Хакери наводно закључали ИЗИС и послали поруку Фонду за „безболно“ рјешење...Ако је тако, а можда и није?!

– Хакери који су прије три дана упали и закључали податке у Интегрисаном здравственом информационом систему ИЗИС, оставили су поруку надлежнима да им се јаве ако желе да “безболно” ријеше проблем.

Република Српска 03.01.2024 | 20:01
Хакери наводно закључали ИЗИС и послали поруку Фонду за „безболно“ рјешење...Ако је тако, а можда и није?!

Како се наводи у поруци која је остављена на серверу ИЗИС-а, сви подаци из система су извађени и ускоро ће бити објављени, а свако интервенисање би их могло уништити или учинити процес дешифровања непотребно болним.

“Здраво. Прво, ваши подаци су извађени и ускоро ће бити јавно објављени. Друго, ово је важно, не петљајте се са вашим криптованим фајловима: немојте покушавати да их покрећете, отварате, уређујете, дешифрујете, конвертујете, форматирате или поправљате. Уништићете их и учинити процес дешифровања непотребно болним. Још једна напомена: нема сврхе укључивати треће стране, посредници вам не могу помоћи, али ће ствари учинити скупљим. Молимо вас да нас контактирате“, наводи се између осталог у овој поруци.

Један од првих људи компаније “ММСЦоде” Славко Бојић каже да се ради о хакерском нападу на систем који је закључао одређени број сервера, а они који су то учинили најавили су да ће тражити новчану накнаду да би их откључали. Бојић тврди да хакери нису успјели доћи до података пацијената, те да су одлучили да реинсталирају комплетан систем.

“Нису успјели да дођу до базе података, али су закључали комуникациони дио. Када смо установили да је посриједи напад, ми смо систем искључили. Сви подаци су сачувани закључно са 31. 12. 2023. године у 12:20 часова”, тврди Бојић.

Тврди да је систем максимално заштићен, а да је хакер ушао преко једног од преко 10.500 увезаних рачунара.

Проблем у заштити софтверске инфраструктуре а не у заштити софтвера

“Овдје није могао да дјелује никакав антивирус, јер се не ради о вирусу. У питању је високо софистицирани метод који користи нечији рачунар за напад”, каже Бојић.

Додаје да се ради сада на реинсталацији, провјери и пречишћавању система и да се очекује да ће кроз дан или два све бити спремно за рад.

Стручњак за сајбер безбједност Бранко Петровић каже за ЦАПИТАЛ да се, према његовом личном мишљењу и доступним информацијама, овдје ради о закључавању датотека које садрже одређене податке, те да су злонамјерни хакери заправо имали приступ серверу на ком је хостован ИЗИС.

“Ако је тачна информација да је ова порука остављена у виду датотеке на серверу, то значи да су злонамјерни хакери имали приступ серверу, што даље имплицира да је овде првенствено проблем у заштити серверске инфраструктуре, а не у заштити софтвера. “Рансомwаре” напад има три корака, инфекцију и спознају система, енкриптовање података и захтјев за откуп. Сваки корак захтијева посебну припрему, од приступа систему, преко анализе, планирања, читања података и убацивања “рансомwаре” скрипте, до екриптовања података и захтјева за откуп“, објашњава Петровић и додаје да нема апсолутне безбједности и да су много безбједнији системи били хаковани у прошлости.

Министарство унутрашњих послова РС раније је саопштило да се ради о “рансомwаре” нападу чији је крајњи циљ изнуда.

“Полицијска управа Бањалука и Јединица за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова су утврдили да се ради о “рансомwаре” нападу“, саопштено је из МУП-а.

ФЗО хвали ИЗИС

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да се интензивно ради на поновном успостављању ИЗИС-а који је био мета високософистицираног напада напредне међународне хакерске групе.

“Управо су правовремена и адекватна реакција надлежних за ИЗИС, те високи стандарди сигурности који су постављени у овом систему, били кључни да се спријечи већа штета која је могла да проузрокује несагледиве посљедице за ИЗИС, а самим тим и комплетан здравствени систем Српске“, рекли су у ФЗО.

Из Синдиката здравства и социјалне заштите РС позвали су надлежне да се што прије оспособи овај систем и омогући здравствена заштита хиљадама пацијената који је сада не могу остварити.

Предсједник овог синдиката Никола Црнчевић каже да се морају употријебити сва средства да би се помогло пацијентима и олакшало здравственим радницима.

“Запослени у здравственом систему РС нису ничим допринијели да падне ИЗИС систем, ни томе што пацијенти не могу да ријеше своје озбиљне проблеме, а то раднике доводи у врло непријатне ситуације, чак драматичне. Морамо да заштитимо пацијенте, као и раднике у здравству. Сви су имали проблема, видјели смо много незадовољних пацијента на терену, а онда је то доводило до низа ланчаних реакција због којих се трпи велики притисак”, каже Црнчевић.

Главобоља са ИЗИС-ом од првог дана

Иако је Република Српска је у Интегрисани здравствени информациони “скршила” скоро 26 милиона марака и обећавала беспријекорно, брзо и лако функционисање, више од годину дана од имплементације, он није ни прорадио ни увезао све здравствене установе.

Од првог дана коришћења новог система појавили су се проблеми, љекари су се више пута жалили да им ИЗИС задаје главобоље и успорава рад, а ЦАПИТАЛ је раније у више наврата писао да је доктору опште праксе потребан чак 81 клик да би пацијенту издао рецепт за лијек, упутницу, или заказао “магнет” или ЦТ. Ово све, ако би систем, који сад ни не ради, све те кликове прихватио и обради задате информације.

Шта је „рансомwаре“ напад?

Уцјењивачки софтвер или „рансомваре“ је врста штетног софтвера који ограничава приступ рачунарском систему или похрањеним подацима и тражи откупнину од жртве.

Неке врсте “рансомвареа” могу да блокирају рачунар тако да се појави уцјењивачка порука коју корисник не може да макне без плаћања откупнине. Друге врсте могу да шифрују датотеке.

“Рансомwаре” напад састоји од три основна корака а то су: инфекција и спознаја система, енкриптовање података и захтјев за откуп.

Образац понашања сваког “рансомwаре-а” подразумијева једну или више датотека (које су заправо скрипте – софтвери) које мјењају садржај друге, тј. енкриптују другу датотеку. Хакери обично направе мамац “рансомwаре” софтвера којег закључа “антималwаре”, а онда другим изврше напад.

(Цапитал) Фото: Илустрација

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Раде

03.01.2024 20:10

Мало овим нашим лоповима пљачке и пара, па измислили хакерски напад, да опљачкају још десетак милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.01.2024 20:40

Бас тако ија мислим да то раде даби сад узели јос милиона за сина цији тата јеГосподар

Name

Ре

03.01.2024 20:45

Тај ко је успоставио софтвер он је и направио све ово па сад као измисљају неке хакере,, ово је нај гора мафија која влада дрзавом.ово не власт само да сто висе опљацка.

Name

Цане

03.01.2024 20:47

Знаци Проинтеру јос који милионциц ..ста све мафија неце да се сјети.

Name

Аа

03.01.2024 21:09

Славко Бојић оздравио, а није тако било кад је било судјење, МУП се не оглашава. Ово је договорен напад да би опет неко из Проинтера узео кеш

Name

Сина

03.01.2024 22:26

Црнчевић из Синдиката се оглашава у вези са ИЗИС, као да он нешто зна. Црнчевић је тешка пјандура из Клиничког центра. Направио је дјете колегици у ноћној смјени и онда јој окренуо леђа. Пропалица и пкандура.

Name

РАСПУЦХИН

04.01.2024 08:53

Ко се још сјећа министра Срђана Рајчевића који је био први министар "Министарства за научно-технолошки развој , ... , инфомационо друштво , ...". Тај преписивач је , за вријеме "студија" у Грчкој , промовисао Линукс дистрибуције али је доласком на мјесто министра одмах прихватио игру са лопинама које заступају "Мајкрософт". Да се наша влада обратила провајдеру "Ред Хат" Линукса могла је , за много мање новца , набавити не само "ИЗИС" који би био много сигурнији , стабилнији , једноставнији и бржи него и све остале софтвете који би били много бољи у односу на оне који су базирани на "Мајкрософту". Једини проблем је што не би било мјеста лоповлуку јер то показује искуство из "РУГИПП"-а - Бања Лука који једини на свјету користи софтвер у којем се поткровље (мансарда) не препознаје као етажа. Али ... , тај софтвер им масно наплаћује лопина блиска властима. Чуо сам да су прије непуну годину нешто мало "поправљали" тај софтвер али нисам сигуран да ли сада можете уписати поткровље као етажу а они у "РУГИПП"-у су толико ажурни да им не пада на памет да обавјесте оштећене.

Name

Зоки

04.01.2024 10:06

Ево, ово је прави доказ да се морамо осамосталити. Док смо у БИХ , Сарајево нам намјерно ово ради. Кад будемо сами( ако не буде рата) имацемо све најбоље На свијету, Реко мени тако један цојк из Книна.

Name

Тања

04.01.2024 12:32

Па сто сам ја онда морала потписати да је добар програм? Или је то само био хир директорице дома здравља?

Name

Коста

03.01.2024 20:12

Нова формула за лаж, што год су преко ИТ украли, оптуживаће хакере?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тана

03.01.2024 20:18

Кад Миле прохладног независност ми цемо бити јаци од Свицарске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

03.01.2024 20:42

Ти си добро луд тек тадце да настане пропаст нико нам ниста неце дати а ова наса владајуца мафија све опљацкала бице кило љеба сто марака па ко презиви нек прица.

Name

Амбасадор

03.01.2024 20:23

Има Додин синчина,он може све откључати јер тата му има кључеве за све браве из којих се налазе паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цело

03.01.2024 20:30

Како то зар здравство као И банке немају своје хакере да зауставе ове друге да не проваљују И краду информације паре или несто друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

03.01.2024 20:34

Сигурно има је пассwорд био админ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

04.01.2024 08:24

С рачунара у уредима сурфају, играју игрице, иду на фацебоок, инстаграм и сл.

Name

Саггитариус

03.01.2024 20:35

Компјутерски програм који је плаћен невјероватних двадесетшест милиона км.требало би да има сигуран и добар систем заштите против било каквих хакерских упада!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

благо нама

03.01.2024 20:35

Ови "хакери" неће овдје стати. Биће весело кад дођу до банковних података становништва ове јадике зване РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

03.01.2024 20:36

Славко зар ти није мало милиона од корона маски? Од стационарних радара? И од којецега јос?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.01.2024 21:30

Фуј стоко алава, похлепна🤮

Name

Истина

03.01.2024 20:42

Ко прати систем и спријечава нападе јер знам из искуства да банке прате своје системе?? Друго,коће одговарати у случају цурења података?? То су грађанима сада битне информације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

123Добој

03.01.2024 20:48

Све остављати на папиру ;) Добојска прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил, дугачки

03.01.2024 21:10

Ко није најебао прошле године, најебаће ове, хахахахахахаха....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.01.2024 15:12

🤣🤣🤣🤣🤣🤣 заборавио си висњу на торту ставити тј.дје с лопов 😁😁😁😁😁

Name

055

03.01.2024 21:24

Вријеме це реци али интересантммо је да су хакери "дејствовали "када се појавила информација да је ИЗИС плацен 30 пута скупље него исти ИЗИС у Србији.Код нас је костао око 30 КМ/по осигуранику а у Србини око марку/осигуранику.То му додје несто као сто је Тегелтија палио судску документацину или Чавиц документа и архиву електрокраине.Е сада када се унисти у софтверима оно сто смета.муцке и криминал,онда це славодобитницки бити прогласено да су то урадили наси струцњацк без давања уцјене хакерима.А МУП и Тузиластво це саопстити да се за хакерима трага,та цаст це припасти министру Карану и наравно блогеру боту Ви сковицу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

04.01.2024 08:52

Та потпуно нетачна информација се појавила још прије 5 година када се почело са ИЗИС-ом у РС. Једна новинарка објавила тај потпуно непровјерен и нетачан податак и од тада се медији држе тога ко пијан плота а да нико не провјерава ту информацију. Не знам зашто их нико не тужи за клевету, јер то је ноторна лаж и врло лако се може провјерити колико је Србија уложила у дигитализацију и при томе у Србији још и нема ИЗИС-а!

Name

Ма да…

03.01.2024 21:34

Коме је у интересу здравство… халлоо Смислила наса банда опет неку отимацину. Имају и банке системе како нико не провали у њих да замрзне средства и пребаци негдје друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

03.01.2024 23:18

ухватити багру и јавно вјесати е то се тако ради

Name

Уххх

04.01.2024 03:21

Теско погодити ко су хакери, врте се у бл , гледају како це извуци јос милиона

Name

Мика

03.01.2024 23:11

Корекција цијена Проунтера са 26 милиона + 10% . Хакне га Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

03.01.2024 23:15

Треба још да опљачкају, мало им је било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

03.01.2024 23:56

Да ли ће и за ово бити потребни кредити по каматној стопи од 6 или више процената и ко ли це те новце посудити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

превид

04.01.2024 00:14

овде су хакери из листе добављача уз сарадњу са инвеститором, а не тамо неки. Стара добра фора за узимање пара неукоме народу. Сви радници у здравству то знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

04.01.2024 00:44

9 јануара обавезно се клањати првом борцу РСа..сви на славлље и пејина унука це бит.и сумски онај гласноговорник и муцо тегелтија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

04.01.2024 01:05

Драги хакери ако постојите , а да нисте пилотирани, ако постојите и ако је застита тако вазног софтвера тако лосха, сто је могуце, костала је бескрајно, дајте нам јавно све о индустријском кисику, геноциду над сопственим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

04.01.2024 05:12

Софтвер и јест у Србији!Засто?Намјера и јест да се све прикрије ал су заборавили тко их је уцио и да оригинали су зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

04.01.2024 05:15

Зато се боје амера...сви подаци и данас долазе на њихов софтвер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

04.01.2024 05:16

Зато се и боје..све прво иде код амера.....полако

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

04.01.2024 06:08

Миле Хакер, хоће још 56 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џони

04.01.2024 06:49

Кад већ раде за паре што ИРБ не хакују тамо је лова и лопови,остави народ нормалан на миру да се лијечи и онако му је доста његове муке.1

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

04.01.2024 06:52

Орворили странице у Београду прело приватника сад це вес да музу за паре до максимума.Висковиц је специјалиста за пц технику.Сељавурдија се игра власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бог види све

04.01.2024 07:29

Наркоманима и дилерима никада доста. Срам вас било,мало вам за постављање софтвера сада тразите и за поправку сто сте сами и хаковали,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.01.2024 07:43

Оцете ви против свијета коцијаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свезналица

04.01.2024 07:45

Јао мајко мила, како је могуце да смо толико заостао народ? Какви су ово коментари? Никакве везе немају изис нас и србијански, њихов није обједињени. Еуропол води истрагу, о цему писете људи, да се и они баве измисљеним пљацкама? Ста вам је? Бавите се собом’ цитајте, не лупајте на сваку тему о којој ниста не знате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

04.01.2024 08:22

Не знам за вас, ал ја се осјећам, опљачкани! Боље да немам ЛК или пасош, него, ову, крадју, најлицнијих података, свакога од нас... Здравствени картони, људи јесте ли ви уопште свјесни, ста то знаци? Рецимо за фармакомафију, матичне ћелије, Крвне групе, органи.... Даш вам је све, на изволите! Чаше, лично, и ваш који цитате ово и коментаришете, којекакве небулозе, небитноце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

04.01.2024 09:45

Па и овдје стигла политика изгледа, јос нисам цуо да хакери раде и у здравству, толико о електроници и дигитализацији. Закон папир и оловка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.01.2024 09:51

Не мора народ ниста знати о софтерима и техници,ал зна да је увијек у питању нека превара и пљацка гдје неко трпа милионе у свој дзеп а за ниста.У свим институцијама не ваљају компјутерски системи који год да је програм инсталиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајка за родољубиве

04.01.2024 10:00

Хоће ли ово бити ријешено до Деветог јануара..?? Било би добро. Ваљало би да се прије игранке изађе са оптимистичном изјавом грађанству и сељаштву. Да ова брука не баца сјену на ови Велики дан, највећи празник икада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

04.01.2024 10:17

Информациони системи као сто је ИЗИС морају бити инсталирани на рацунарима који су у мрези затвореног типа. То знаци да ни један сервер нити ПЦ не мозе бити доступан споља. Вероватноца да се такав систем зарази вирусом је веома мали, а ако се деси, онда је то неко ко ради са системом. Верујем да се на великом броју ПЦ рацунара који сада функционирају са ИЗИС системом, играју игрице, гледају порно филмови и томе слицно. Дакле, овде се ради о застити мрезе рацунара а не једног програма. Та застити изгледа уопсте не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.01.2024 10:25

Хакери су ови , који дијеле паре са продавцима Система. СВОЈИ СУ ОНИ. ЛАЖУ НАРОД И ПАРЕ УЗИМАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.01.2024 18:28

Хаклери улетили у систем. ИЗИС-е. :)))

ОДГОВОРИТЕ