ODGOVORITE
Name

Istina

06.01.2024 11:48

Nikom ništa kao i sve ostalo,pa neka narod misli kad glasa?!

ODGOVORITE
Name

Ozna

06.01.2024 12:05

Jeste da je situacija malo zeznuta Ali to je ovamo na zapadu "normalno" kradja identiteta da su licno podaci dostupni hakerima na google na ostalima soc medijma gdje je i policija nemocna i onda se prodaju licna osigiranja od takvih napada nesto slicno kao antivirus i programi Ovi su napravili Mali propust sto nisu postavimo ovlastenja u vise skala ko moze uci u sistema i do kojeg nivoa tako da svi uposleni u zdravstvu nemaju pristup svakom pacijentu i svakom momentum se zna ko je posjetio podatke od nekoga pacijenta A ovo sa kradjom licno podataka je bilo samo pitanje vremena Ali i do tada je bila mogucnost posto na gotovo svin uplatnicama je bio maticni broj i broj licne karte i potpis i vjerovatno je zloupotreblja an narocito na IZBORIMA Mi ovamo imamo jednu vrstu digitalne licne karte i nemano nigdje maticnih brojeva i pod iz licne karte na uplatnicama

ODGOVORITE
Name

Rade

06.01.2024 12:06

Pa odgovorno je "političko Sarajevo". Jer volimo Srpsku! 🤣🤣🤣

ODGOVORITE
Name

NATO

06.01.2024 13:22

Ja mislim da je ovo djelo vehabija iz Maoče 113%...A možda i od onih 40 engleskih obavještajaca smjejštenih u Tuzli......a sve po naređenju msrkog Marfija, i nelegalnog Šmita,,,,,

ODGOVORITE
Name

Pa Građani

06.01.2024 15:45

Ko drugi,Nisu se trebali Rađat,

ODGOVORITE
Name

Ja

06.01.2024 17:23

Kriv, isključivo zdravstveni fond, jer nije sačuvao podatke.

ODGOVORITE