Hakeri navodno zaključali IZIS i poslali poruku Fondu za „bezbolno“ rješenje...Ako je tako, a možda i nije?!

– Hakeri koji su prije tri dana upali i zaključali podatke u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu IZIS, ostavili su poruku nadležnima da im se jave ako žele da “bezbolno” riješe problem.

Republika Srpska 03.01.2024 | 20:01
Hakeri navodno zaključali IZIS i poslali poruku Fondu za „bezbolno“ rješenje...Ako je tako, a možda i nije?!

Kako se navodi u poruci koja je ostavljena na serveru IZIS-a, svi podaci iz sistema su izvađeni i uskoro će biti objavljeni, a svako intervenisanje bi ih moglo uništiti ili učiniti proces dešifrovanja nepotrebno bolnim.

“Zdravo. Prvo, vaši podaci su izvađeni i uskoro će biti javno objavljeni. Drugo, ovo je važno, ne petljajte se sa vašim kriptovanim fajlovima: nemojte pokušavati da ih pokrećete, otvarate, uređujete, dešifrujete, konvertujete, formatirate ili popravljate. Uništićete ih i učiniti proces dešifrovanja nepotrebno bolnim. Još jedna napomena: nema svrhe uključivati treće strane, posrednici vam ne mogu pomoći, ali će stvari učiniti skupljim. Molimo vas da nas kontaktirate“, navodi se između ostalog u ovoj poruci.

Jedan od prvih ljudi kompanije “MMSCode” Slavko Bojić kaže da se radi o hakerskom napadu na sistem koji je zaključao određeni broj servera, a oni koji su to učinili najavili su da će tražiti novčanu naknadu da bi ih otključali. Bojić tvrdi da hakeri nisu uspjeli doći do podataka pacijenata, te da su odlučili da reinstaliraju kompletan sistem.

“Nisu uspjeli da dođu do baze podataka, ali su zaključali komunikacioni dio. Kada smo ustanovili da je posrijedi napad, mi smo sistem isključili. Svi podaci su sačuvani zaključno sa 31. 12. 2023. godine u 12:20 časova”, tvrdi Bojić.

Tvrdi da je sistem maksimalno zaštićen, a da je haker ušao preko jednog od preko 10.500 uvezanih računara.

Problem u zaštiti softverske infrastrukture a ne u zaštiti softvera

“Ovdje nije mogao da djeluje nikakav antivirus, jer se ne radi o virusu. U pitanju je visoko sofisticirani metod koji koristi nečiji računar za napad”, kaže Bojić.

Dodaje da se radi sada na reinstalaciji, provjeri i prečišćavanju sistema i da se očekuje da će kroz dan ili dva sve biti spremno za rad.

Stručnjak za sajber bezbjednost Branko Petrović kaže za CAPITAL da se, prema njegovom ličnom mišljenju i dostupnim informacijama, ovdje radi o zaključavanju datoteka koje sadrže određene podatke, te da su zlonamjerni hakeri zapravo imali pristup serveru na kom je hostovan IZIS.

“Ako je tačna informacija da je ova poruka ostavljena u vidu datoteke na serveru, to znači da su zlonamjerni hakeri imali pristup serveru, što dalje implicira da je ovde prvenstveno problem u zaštiti serverske infrastrukture, a ne u zaštiti softvera. “Ransomware” napad ima tri koraka, infekciju i spoznaju sistema, enkriptovanje podataka i zahtjev za otkup. Svaki korak zahtijeva posebnu pripremu, od pristupa sistemu, preko analize, planiranja, čitanja podataka i ubacivanja “ransomware” skripte, do ekriptovanja podataka i zahtjeva za otkup“, objašnjava Petrović i dodaje da nema apsolutne bezbjednosti i da su mnogo bezbjedniji sistemi bili hakovani u prošlosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ranije je saopštilo da se radi o “ransomware” napadu čiji je krajnji cilj iznuda.

“Policijska uprava Banjaluka i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova su utvrdili da se radi o “ransomware” napadu“, saopšteno je iz MUP-a.

FZO hvali IZIS

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da se intenzivno radi na ponovnom uspostavljanju IZIS-a koji je bio meta visokosofisticiranog napada napredne međunarodne hakerske grupe.

“Upravo su pravovremena i adekvatna reakcija nadležnih za IZIS, te visoki standardi sigurnosti koji su postavljeni u ovom sistemu, bili ključni da se spriječi veća šteta koja je mogla da prouzrokuje nesagledive posljedice za IZIS, a samim tim i kompletan zdravstveni sistem Srpske“, rekli su u FZO.

Iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS pozvali su nadležne da se što prije osposobi ovaj sistem i omogući zdravstvena zaštita hiljadama pacijenata koji je sada ne mogu ostvariti.

Predsjednik ovog sindikata Nikola Crnčević kaže da se moraju upotrijebiti sva sredstva da bi se pomoglo pacijentima i olakšalo zdravstvenim radnicima.

“Zaposleni u zdravstvenom sistemu RS nisu ničim doprinijeli da padne IZIS sistem, ni tome što pacijenti ne mogu da riješe svoje ozbiljne probleme, a to radnike dovodi u vrlo neprijatne situacije, čak dramatične. Moramo da zaštitimo pacijente, kao i radnike u zdravstvu. Svi su imali problema, vidjeli smo mnogo nezadovoljnih pacijenta na terenu, a onda je to dovodilo do niza lančanih reakcija zbog kojih se trpi veliki pritisak”, kaže Crnčević.

Glavobolja sa IZIS-om od prvog dana

Iako je Republika Srpska je u Integrisani zdravstveni informacioni “skršila” skoro 26 miliona maraka i obećavala besprijekorno, brzo i lako funkcionisanje, više od godinu dana od implementacije, on nije ni proradio ni uvezao sve zdravstvene ustanove.

Od prvog dana korišćenja novog sistema pojavili su se problemi, ljekari su se više puta žalili da im IZIS zadaje glavobolje i usporava rad, a CAPITAL je ranije u više navrata pisao da je doktoru opšte prakse potreban čak 81 klik da bi pacijentu izdao recept za lijek, uputnicu, ili zakazao “magnet” ili CT. Ovo sve, ako bi sistem, koji sad ni ne radi, sve te klikove prihvatio i obradi zadate informacije.

Šta je „ransomware“ napad?

Ucjenjivački softver ili „ransomvare“ je vrsta štetnog softvera koji ograničava pristup računarskom sistemu ili pohranjenim podacima i traži otkupninu od žrtve.

Neke vrste “ransomvarea” mogu da blokiraju računar tako da se pojavi ucjenjivačka poruka koju korisnik ne može da makne bez plaćanja otkupnine. Druge vrste mogu da šifruju datoteke.

“Ransomware” napad sastoji od tri osnovna koraka a to su: infekcija i spoznaja sistema, enkriptovanje podataka i zahtjev za otkup.

Obrazac ponašanja svakog “ransomware-a” podrazumijeva jednu ili više datoteka (koje su zapravo skripte – softveri) koje mjenjaju sadržaj druge, tj. enkriptuju drugu datoteku. Hakeri obično naprave mamac “ransomware” softvera kojeg zaključa “antimalware”, a onda drugim izvrše napad.

(Capital) Foto: Ilustracija

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Rade

03.01.2024 20:10

Malo ovim našim lopovima pljačke i para, pa izmislili hakerski napad, da opljačkaju još desetak miliona.

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.01.2024 20:40

Bas tako ija mislim da to rade dabi sad uzeli jos miliona za sina ciji tata jeGospodar

Name

Re

03.01.2024 20:45

Taj ko je uspostavio softver on je i napravio sve ovo pa sad kao izmisljaju neke hakere,, ovo je naj gora mafija koja vlada drzavom.ovo ne vlast samo da sto vise opljacka.

Name

Cane

03.01.2024 20:47

Znaci Prointeru jos koji milioncic ..sta sve mafija nece da se sjeti.

Name

Aa

03.01.2024 21:09

Slavko Bojić ozdravio, a nije tako bilo kad je bilo sudjenje, MUP se ne oglašava. Ovo je dogovoren napad da bi opet neko iz Prointera uzeo keš

Name

Sina

03.01.2024 22:26

Crnčević iz Sindikata se oglašava u vezi sa IZIS, kao da on nešto zna. Crnčević je teška pjandura iz Kliničkog centra. Napravio je djete kolegici u noćnoj smjeni i onda joj okrenuo leđa. Propalica i pkandura.

Name

RASPUCHIN

04.01.2024 08:53

Ко се још сјећа министра Срђана Рајчевића који је био први министар "Министарства за научно-технолошки развој , ... , инфомационо друштво , ...". Тај преписивач је , за вријеме "студија" у Грчкој , промовисао Линукс дистрибуције али је доласком на мјесто министра одмах прихватио игру са лопинама које заступају "Мајкрософт". Да се наша влада обратила провајдеру "Red Hat" Линукса могла је , за много мање новца , набавити не само "IZIS" који би био много сигурнији , стабилнији , једноставнији и бржи него и све остале софтвете који би били много бољи у односу на оне који су базирани на "Мајкрософту". Једини проблем је што не би било мјеста лоповлуку јер то показује искуство из "РУГИПП"-а - Бања Лука који једини на свјету користи софтвер у којем се поткровље (мансарда) не препознаје као етажа. Али ... , тај софтвер им масно наплаћује лопина блиска властима. Чуо сам да су прије непуну годину нешто мало "поправљали" тај софтвер али нисам сигуран да ли сада можете уписати поткровље као етажу а они у "РУГИПП"-у су толико ажурни да им не пада на памет да обавјесте оштећене.

Name

Zoki

04.01.2024 10:06

Evo, ovo je pravi dokaz da se moramo osamostaliti. Dok smo u BIH , Sarajevo nam namjerno ovo radi. Kad budemo sami( ako ne bude rata) imacemo sve najbolje Na svijetu, Reko meni tako jedan cojk iz Knina.

Name

Tanja

04.01.2024 12:32

Pa sto sam ja onda morala potpisati da je dobar program? Ili je to samo bio hir direktorice doma zdravlja?

Name

Kosta

03.01.2024 20:12

Nova formula za laž, što god su preko IT ukrali, optuživaće hakere?!

ODGOVORITE
Name

Tana

03.01.2024 20:18

Kad Mile prohladnog nezavisnost mi cemo biti jaci od Svicarske!

ODGOVORITE
Name

Ti

03.01.2024 20:42

Ti si dobro lud tek tadce da nastane propast niko nam nista nece dati a ova nasa vladajuca mafija sve opljackala bice kilo ljeba sto maraka pa ko prezivi nek prica.

Name

Ambasador

03.01.2024 20:23

Ima Dodin sinčina,on može sve otključati jer tata mu ima ključeve za sve brave iz kojih se nalaze pare.

ODGOVORITE
Name

Celo

03.01.2024 20:30

Kako to zar zdravstvo kao I banke nemaju svoje hakere da zaustave ove druge da ne provaljuju I kradu informacije pare ili nesto drugo

ODGOVORITE
Name

bl

03.01.2024 20:34

Sigurno ima je password bio admin.

ODGOVORITE
Name

Momo

04.01.2024 08:24

S računara u uredima surfaju, igraju igrice, idu na facebook, instagram i sl.

Name

Saggitarius

03.01.2024 20:35

Kompjuterski program koji je plaćen nevjerovatnih dvadesetšest miliona km.trebalo bi da ima siguran i dobar sistem zaštite protiv bilo kakvih hakerskih upada!!?

ODGOVORITE
Name

blago nama

03.01.2024 20:35

Ovi "hakeri" neće ovdje stati. Biće veselo kad dođu do bankovnih podataka stanovništva ove jadike zvane RS.

ODGOVORITE
Name

Mo

03.01.2024 20:36

Slavko zar ti nije malo miliona od korona maski? Od stacionarnih radara? I od kojecega jos?

ODGOVORITE
Name

Re

03.01.2024 21:30

Fuj stoko alava, pohlepna🤮

Name

Istina

03.01.2024 20:42

Ko prati sistem i spriječava napade jer znam iz iskustva da banke prate svoje sisteme?? Drugo,koće odgovarati u slučaju curenja podataka?? To su građanima sada bitne informacije!

ODGOVORITE
Name

123Doboj

03.01.2024 20:48

Sve ostavljati na papiru ;) Dobojska prica

ODGOVORITE
Name

Mile Ronhil, dugački

03.01.2024 21:10

Ko nije najebao prošle godine, najebaće ove, hahahahahahaha....

ODGOVORITE
Name

Re

04.01.2024 15:12

🤣🤣🤣🤣🤣🤣 zaboravio si visnju na tortu staviti tj.dje s lopov 😁😁😁😁😁

Name

055

03.01.2024 21:24

Vrijeme ce reci ali interesantmmo je da su hakeri "dejstvovali "kada se pojavila informacija da je IZIS placen 30 puta skuplje nego isti IZIS u Srbiji.Kod nas je kostao oko 30 KM/po osiguraniku a u Srbini oko marku/osiguraniku.To mu dodje nesto kao sto je Tegeltija palio sudsku dokumentacinu ili Čavic dokumenta i arhivu elektrokraine.E sada kada se unisti u softverima ono sto smeta.mucke i kriminal,onda ce slavodobitnicki biti proglaseno da su to uradili nasi strucnjack bez davanja ucjene hakerima.A MUP i Tuzilastvo ce saopstiti da se za hakerima traga,ta cast ce pripasti ministru Karanu i naravno blogeru botu Vi skovicu....

ODGOVORITE
Name

Srbija

04.01.2024 08:52

Ta potpuno netačna informacija se pojavila još prije 5 godina kada se počelo sa IZIS-om u RS. Jedna novinarka objavila taj potpuno neprovjeren i netačan podatak i od tada se mediji drže toga ko pijan plota a da niko ne provjerava tu informaciju. Ne znam zašto ih niko ne tuži za klevetu, jer to je notorna laž i vrlo lako se može provjeriti koliko je Srbija uložila u digitalizaciju i pri tome u Srbiji još i nema IZIS-a!

Name

Ma da…

03.01.2024 21:34

Kome je u interesu zdravstvo… halloo Smislila nasa banda opet neku otimacinu. Imaju i banke sisteme kako niko ne provali u njih da zamrzne sredstva i prebaci negdje drugo.

ODGOVORITE
Name

pravda

03.01.2024 23:18

uhvatiti bagru i javno vjesati e to se tako radi

Name

Uhhh

04.01.2024 03:21

Tesko pogoditi ko su hakeri, vrte se u bl , gledaju kako ce izvuci jos miliona

Name

Mika

03.01.2024 23:11

Korekcija cijena Prountera sa 26 miliona + 10% . Hakne ga Mile.

ODGOVORITE
Name

Narod

03.01.2024 23:15

Treba još da opljačkaju, malo im je bilo.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

03.01.2024 23:56

Da li će i za ovo biti potrebni krediti po kamatnoj stopi od 6 ili više procenata i ko li ce te novce posuditi?

ODGOVORITE
Name

previd

04.01.2024 00:14

ovde su hakeri iz liste dobavljača uz saradnju sa investitorom, a ne tamo neki. Stara dobra fora za uzimanje para neukome narodu. Svi radnici u zdravstvu to znaju.

ODGOVORITE
Name

Djole

04.01.2024 00:44

9 januara obavezno se klanjati prvom borcu RSa..svi na slavllje i pejina unuka ce bit.i sumski onaj glasnogovornik i muco tegeltija

ODGOVORITE
Name

Sanja

04.01.2024 01:05

Dragi hakeri ako postojite , a da niste pilotirani, ako postojite i ako je zastita tako vaznog softvera tako losha, sto je moguce, kostala je beskrajno, dajte nam javno sve o industrijskom kisiku, genocidu nad sopstvenim narodom.

ODGOVORITE
Name

Djole

04.01.2024 05:12

Softver i jest u Srbiji!Zasto?Namjera i jest da se sve prikrije al su zaboravili tko ih je ucio i da originali su zivi.

ODGOVORITE
Name

Djole

04.01.2024 05:15

Zato se boje amera...svi podaci i danas dolaze na njihov softver.

ODGOVORITE
Name

Djole

04.01.2024 05:16

Zato se i boje..sve prvo ide kod amera.....polako

ODGOVORITE
Name

ЖИКАЖ

04.01.2024 06:08

Миле Хакер, хоће још 56 милиона

ODGOVORITE
Name

Džoni

04.01.2024 06:49

Kad već rade za pare što IRB ne hakuju tamo je lova i lopovi,ostavi narod normalan na miru da se liječi i onako mu je dosta njegove muke.1

ODGOVORITE
Name

borac

04.01.2024 06:52

Orvorili stranice u Beogradu prelo privatnika sad ce ves da muzu za pare do maksimuma.Viskovic je specijalista za pc tehniku.Seljavurdija se igra vlasti.

ODGOVORITE
Name

Bog vidi sve

04.01.2024 07:29

Narkomanima i dilerima nikada dosta. Sram vas bilo,malo vam za postavljanje softvera sada trazite i za popravku sto ste sami i hakovali,

ODGOVORITE
Name

Da

04.01.2024 07:43

Ocete vi protiv svijeta kocijasi.

ODGOVORITE
Name

Sveznalica

04.01.2024 07:45

Jao majko mila, kako je moguce da smo toliko zaostao narod? Kakvi su ovo komentari? Nikakve veze nemaju izis nas i srbijanski, njihov nije objedinjeni. Europol vodi istragu, o cemu pisete ljudi, da se i oni bave izmisljenim pljackama? Sta vam je? Bavite se sobom’ citajte, ne lupajte na svaku temu o kojoj nista ne znate.

ODGOVORITE
Name

Ja

04.01.2024 08:22

Ne znam za vas, al ja se osjećam, opljačkani! Bolje da nemam LK ili pasoš, nego, ovu, kradju, najlicnijih podataka, svakoga od nas... Zdravstveni kartoni, ljudi jeste li vi uopšte svjesni, sta to znaci? Recimo za farmakomafiju, matične ćelije, Krvne grupe, organi.... Daš vam je sve, na izvolite! Čaše, lično, i vaš koji citate ovo i komentarišete, kojekakve nebuloze, nebitnoce!!!

ODGOVORITE
Name

Ajde

04.01.2024 09:45

Pa i ovdje stigla politika izgleda, jos nisam cuo da hakeri rade i u zdravstvu, toliko o elektronici i digitalizaciji. Zakon papir i olovka.

ODGOVORITE
Name

Istina

04.01.2024 09:51

Ne mora narod nista znati o softerima i tehnici,al zna da je uvijek u pitanju neka prevara i pljacka gdje neko trpa milione u svoj dzep a za nista.U svim institucijama ne valjaju kompjuterski sistemi koji god da je program instaliran.

ODGOVORITE
Name

Bajka za rodoljubive

04.01.2024 10:00

Hoće li ovo biti riješeno do Devetog januara..?? Bilo bi dobro. Valjalo bi da se prije igranke izađe sa optimističnom izjavom građanstvu i seljaštvu. Da ova bruka ne baca sjenu na ovi Veliki dan, najveći praznik ikada.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

04.01.2024 10:17

Informacioni sistemi kao sto je IZIS moraju biti instalirani na racunarima koji su u mrezi zatvorenog tipa. To znaci da ni jedan server niti PC ne moze biti dostupan spolja. Verovatnoca da se takav sistem zarazi virusom je veoma mali, a ako se desi, onda je to neko ko radi sa sistemom. Verujem da se na velikom broju PC racunara koji sada funkcioniraju sa IZIS sistemom, igraju igrice, gledaju porno filmovi i tome slicno. Dakle, ovde se radi o zastiti mreze racunara a ne jednog programa. Ta zastiti izgleda uopste ne postoji.

ODGOVORITE
Name

+

04.01.2024 10:25

Hakeri su ovi , koji dijele pare sa prodavcima Sistema. SVOJI SU ONI. LAŽU NAROD I PARE UZIMAJU.

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.01.2024 18:28

Hakleri uletili u sistem. IZIS-e. :)))

ODGOVORITE