Чију зграду мјеркају да купе за УИО БиХ?!

Објављен је тендер за куповину зграде у Бањалуци за Управу за индиректно опорезивање БиХ. Крајем јула Савјет министара БиХ одобрио је 69,5 милиона марака за ову намјену. 

Република Српска 18.12.2023 | 19:39
Чију зграду мјеркају да купе за УИО БиХ?!

Питање куповине ове зграде годинама је предмет спора а јавна је тајна да је зграда која би требала бити купљена у власништву Миле Радишића, бизнисмена блиског Милораду Додику.

Објекат који се тражи треба да се налази у ужем градском подручју, да има несметан саобраћајни приступ и да је 16.000 квадрата али и 4.000 квадрата паркинг простора. Ово је наведено у тексту тендера који је потписао директор Управе за индиректно опорезивање БиХ, Зоран Тегелтија.

Уколико буде само један понуђач неће бити испоштовани основни принципи јавног надметања односно фер и правична конкуренција, става су у Транспаренси интернешнелу БиХ.

"Више понуђача би оборило цијену у коначници уз наводе да ни ових 70 милиона неће бити довољно, видјећемо шта ће бити али треба имати у виду да се УИО овај пут одлучила за нешто мањи простор у односу на све остале претходне јавне позиве тако да је можда по сриједи и управо то да од једног понуђача који је до сада навођен као потенцијални да можда од њега за мању цијену купе мањи број квадрата", каже Дамјан Ожеговић, из Транспаренси интернешнела.

Економисти сматрају да је цијена од 105 милиона за зграду, колико је тражио Гранд трејд као једини понуђач на прошлом јавном конкурсу, сада добра али да за ту куповину недостаје око 30 милиона марака.

"Што се тиче износа од 70 милиона ја претпостављам да ће се ту наћи неки модус за тај простор који се иначе не би могао никоме продати и да ће сви који су очекивали велику зараду остати без ње али ће се простор ипак продати", рекао је економиста, Зоран Павловић.

Опозиција у Српској годинама указује да се иза куповине зграде Управе за индиректно опорезивање БиХ налазе Милорад Додик и његов кум.  

"Велика је срамота да те тзв. босанскохерцеговачке велике патриоте узимају сваком грађанину позамашне своте новца да би напунили џепове Милорада Додика и његових кумова и јасно је да је тај посао од раније био договорен и разрађен и да је због притиска и указивања на корупцију и намјештање спријечно", изјавио је лидер Покрета за правду и ред Небојша Вукановић.

"Сва она велика затегнутост између СНСД-а, странаца и тројке у Сарајеву одједном је прерасла у велику љубав када је изгласан новац за ову зграду. Сада је дошло до тога да је тендер припремљен иде се у реализацију и господин кум Радишић иначе човјек који је пресуђен за криминал јер је крао од државе добиће још један велики посао од СНСД и ове државе", истакао је Игор Црнадак, посланик ПДП-а у Народној скупштини Српске.

Управа за индиректно опорезивање од 2007. године четири пута је расписивала тендер за куповину нове зграде у Бањалуци. На прва три се није јавио нико, а на посљедњем је пристигла само једна понуда и то од компаније Гранд Траде. Изградњу овог објеката су пратиле бројне неправилности са политичком позадином.

(БН) Фото:Блоомберг Адриа

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јууго

18.12.2023 20:22

Јој, чију мјеркају? То знају и птице на грани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ИО БИХ

19.12.2023 18:21

ЗДРАВКО ЦВЈЕТИНОВИЋ ИЗЈАВИ АКО ЛОПУРДА ТЕЛГЕТИЈА ДОЂЕ НА МЈЕСТО ДИРЕКТОРА УИО БИХ ЈА ЋУ НАПУСТИТИ ЦАРИНУ... 😂😂😂

Name

Сара

18.12.2023 20:56

Ми смо опљачкани, расељени, изварани, и нема нам спаса од Бурле и Бурлића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роберто

18.12.2023 21:18

И треба да је купе.. 20 година су у оној робној куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

18.12.2023 22:34

Да ли је то онај Миле Радишић што је мистериозно побјегао из Републике Српске и још мистериозније се појавио испред затвора у Бањалуци? ( Вјероватно нечијим хеликоптером направио круг до БГ и назад). А онда је због доброг владања и понашања добио позитивно мишљење управе КПЗ како би користио погодности ван установе (а за крађу затвореник не може добити позитивну провјеру јер је опасан по околину и врсте кривичног дјела). Ко оно бијеше тада директор КПЗ Бањалука? (Да није предсједник СПС?). Миле Радишић је веома корисно користио своје погодности по градској управи Бањалуке и постројавао појединце. Да,да то је тај СНСД и кумовска веза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Периц

19.12.2023 01:04

Нека узму плац и нека праве зграду по мјери, устедице много новца

Name

Пуне руке посла:

19.12.2023 07:07

Када це Тегелтија-Клан доци на ред за процесуирање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

19.12.2023 07:19

Није ми криво што ће се уградити, али брате што нас ј..у у здрав мозак. Што фино не купите одмах зграду Гранд траде, већ ко фол тендери и остало. И 70 милиона је је да се преврнеш али хајде завршите више. Остаће пола од 70 за расподјелу зграда не вриједи више од половине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2023 07:24

Ти ћеш бити први који ће после избора трчати Додику да те узме у коалицију, а медији који сад пљују Додика ће писати хвалоспјеве о Додику! Ко вас не зна скупо би вас платио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

19.12.2023 08:04

А засто вукановиц или било ко други није саградио зграду и продао је, Па 16 година је просло од првог конкурса и одлуке о потреби за куповином, И глупо ми је то да ако се само један продавац пројави онда је то намјестаљка, Као да у БЛ има на хиљаде зграда које одговарају условима па им не дозвољавају пријаву, За 17 година могао је зграду направит било ко од ових сто се буне

ОДГОВОРИТЕ