Локалне заједнице добијају мрвице од природних богатстава

Нико не зна боље располагати природним ресурсима од домаћина, локалне заједнице на чијој територији се налазе и неправедно је да локалне заједнице добијају мрвице од експлоатације природних богатстава, рекао је Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.

Република Српска 20.12.2023 | 18:09
Локалне заједнице добијају мрвице од природних богатстава

Он каже да према тренутним прописима локалну заједницу нико не пита како се користи хидро потенцијал, на који начин се експлоатишу рудна богатства, како и ко експлоатише шљунак.

Додаје да то важи и за геолошка истраживања и концесије.

Миличевић наводи да се од локалних заједница много више узима него што им се врати. 

„Општини Теслић се приликом коришћења шумских богатстава са њене територије врати свега 10 одсто од вриједности посјеченог дрвета. Локалне заједнице нико не пита чак ни за мишљење, а камоли за сагласност за расподјелу дрвних сортимената, као што их не пита да ли ће се експлоатисати шљунак, на којим локацијама и у којој количини. Иста ствар је када је у питању  експлоатација рудних богатстава“, појашњава Миличевић. 

Он тврди да је приликом коришћења природних богатстава присутан монопол и да је све централизовано на врху државе како би се могло манипулисати оствареним приходима. 

„Знам да од концесија општина Теслић добија мрвице. И онда кажу ми смо општини тој и тој дали за неки пројекат и сада треба неко да буде захвалан. Много су више узели од онога што су вратили. Изузетак су локане заједнице у којима је на челу СНСД, које су из  Компензационог фонда, Фонда солидарности и средстава за јавне инвестиције добијале милионе, док су остале локалне заједнице добијале десетине хиљада марака“, тврди Миличевић.

Коментаришући нацрт Закона о геолошким истраживањима који ће се наћи пред  посланицима у  Народној скупштини Републике Српске, Миличевић је рекао да је он неприхватљив.

„Није случајно то што је неко избацио из важећег закона  документ који се зове сагласност локалне заједнице за геолошка истраживања“, напомиње Миличевић.

Он је става да приликом одлучивања о експлоатацији рудних богатстава крајње мишљење мора дати становништво локалне заједнице које се о томе треба изјаснити путем референдума.

Миличевић је указао и на проблем градње мини хидроцентрала.

„Оне су огроман проблем за већину општина у којима су изграђене. Локалну заједницу ни по том питању нико не пита. Људи који их граде од тога имају огромну корист, а локална заједница има нарушавање екосистема. Иако то није дозвољено у цијев се преусмјери цијела рјечица или поток и онда имате велике проблеме“, каже Миличевић.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Онај

20.12.2023 19:37

Ко је на челу општине,или града,гдје се намјерава експлоатирати рудно богатство,нека организује референдум,па у случају не признавања од стране централне власти,позвати грађане који ће спријечити њихове намјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

21.12.2023 10:29

Власт је дједа мраз који не дијели него ПРИСВАЈА поклоне, тј. заједничке ресурсе

Name

Миличевићу,

20.12.2023 19:40

Мало боље се распитај, многе општине добивају добре новце од Х Е за потопљено земљиште, тако да и ниси баш у праву. Једино од свих вас из Сдс-а од данас цијеним госпођу Пандуревић, она храбро одбруси Шмиту, а ви из свих опозициних партија шутите ко посљедње курве. Колико вам човјек уопште може веровати за очување Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

20.12.2023 21:06

Хајд не кењај више него се склањај и уступи младјима мјесто фосилу један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

21.12.2023 05:43

Мозес ли то некако објаснити свом Ради Савицу и осталим издајницима РС, кад си тако паметан! РС нема опозицију, зивио само Небојса Вукановиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

21.12.2023 07:23

Локалне заједнице, народ, а посебно припадници Војске Републике Српске нису добили ни мрвице од продаје српских територија, наоружања и муниције за вријеме рата. Наравно све је себи приграбила СДС врхушка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

21.12.2023 08:27

Локалне заједнице, народ, а посебно припадници Војске Републике Српске нису добили ни мрвице од продаје српских територија, наоружања и муниције за вријеме рата. Наравно све је себи приграбила СДС врхушка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лео

21.12.2023 08:48

Ви би да добијате паре а недате да се Литијум копа у Угљевику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква спика

21.12.2023 10:47

Па имате право на витални интерес, или то користите само за пељеске мостове и борбу да дјеца не раде тестове како би остали неписмени? А, патри(Ј)ото?

ОДГОВОРИТЕ