Plate radnika će zavisiti od dogovora sindikata i Vlada

Radnici kompanije "ArcelorMittal" iz Zenice ponovo su održali dvočasovni štrajk ispred zgrade Direkcije ovog preduzeća, na kome su ponovili identične zahtjeve sa protesta koji je održan u ponedjeljak, odnosno da traže isplatu novembarske plate u punom iznosu i to za radnike kojima je ona umanjena, te potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer je stari istekao 31. maja ove godine.

Bosna i Hercegovina 12.12.2023 | 20:00
Plate radnika će zavisiti od dogovora sindikata i Vlada

"Ne planiramo odustati, a uslov svih uslova jeste da budu isplaćene novembarska i, naravno, decembarska plata", rekao je za "Nezavisne novine" Rašid Fetić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika kompanije "ArcelorMittal" Zenica.

On je podsjetio da je sindikat u subotu odbio ponudu rukovodstva "ArcelorMittala", koja je podrazumijevala povećanje iznosa toplog obroka sa pet na 7,5 KM, isplatu regresa za 2023. godinu, ali tek u aprilu 2024, isplatu bajramluka u iznosu od 100 KM, kao i da im u decembru bude isplaćeno dva odsto od iznosa godišnje plate.

"Zašto da pristanemo na to, jer, evo, na primjer, tih dva odsto ne može pokriti ono što smo izgubili u novembru za deset dana štrajka. U decembru smo već 12 dana u štrajku, tako da se to još povećalo. Radnici su za vrijeme štrajka već izgubili cca od 500 do 700 maraka", pojasnio je Fetić.

Na pitanje da li u ovom trenutku razmišljaju o radikalnijoj sindikalnoj borbi, on ostavlja tu opciju otvorenom.

"Jer da dođe do radikalnijih koraka, onda neće biti taoci samo radnici 'ArcelorMittala', već i građani BiH. Ako je u interesu Vlade FBiH, ali i Vlade RS, jer smo u istom problemu, trebalo bi da ovo riješe. Mi još nismo razmatrali opciju odlaska u Sarajevo, nama je opcija broj jedan da oni iz Sarajeva dođu ovdje. Mi sedam mjeseci nudimo kompromis, za razliku od kompanije", dodao je Fetić.

Iz "ArcelorMittala" u Zenici zasad se nisu oglašavali. Iz preduzeća nam je rečeno da ćemo biti uredno obaviješteni ukoliko odluče drugačije.

Zbog ovakve situacije, na ogromnom udaru je i prijedorski "ArcelorMittal".

Oko 90 odsto radnika trenutno je u statusu plaćenog odsustva. Ipak, prema riječima Darija Antonića, predsjednika sindikata radnika ovog preduzeća, predstavnici Vlade Srpske, koja je vlasnik 49 odsto akcija "Mittala", obećali su da bi se tokom ove sedmice mogli sastati sa rukovodstvom/menadžmentom kompanije iz Zenice.

Pored toga, Antonić kaže da sindikat već razmišlja kako će riješiti pitanje plata za radnike koji su na plaćenom odsustvu.

"Mi pred kraj mjeseca imamo razgovor sa menadžmentom preduzeća, da vidimo da li se tu nešto može ispregovarati i da ti radnici dobiju više prava od onoga što im je zagarantovao Zakon o radu i naš Posebni kolektivni ugovor.

Prema zakonu, oni bi trebalo da dobiju 50 odsto od svoje prosječne plate, a po našem PKU to je 55 odsto za vrijeme za koje nisu radno angažovani. Ja mogu podsjetiti da smo se mi nalazili u sličnoj situaciji u junu ove godine, tada smo sa poslodavcem dogovorili da radnicima bude isplaćeno oko 80 odsto od plate, a umanjenje je bilo oko 20 odsto", naveo je Antonić.

(Nezavisne) Foto:Fena

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mitar

12.12.2023 22:02

Uvjek sam za radnika,al zar u Novembru,Decembru traziti svoja prava(kraj godine,svi poslovi vec uradjeni ili pri kraju)Zasto ovo ne trazise u Junu,Julu,u jeku sezone,kad bi i poslodavac morao drugacije reagovati,ovako Mital cuti,hoce,nece pokretat ponovno posao,i spas u vladi trazit sada,kad je ovaj prekinuo svu proizvodnju.

ODGOVORITE
Name

Orthy

12.12.2023 23:10

Ovo sve ide nizbrdo. Mi ćemo samo ovako komentarisati po blogovima o među sobom a uraditi nećemo ništa.

ODGOVORITE
Name

855

13.12.2023 06:51

Ovo je još jedan "lijep" znak da se ide iz ove države!

ODGOVORITE