Predlažu budžet sa neizvjesnim prihodima

"U budžetu su povećani i prihodi i rashodi. Pred nama je budžet sa neizvjesnim prihodima, ali sigurnim rashodima. Budžet Republike Srpske za 2024. godinu je u funkciji penzionog sistema i mora da ga pdržava", istakla je Mirjana Orašanin, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske na pres konferenciji u Banjaluci. 

Republika Srpska 11.12.2023 | 15:35
Predlažu budžet sa neizvjesnim prihodima

"U programu ekonomskih reformi prvi put je najavljeno uvođenje javnih zdravstvenih ustanova u trezorski sistem poslovanja. Ovo dugoročno znači da će penzioni i zdravstveni sistem postati neodrživi i budžet Republike Srpske će biti u funkciji održavanja ova dva sistema", dodala je.

Prema njenim riječima, kada posmatramo strukturu prihoda, možemo dosta zaključiti o samom poslovanju privrede Republike Srpske.

"Najveće povećanje budžeta očekuje se od poreskih prihoda i to prvenstveno od prihoda od indirektnih poreza. Kada govorimo o prihodima od indirektnih poreza, oni su zaista vrlo neizvjesni jer zavise od krajnje potrošnje, koja opet zavisi od mnogo faktora. Dakle, budžet najviše očekuje od inirektnih poreza, odnosno od krajnje potrošnje građana i od doprinosa, dakle, od poslodavaca i od plata radnika“, obrazložila je Orašanin. 

Orašanin koja je i predsjednik Odbora za reviziju izjavila je da su održali četiri redovne sjednice Odbora, ali da danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Kako je kazala razmatraju se negativni revizorski izvještaji javnih preduzeća "Šume RS", "Lutrija RS", APIF, bolnice... 

"Vladajuća većina nije dozvolila da se revizorski izvještaji upute na raspravu. Neki poslanici vladajuće većine navodili su da poslanici nisu kompetentni da o tom raspravljaju. Oni ne žele da javnost zna šta se dešava u ovim javnim preduzećima, a nešto opasno ne štima", dodala je Orašanin.

Nastaviću da održavam sjednice i želim da istrajem da uputimo negativne revizorske izvještaje u raspravu, a kako je kazala, po poslovniku treba da se upute ovi izvještaji u razmatranje.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

+

11.12.2023 16:26

Da. Svake godine mi , koji punimo budžet imamo manje prihoda. Pa će i priliv poreza i PDV BITI MANJI. ZATO TREBA REALNE TROŠKOVE.

ODGOVORITE
Name

Србо

11.12.2023 16:30

Власт крије све, што ауто путем 9 Јануар кад је киша ,неможе се возити од силне воде која слабо одлази, што су мостићи Илова 1и2 из праваца ДО према БЛ онолико потонули и приликом преласка осјети се удар, на доста мјеста су улегнућа а није прошло пар година.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

11.12.2023 16:50

Oraŝanin pominje spor rast plata,da li po njenom stavu penzije ubrzano rastu,ma oni se nigdje i ne pominju a naj urednije platiŝe komunalija.

ODGOVORITE
Name

Smanjite Milokradu

11.12.2023 18:45

budzet na 5 miliona i eto 51 milin za pametnije stvari. A ne da se on bahati, dok narod gtca

ODGOVORITE
Name

Još,

11.12.2023 21:56

Jedna pametnjakuša sa završenim privatnim fakultetom, a i radi na privatnom, taj fakultet dok je postojao u Višegradu nije završio samo onaj ko nije platio. Stoga gospođo niste merodavni da bilo šta o ekonomiji komentarišete.

ODGOVORITE
Name

LAKI

14.12.2023 12:05

Ne udaraju mi na privatni fakultet. Ne ujedaj me za srce