Предлажу буџет са неизвјесним приходима

"У буџету су повећани и приходи и расходи. Пред нама је буџет са неизвјесним приходима, али сигурним расходима. Буџет Републике Српске за 2024. годину је у функцији пензионог система и мора да га пдржава", истакла је Мирјана Орашанин, посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске на прес конференцији у Бањалуци. 

Република Српска 11.12.2023 | 15:35
Предлажу буџет са неизвјесним приходима

"У програму економских реформи први пут је најављено увођење јавних здравствених установа у трезорски систем пословања. Ово дугорочно значи да ће пензиони и здравствени систем постати неодрживи и буџет Републике Српске ће бити у функцији одржавања ова два система", додала је.

Према њеним ријечима, када посматрамо структуру прихода, можемо доста закључити о самом пословању привреде Републике Српске.

"Највеће повећање буџета очекује се од пореских прихода и то првенствено од прихода од индиректних пореза. Када говоримо о приходима од индиректних пореза, они су заиста врло неизвјесни јер зависе од крајње потрошње, која опет зависи од много фактора. Дакле, буџет највише очекује од иниректних пореза, односно од крајње потрошње грађана и од доприноса, дакле, од послодаваца и од плата радника“, образложила је Орашанин. 

Орашанин која је и предсједник Одбора за ревизију изјавила је да су одржали четири редовне сједнице Одбора, али да данас није било кворума за одржавање сједнице.

Како је казала разматрају се негативни ревизорски извјештаји јавних предузећа "Шуме РС", "Лутрија РС", АПИФ, болнице... 

"Владајућа већина није дозволила да се ревизорски извјештаји упуте на расправу. Неки посланици владајуће већине наводили су да посланици нису компетентни да о том расправљају. Они не желе да јавност зна шта се дешава у овим јавним предузећима, а нешто опасно не штима", додала је Орашанин.

Наставићу да одржавам сједнице и желим да истрајем да упутимо негативне ревизорске извјештаје у расправу, а како је казала, по пословнику треба да се упуте ови извјештаји у разматрање.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

+

11.12.2023 16:26

Да. Сваке године ми , који пунимо буџет имамо мање прихода. Па ће и прилив пореза и ПДВ БИТИ МАЊИ. ЗАТО ТРЕБА РЕАЛНЕ ТРОШКОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

11.12.2023 16:30

Власт крије све, што ауто путем 9 Јануар кад је киша ,неможе се возити од силне воде која слабо одлази, што су мостићи Илова 1и2 из праваца ДО према БЛ онолико потонули и приликом преласка осјети се удар, на доста мјеста су улегнућа а није прошло пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

11.12.2023 16:50

Ораŝанин помиње спор раст плата,да ли по њеном ставу пензије убрзано расту,ма они се нигдје и не помињу а нај уредније платиŝе комуналија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смањите Милокраду

11.12.2023 18:45

будзет на 5 милиона и ето 51 милин за паметније ствари. А не да се он бахати, док народ гтца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још,

11.12.2023 21:56

Једна паметњакуша са завршеним приватним факултетом, а и ради на приватном, тај факултет док је постојао у Вишеграду није завршио само онај ко није платио. Стога госпођо нисте меродавни да било шта о економији коментаришете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

14.12.2023 12:05

Не ударају ми на приватни факултет. Не уједај ме за срце