Плате радника ће зависити од договора синдиката и Влада

Радници компаније "АрцелорМиттал" из Зенице поново су одржали двочасовни штрајк испред зграде Дирекције овог предузећа, на коме су поновили идентичне захтјеве са протеста који је одржан у понедјељак, односно да траже исплату новембарске плате у пуном износу и то за раднике којима је она умањена, те потписивање новог колективног уговора, јер је стари истекао 31. маја ове године.

Босна и Херцеговина 12.12.2023 | 20:00
Плате радника ће зависити од договора синдиката и Влада

"Не планирамо одустати, а услов свих услова јесте да буду исплаћене новембарска и, наравно, децембарска плата", рекао је за "Независне новине" Рашид Фетић, предсједник Самосталног синдиката радника компаније "АрцелорМиттал" Зеница.

Он је подсјетио да је синдикат у суботу одбио понуду руководства "АрцелорМиттала", која је подразумијевала повећање износа топлог оброка са пет на 7,5 КМ, исплату регреса за 2023. годину, али тек у априлу 2024, исплату бајрамлука у износу од 100 КМ, као и да им у децембру буде исплаћено два одсто од износа годишње плате.

"Зашто да пристанемо на то, јер, ево, на примјер, тих два одсто не може покрити оно што смо изгубили у новембру за десет дана штрајка. У децембру смо већ 12 дана у штрајку, тако да се то још повећало. Радници су за вријеме штрајка већ изгубили цца од 500 до 700 марака", појаснио је Фетић.

На питање да ли у овом тренутку размишљају о радикалнијој синдикалној борби, он оставља ту опцију отвореном.

"Јер да дође до радикалнијих корака, онда неће бити таоци само радници 'АрцелорМиттала', већ и грађани БиХ. Ако је у интересу Владе ФБиХ, али и Владе РС, јер смо у истом проблему, требало би да ово ријеше. Ми још нисмо разматрали опцију одласка у Сарајево, нама је опција број један да они из Сарајева дођу овдје. Ми седам мјесеци нудимо компромис, за разлику од компаније", додао је Фетић.

Из "АрцелорМиттала" у Зеници засад се нису оглашавали. Из предузећа нам је речено да ћемо бити уредно обавијештени уколико одлуче другачије.

Због овакве ситуације, на огромном удару је и приједорски "АрцелорМиттал".

Око 90 одсто радника тренутно је у статусу плаћеног одсуства. Ипак, према ријечима Дарија Антонића, предсједника синдиката радника овог предузећа, представници Владе Српске, која је власник 49 одсто акција "Миттала", обећали су да би се током ове седмице могли састати са руководством/менаџментом компаније из Зенице.

Поред тога, Антонић каже да синдикат већ размишља како ће ријешити питање плата за раднике који су на плаћеном одсуству.

"Ми пред крај мјесеца имамо разговор са менаџментом предузећа, да видимо да ли се ту нешто може испреговарати и да ти радници добију више права од онога што им је загарантовао Закон о раду и наш Посебни колективни уговор.

Према закону, они би требало да добију 50 одсто од своје просјечне плате, а по нашем ПКУ то је 55 одсто за вријеме за које нису радно ангажовани. Ја могу подсјетити да смо се ми налазили у сличној ситуацији у јуну ове године, тада смо са послодавцем договорили да радницима буде исплаћено око 80 одсто од плате, а умањење је било око 20 одсто", навео је Антонић.

(Независне) Фото:Фена

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Митар

12.12.2023 22:02

Увјек сам за радника,ал зар у Новембру,Децембру тразити своја права(крај године,сви послови вец урадјени или при крају)Засто ово не тразисе у Јуну,Јулу,у јеку сезоне,кад би и послодавац морао другације реаговати,овако Митал цути,хоце,неце покретат поновно посао,и спас у влади тразит сада,кад је овај прекинуо сву производњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

12.12.2023 23:10

Ово све иде низбрдо. Ми ћемо само овако коментарисати по блоговима о међу собом а урадити нећемо ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

855

13.12.2023 06:51

Ово је још један "лијеп" знак да се иде из ове државе!

ОДГОВОРИТЕ