Čiju zgradu mjerkaju da kupe za UIO BiH?!

Objavljen je tender za kupovinu zgrade u Banjaluci za Upravu za indirektno oporezivanje BiH. Krajem jula Savjet ministara BiH odobrio je 69,5 miliona maraka za ovu namjenu. 

Republika Srpska 18.12.2023 | 19:39
Čiju zgradu mjerkaju da kupe za UIO BiH?!

Pitanje kupovine ove zgrade godinama je predmet spora a javna je tajna da je zgrada koja bi trebala biti kupljena u vlasništvu Mile Radišića, biznismena bliskog Miloradu Dodiku.

Objekat koji se traži treba da se nalazi u užem gradskom području, da ima nesmetan saobraćajni pristup i da je 16.000 kvadrata ali i 4.000 kvadrata parking prostora. Ovo je navedeno u tekstu tendera koji je potpisao direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Zoran Tegeltija.

Ukoliko bude samo jedan ponuđač neće biti ispoštovani osnovni principi javnog nadmetanja odnosno fer i pravična konkurencija, stava su u Transparensi internešnelu BiH.

"Više ponuđača bi oborilo cijenu u konačnici uz navode da ni ovih 70 miliona neće biti dovoljno, vidjećemo šta će biti ali treba imati u vidu da se UIO ovaj put odlučila za nešto manji prostor u odnosu na sve ostale prethodne javne pozive tako da je možda po srijedi i upravo to da od jednog ponuđača koji je do sada navođen kao potencijalni da možda od njega za manju cijenu kupe manji broj kvadrata", kaže Damjan Ožegović, iz Transparensi internešnela.

Ekonomisti smatraju da je cijena od 105 miliona za zgradu, koliko je tražio Grand trejd kao jedini ponuđač na prošlom javnom konkursu, sada dobra ali da za tu kupovinu nedostaje oko 30 miliona maraka.

"Što se tiče iznosa od 70 miliona ja pretpostavljam da će se tu naći neki modus za taj prostor koji se inače ne bi mogao nikome prodati i da će svi koji su očekivali veliku zaradu ostati bez nje ali će se prostor ipak prodati", rekao je ekonomista, Zoran Pavlović.

Opozicija u Srpskoj godinama ukazuje da se iza kupovine zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH nalaze Milorad Dodik i njegov kum.  

"Velika je sramota da te tzv. bosanskohercegovačke velike patriote uzimaju svakom građaninu pozamašne svote novca da bi napunili džepove Milorada Dodika i njegovih kumova i jasno je da je taj posao od ranije bio dogovoren i razrađen i da je zbog pritiska i ukazivanja na korupciju i namještanje spriječno", izjavio je lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović.

"Sva ona velika zategnutost između SNSD-a, stranaca i trojke u Sarajevu odjednom je prerasla u veliku ljubav kada je izglasan novac za ovu zgradu. Sada je došlo do toga da je tender pripremljen ide se u realizaciju i gospodin kum Radišić inače čovjek koji je presuđen za kriminal jer je krao od države dobiće još jedan veliki posao od SNSD i ove države", istakao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske.

Uprava za indirektno oporezivanje od 2007. godine četiri puta je raspisivala tender za kupovinu nove zgrade u Banjaluci. Na prva tri se nije javio niko, a na posljednjem je pristigla samo jedna ponuda i to od kompanije Grand Trade. Izgradnju ovog objekata su pratile brojne nepravilnosti sa političkom pozadinom.

(BN) Foto:Bloomberg Adria

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Juugo

18.12.2023 20:22

Joj, čiju mjerkaju? To znaju i ptice na grani.

ODGOVORITE
Name

U IO BIH

19.12.2023 18:21

ZDRAVKO CVJETINOVIĆ IZJAVI AKO LOPURDA TELGETIJA DOĐE NA MJESTO DIREKTORA UIO BIH JA ĆU NAPUSTITI CARINU... 😂😂😂

Name

Sara

18.12.2023 20:56

Mi smo opljačkani, raseljeni, izvarani, i nema nam spasa od Burle i Burlića.

ODGOVORITE
Name

Roberto

18.12.2023 21:18

I treba da je kupe.. 20 godina su u onoj robnoj kuci

ODGOVORITE
Name

???

18.12.2023 22:34

Da li je to onaj Mile Radišić što je misteriozno pobjegao iz Republike Srpske i još misterioznije se pojavio ispred zatvora u Banjaluci? ( Vjerovatno nečijim helikopterom napravio krug do BG i nazad). A onda je zbog dobrog vladanja i ponašanja dobio pozitivno mišljenje uprave KPZ kako bi koristio pogodnosti van ustanove (a za krađu zatvorenik ne može dobiti pozitivnu provjeru jer je opasan po okolinu i vrste krivičnog djela). Ko ono biješe tada direktor KPZ Banjaluka? (Da nije predsjednik SPS?). Mile Radišić je veoma korisno koristio svoje pogodnosti po gradskoj upravi Banjaluke i postrojavao pojedince. Da,da to je taj SNSD i kumovska veza.

ODGOVORITE
Name

Peric

19.12.2023 01:04

Neka uzmu plac i neka prave zgradu po mjeri, ustedice mnogo novca

Name

Pune ruke posla:

19.12.2023 07:07

Kada ce Tegeltija-Klan doci na red za procesuiranje?

ODGOVORITE
Name

Xx

19.12.2023 07:19

Nije mi krivo što će se ugraditi, ali brate što nas j..u u zdrav mozak. Što fino ne kupite odmah zgradu Grand trade, već ko fol tenderi i ostalo. I 70 miliona je je da se prevrneš ali hajde završite više. Ostaće pola od 70 za raspodjelu zgrada ne vrijedi više od polovine.

ODGOVORITE
Name

Re

19.12.2023 07:24

Ti ćeš biti prvi koji će posle izbora trčati Dodiku da te uzme u koaliciju, a mediji koji sad pljuju Dodika će pisati hvalospjeve o Dodiku! Ko vas ne zna skupo bi vas platio!

ODGOVORITE
Name

Sydney

19.12.2023 08:04

A zasto vukanovic ili bilo ko drugi nije sagradio zgradu i prodao je, Pa 16 godina je proslo od prvog konkursa i odluke o potrebi za kupovinom, I glupo mi je to da ako se samo jedan prodavac projavi onda je to namjestaljka, Kao da u BL ima na hiljade zgrada koje odgovaraju uslovima pa im ne dozvoljavaju prijavu, Za 17 godina mogao je zgradu napravit bilo ko od ovih sto se bune

ODGOVORITE