Политичке тензије су параван иза кога се крије пљачка

И након посљедњих измјена закона о јавним набавкама Босне и Херцеговине, јавне институције, органи власти, установе и предузећа наставиле су да спроводе тендере који обилују незаконитостима, те да тако украду милионе марака буџетског, односно новца грађана. Поручено је ово данас у Сарајеву на представљању годишњег извјештаја о праћењу јавних набавки у БиХ.

Босна и Херцеговина 07.12.2023 | 16:44
Политичке тензије су параван иза кога се крије пљачка

Јавне институције, установе и предузећа на свим нивоима у Босни и Херцеговини у посљедњих 12 мјесеци нису спровеле ниједну једину јавну набавку без елемената ризичности на корупцију, а кршења закона и позитивних пракси уочена су у чак 77% спроведених поступака. Ово се наводи у извјештају портала Пратимо тендере и Центра за развој медија и анализе, којим је обухваћено 3435 јавних набавки, укупне вриједности веће од 590 милиона марака.

Из тога произилази, да су разне врсте малверзација уочене у тендерима вриједним скоро 550 милиона марака. Елдин Карић, извршни директор Удружења ''Центар за развој медија и анализе'', истиче да се на тај начин милиони и милијарде краду из године у годину, због чега БиХ нема квалитетну путну инфраструктуру, образовање,здравствену заштиту и слично.

Незаконитости су оуочене у посматраних 590 милиона марака јавних набавки, али се на годишњем нивоу у те сврхе троши и до 4 милијарде из буџета који пуне грађани... Карић каже трендови показују да је око 90% тог новца на неки начин нерегуларно троши.

Највише сумњивих и незаконитих тендера уочено је у највећим јавним институцијама и предузећима. Уредник портала “Пратимо тендере” Слободан Голубовић каже да су то прије свега предузећа из електро-енергетског сектора и комунална предузећа, али и институције на нивоу БиХ које наручују све од луксузних аутомобила до морских плодова.

Уз куповину аутомобила, хране, пића и медицинске опреме, највише елемената корупције забиљежено је при набавци софтwера. Елдин Карић каже да се цијене појединих софтвера увећавају и до 40 пута.

Карић тврди и да измјене Закона о јавним набавкама БиХ, које су ступиле на снагу крајем прошле године, нису донијеле адекватне казне за оне који кроз јавне набавке краду народни новац. Он додаје да су донијеле само то да се јавне набавке спроводе више јавно...

“Они отворено краду. Њих не интересује то што ће јавност видјети да ће та средства бити злоупотребљена”, наглашава Карић.

Уредник портала “Пратимо тендере” каже да ни најбоље праксе и законски прописи неће допринијети борби против корупције, ако се у то не укључе правосудни и истражни органи. “Они хватају ситне рибе, а кључни играчи пролазе испод радара”, истиче Голубовић.

“Све ове политичке напетости које видимо су заправо самон параван иза кога се дешава ова пљачка и отимачина”, каже извршни директор Удружења ''Центар за развој медија и анализе'' и додаје да власт намјерно прави такозване "рупе у законима" које омогућавају криминал без санкција... Карић каже да су те “рупе” уграђене и у посљедње измјене Закона о јавним набавкама Босне и Херцеговине.

(БН) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БХ ЕУ

07.12.2023 16:54

Су пљацкаски располозене. Опозиција би такодје лако на оно сто би остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.12.2023 18:18

Од опозиције је све и почело..

Name

Ре ре

07.12.2023 21:25

Е магаре. Ко нас то лазе,краде и расељава?

Name

ПРОХУЈАЛО С ВИХОРОМ

07.12.2023 16:55

Сам наслов све говори!!!Пљачка која није забиљежена ни у једној земљи свијета по броју становника једне земље!!!ПЉАЦКА СТОЉЕЋА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Био

07.12.2023 17:25

А иза вас усаид покровитељ свега у бих, аферим

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругипп

07.12.2023 17:27

У Геодетско-имовинској управи која има најмањи буџет од државних органа, извршена је пљачка стољећа од директора, почев од 1998. год. до сада. Покрадени су стотине милиона КМ, а ти лопови су били у спрези са врхом власти, тј. давали су врху %. Стекли су милионска богатства у некретнинама и рачунима, о чему постоје документи и свједоци, само треба воља власти ако би кад дошла поштена власт, а ови лопови су на дохват руке (има их 5 од 98.г до данас).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов из рова

07.12.2023 17:28

УХАПСИТЕ БУРЛУ ГРБАВОГ И ЊЕГОВ СКОТ.ОНИ СУ МИЛИЈАРДЕ ПОКРАЛИ.ПОЛОВИНА КРАДЈЕ У БИХ ЈЕ У РЕЗИЈИ ОБИТЕЉИ ДОДИГ.ДРУГА ПОЛОВИНА ОСТАЛИХ ДЕСЕТАК ИЉАДА ЗЛИКОВАЦА И СКОТОВА ИЗ СВА ТРИ НАРОДА.КАЗНА КАМЕНОВАЊЕ ДОК НЕ ПОЛИПСАЈУ ПАСЦАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљацка

07.12.2023 18:04

Цетвртог Рајха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олимп

07.12.2023 21:06

Народ више нема снаге никакве и оно што се зна нико не фирма и нико не одговара ни зашта....

ОДГОВОРИТЕ