Некадашњи гигант "Драксенић" ипак неће бити продат

На сједници Скупштине повјерилаца Хемијске прераде кукуруза (ХПК) “Драксенић” из Козарске Дубице која је одржана данас одлучено је да још увијек нису стечени сви потреби услови да се објави оглас о продаји, казао је за “Независне новине” Војо Павичић, стечајни управник ХПК-а.

Република Српска 27.12.2023 | 17:27
Некадашњи гигант "Драксенић" ипак неће бити продат

Повјерилац Развојна банка тражила одвојено намирење, те је суд прије два дана донио рјешење којим се ранији закључак ставља ван снаге и одбија њихов захтјеви и сада чекамо рјешење по жалби”, казао је Павичић и додао да је на данашњој сједници усвојен извјештај стечајног управника по свим тачакама

Истиче да понуде које се неће узимати у обзир су испод 25 одсто процијењене вриједности или пет милиона КМ и додао да је услов продаје да се настави пословна дјелатност барем пет година.

Међу потенцијалним купцима за куповину ове фабрике како смо раније писали, незванично сазнајемо, помињу се домаћи власници предузећа која се баве овом или сличном дјелатности, али и Енвер Моралић, власник Винарије “Кутјево” из Хрватске, који је прије двије године купио “Нови Житопромет” у Бијељини.

Моралић је, пак, тада разговору за “Независне новине” потврдио да је заинтересован за куповину ХПК “Драксенић”, али истиче да по условима који су им нуђени нису могли да прихвате.

“Нудили су нам цијену од 15 милиона, али нам је то прескупо, технологија у фабрици је заостала, неизвјесност је са кукурузом као сировином – гдје га набавити, а притом климатске промјене све су веће, смањују се приноси кукуруза тако да нам је то један велики ризик”, казао је Моралић, преносе Независне новине.

Додао је да уколико би цијена била пет милиона, онда би, како каже Моралић, могли сјести и поново поразговарати.

“Уколико би се то десило, да буде та цијена, могло би се рећи да сам се вратио у трку за куповину ХПК ‘Драксенић'”, казао је Моралић.

Подсјећамо, ова фирма основана је 1981. године, а основна дјелатност јој је прерада кукуруза у скроб и скробне деривате. ХПК је доскора био једина фабрика на простору бивше Југославије која производи високофруктозни сируп. Такође, фирма је сарађивала са бројним произвођачима кукуруза са ширег подручја општине Козарска Дубица.

Проблеми овог некадашњег гиганта почели су 2019. године, када су радницима касниле плате три мјесеца, а нису били уплаћени ни доприноси.

Након тога је Управа предузећа предала Окружном привредном суду у Приједору званичан приједлог за отварање стечајног поступка над ХПК “Драксенић”, а као главне разлоге за нефункционалност предузећа навели су тада ниску откупну цијену шећера на европском тржишту, дотрајалост фабрике, односно производног погона.

Управа је тада навела и да је краху овог предузећа допринијела и криза изазвана пандемијом вируса корона, јер им је зауставила прераду кукуруза за “Студен групацију”.

Овај некадашњи привредни гигант из Козарске Дубице у стечају је од 2020. године. Укупна имовина првобитно је процијењена на 20 милиона марака, али је након неколико неуспјешних лицитација смањена на само пет милиона.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Корослав

27.12.2023 18:02

Штета што нисам тамо ,било би каблова ,бакра,жељеза,лнстолација,крома и које чега ,ако је стечају . Дало би се добро ушићарити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицо

27.12.2023 18:27

Ма узмите КРЕДИТ лаксе је него РАДИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

27.12.2023 18:32

Значи, још се није накупио стечајни управник, колико се година воде стечаји ту најбоље прођу управници ,мало остане за повјериоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

27.12.2023 21:27

То се каже стечајна мафија.

Name

+

28.12.2023 08:40

Крађа у приватизацији и дугогодишњи стечајИ И МАФИЈА, су ДОДИКОВ производ. Креатор је паметна глава. Шта тај ради, а паметни Академици ћуте. РС ПРОПАДЕ, РАСЕЛИ. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хфкјдса

28.12.2023 10:40

Да неће Јовица Шуман да купи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубица

28.12.2023 12:31

А где су сад самозвани "краљ шећера" Јовица Шуман и Родољуб Топић? Директор и председник Управе који су сахранили ХПК?

ОДГОВОРИТЕ