Држава не реагује, криминалци уживају и у новцу и имовини

Из Европске комисије стигла је још једна критика на рачун Босне и Херцеговине. У Извјештају о напретку БиХ за 2023. годину је истакнуто да алати за замрзавање, управљање и запљену криминалне имовине у Босни и Херцеговини немају довољан учинак.

Босна и Херцеговина 06.12.2023 | 16:50
Држава не реагује, криминалци уживају и у новцу и имовини

Док политичари годинама не престају да најављују борбу против криминала, конкретне активности и јачање механизама за стварну борбу против криминалних активности изостају.

"Криминалне организације користе законске и административне слабости, док је полиција подложна политичким уплитањима. Финансијске истраге и запљена имовине су такође углавном неефикасне", наведено је у Извјештају Европске комисије о напретку БиХ у 2023. години.

Оваква оцјена је очекивана, кажу у опозицији, јер годинама у БиХ нити има политичке воље нити ефикасних закона који би промијенили овакво стање.

"Имам осјећај да властодршци или актуелна владајућа елита нема храбрости или не жели да се озбиљно ухвати у коштац са тим изазовима јер би дошли до сами себе", каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

У извјештају Агенције за управљање одузетом имовином Републике Српске тако постоји чак 5 узастопних година у којима привремено није одузето ништа од новца или имовине стечене незаконитим радњама.

"За пет година од 2018. Агенција није добила на располагање ништа од имовине која је привремено одузета", каже Ивана Корајлић из Организације Транспаренси БиХ. 

Законе о одузимању незаконите имовинске користи, имају и Република Српска и Федерација. Такође одузимање незаконито стечене имовине је уређено у оквиру кривичних закона, међутим конкретне активности годинама изостају.

Бројни закони су донесени, институције успостављене, а од политичара се небројено пута чула најава борбе против актера незаконитих радњи. Међутим милиони марака незаконито стеченог новца и имовина огромне вриједности стечена на исти начин и даље нису одузети. Све ово отвара питање ко је одговоран и зашто смо и даље простор гдје је могуће уживати у благодетима које су стечене на криминалан начин? 

Експерти за ова питања објашњавају да основни узрок непостојања значајнијег одузимања незаконито стечене имовине стоји у вишегодишнем одсуству потпуне примјене ових закона.

"Примјена тих закона и даље остаје јако проблематична. То једноставно није постала редовна, уобичајена тужилаштава и судова да у оквиру истраживања организованог криминала и сличних кривичних дјела примјењују одузимање незаконито стечене имовине ", каже доктор криминалистичких наука, Елдан Мујановић. 

Овакве критике из Брисела су очекиване, сматрају наши саговорници добро упућени у европска питања.

Институт одузимања незаконито стечене имовине има своје упориште у темељном правном односно цивилизацијском принципу да нико не може задржати противправно стечену имовинску корист. Нажалост, званични подаци, недостатак политичке воље да се ишта мијења и упозорења експерата јасно указују да ће бројни актери криминалних и корупцијских активности у Босни и Херцеговини и даље неометано да користе новац, куће, возила и предузећа који су стечени на криминалан начин.

(БН) Фото: Илустрација/Агенције

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Нису

06.12.2023 17:08

Оставили ниста за колонијалисте. Ејс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Добојлија

06.12.2023 22:43

Како да политицари најаве борбу против криминака и корупције када су политицари главни мафијаси у свему овом.они су легло мафије и лопова.

Name

Ја ја

06.12.2023 17:29

Судије и тузиоци главни кривци за све,то су нсјвеца говна у бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

агент

06.12.2023 17:43

Додиг ће владати докле жели, јер је стране окупаторе купио; шумама, водама, ваздухом, вјетром, рудницима и дио је већ купљен кредитима светске мафије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

06.12.2023 18:29

Први од њих је Милорад Додик. Ђ'ес лопурдо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

06.12.2023 18:46

Како ће одузимати кад Они краду по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Викторија

07.12.2023 07:00

Свака цаст на реценици

Name

Бијељина

06.12.2023 22:39

Крените од Бијељине! Порсцхе,бмw,масерати је најнормалнија појава а немају људи дана радног стаза а ни 30година зивота… како питам вас ја? Прецесљајте их све јер оцигледно се перу паре из европе и америке

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

07.12.2023 05:51

Како да одузму од људи и жена са којима се друже

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

07.12.2023 07:50

какоце реаговат кадаје у кањдкама рукама самих они на власти у тамном вилајету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

07.12.2023 08:02

Највеци Криминалци су на Власти,сама Власт .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

07.12.2023 08:07

Која држава да реагује? Требају реаговати они који би били први на удару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Споменичар

07.12.2023 08:21

За неиздавање фискалног рачуна од 2 КМ затвори се мала трговина на мјесец дана. Док Милцо преко којег се убацивао новац од дроге у легалне токове милиони КМ опрани, несметано ради.

ОДГОВОРИТЕ