Političke tenzije su paravan iza koga se krije pljačka

I nakon posljednjih izmjena zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, javne institucije, organi vlasti, ustanove i preduzeća nastavile su da sprovode tendere koji obiluju nezakonitostima, te da tako ukradu milione maraka budžetskog, odnosno novca građana. Poručeno je ovo danas u Sarajevu na predstavljanju godišnjeg izvještaja o praćenju javnih nabavki u BiH.

Bosna i Hercegovina 07.12.2023 | 16:44
Političke tenzije su paravan iza koga se krije pljačka

Javne institucije, ustanove i preduzeća na svim nivoima u Bosni i Hercegovini u posljednjih 12 mjeseci nisu sprovele nijednu jedinu javnu nabavku bez elemenata rizičnosti na korupciju, a kršenja zakona i pozitivnih praksi uočena su u čak 77% sprovedenih postupaka. Ovo se navodi u izvještaju portala Pratimo tendere i Centra za razvoj medija i analize, kojim je obuhvaćeno 3435 javnih nabavki, ukupne vrijednosti veće od 590 miliona maraka.

Iz toga proizilazi, da su razne vrste malverzacija uočene u tenderima vrijednim skoro 550 miliona maraka. Eldin Karić, izvršni direktor Udruženja ''Centar za razvoj medija i analize'', ističe da se na taj način milioni i milijarde kradu iz godine u godinu, zbog čega BiH nema kvalitetnu putnu infrastrukturu, obrazovanje,zdravstvenu zaštitu i slično.

Nezakonitosti su ouočene u posmatranih 590 miliona maraka javnih nabavki, ali se na godišnjem nivou u te svrhe troši i do 4 milijarde iz budžeta koji pune građani... Karić kaže trendovi pokazuju da je oko 90% tog novca na neki način neregularno troši.

Najviše sumnjivih i nezakonitih tendera uočeno je u najvećim javnim institucijama i preduzećima. Urednik portala “Pratimo tendere” Slobodan Golubović kaže da su to prije svega preduzeća iz elektro-energetskog sektora i komunalna preduzeća, ali i institucije na nivou BiH koje naručuju sve od luksuznih automobila do morskih plodova.

Uz kupovinu automobila, hrane, pića i medicinske opreme, najviše elemenata korupcije zabilježeno je pri nabavci softwera. Eldin Karić kaže da se cijene pojedinih softvera uvećavaju i do 40 puta.

Karić tvrdi i da izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH, koje su stupile na snagu krajem prošle godine, nisu donijele adekvatne kazne za one koji kroz javne nabavke kradu narodni novac. On dodaje da su donijele samo to da se javne nabavke sprovode više javno...

“Oni otvoreno kradu. Njih ne interesuje to što će javnost vidjeti da će ta sredstva biti zloupotrebljena”, naglašava Karić.

Urednik portala “Pratimo tendere” kaže da ni najbolje prakse i zakonski propisi neće doprinijeti borbi protiv korupcije, ako se u to ne uključe pravosudni i istražni organi. “Oni hvataju sitne ribe, a ključni igrači prolaze ispod radara”, ističe Golubović.

“Sve ove političke napetosti koje vidimo su zapravo samon paravan iza koga se dešava ova pljačka i otimačina”, kaže izvršni direktor Udruženja ''Centar za razvoj medija i analize'' i dodaje da vlast namjerno pravi takozvane "rupe u zakonima" koje omogućavaju kriminal bez sankcija... Karić kaže da su te “rupe” ugrađene i u posljednje izmjene Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

(BN) Foto: BN

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

BH EU

07.12.2023 16:54

Su pljackaski raspolozene. Opozicija bi takodje lako na ono sto bi ostalo.

ODGOVORITE
Name

re

07.12.2023 18:18

Od opozicije je sve i počelo..

Name

Re re

07.12.2023 21:25

E magare. Ko nas to laze,krade i raseljava?

Name

PROHUJALO S VIHOROM

07.12.2023 16:55

Sam naslov sve govori!!!Pljačka koja nije zabilježena ni u jednoj zemlji svijeta po broju stanovnika jedne zemlje!!!PLJACKA STOLJEĆA!!!

ODGOVORITE
Name

Bio

07.12.2023 17:25

A iza vas usaid pokrovitelj svega u bih, aferim

ODGOVORITE
Name

rugipp

07.12.2023 17:27

U Geodetsko-imovinskoj upravi koja ima najmanji budžet od državnih organa, izvršena je pljačka stoljeća od direktora, počev od 1998. god. do sada. Pokradeni su stotine miliona KM, a ti lopovi su bili u sprezi sa vrhom vlasti, tj. davali su vrhu %. Stekli su milionska bogatstva u nekretninama i računima, o čemu postoje dokumenti i svjedoci, samo treba volja vlasti ako bi kad došla poštena vlast, a ovi lopovi su na dohvat ruke (ima ih 5 od 98.g do danas).

ODGOVORITE
Name

Pacov iz rova

07.12.2023 17:28

UHAPSITE BURLU GRBAVOG I NJEGOV SKOT.ONI SU MILIJARDE POKRALI.POLOVINA KRADJE U BIH JE U REZIJI OBITELJI DODIG.DRUGA POLOVINA OSTALIH DESETAK ILJADA ZLIKOVACA I SKOTOVA IZ SVA TRI NARODA.KAZNA KAMENOVANJE DOK NE POLIPSAJU PASCAD.

ODGOVORITE
Name

Pljacka

07.12.2023 18:04

Cetvrtog Rajha.

ODGOVORITE
Name

Olimp

07.12.2023 21:06

Narod više nema snage nikakve i ono što se zna niko ne firma i niko ne odgovara ni zašta....

ODGOVORITE