Здравствена заштита и финансијско стање су кључни проблеми

Финансијско стање и здравствена заштита остају кључни проблеми ратних војних инвалида, рекли су ратни војни инвалиди из Зворника наглашавајући да се томе може додати и стамбено збринајвање. Са каквим се све недећама суочава ова категорија?

Република Српска 04.12.2023 | 13:37
Здравствена заштита и финансијско стање су кључни проблеми

Драгиша Џинић, ратни војни инвалид, рањен је са непуних двадесет година. Остао је без ноге. Узалудна су била увјеравања да ће добити пластично кољно и да ће стати на своје ноге.

“28 година послије мог рањавања ја се нисам помакао са мртве тачке. Како старимо све ће нам бити црње и лошије. Ово друштво, како ја видим, не води велику бригу  о овим категоријама “, каже Џинић који је пресдјеник Скупштине РВИ у Зворнику.

Главни проблем ове категорије су лоше финансијско стање и здравствена заштита.

“Ми нисмо достигли основницу за обрачун инвалиднине на основу просјечне плате. То је највећи проблем. Плаћамо лијекове. Кад одемо код љекара, чекамо по 15-20 дана. Требало би бити припоритет по закону, а врло га ријетко ко има”, рекао је предсједник Организације РВИ, Зворник Драгислав Мијановић.

Ратни војни инвалиди траже само основно, оно што би им обезбиједило живот достојан човјека, а један захтјев је и стамбено збрињавање.

“Код нас у Зворнику су направили проблем, инвалиди као што сам ја, конкретно, у своје име кажем: подигао сам кредит, Првивредна банка, преварен, средства сам пребацио, стан никад нисам видио. Преко министарства сам одбијен уз образложење да сам примио 3-4 хиљаде марак у керамици. Министарство је донило правилник да, ако добијете 100 КМ, ви ћете се сматрати стамбено збринутим”, рекао је Џинић.

Колико су ратни војни инвалиди, како кажу, небитни у друштву, свједоче и бројни примјери са улице.

“Тако сам се осјећао непријатно кад су се ђаци средње школе пустили из школе, а инвалид је пошао на дијализу, они су га готово згурали са тротоара. То је тако ружно, та омладина нема осјећаја за инвалида... И ми смо жива бића хоћемо да одемо у биоскоп и позориште”, рекао је Мијановић.

Ратни војни инвалиди, јер мало ко има слуха за њихове проблеме, одлучили су да помогну сами себи, путем Фонда солидарности. У Фонду су средства која се одвајају од њихове инвалиднине и служе као помоћ у случају смрти инвалида рата.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Прика бн

04.12.2023 13:56

Власт само тражи њено. А кад треба они нешто да исплате онда је проблем, траже изговоре. По којој логици је пречи одборник у општини од ратног инвалида. Треба ић на то да лекови, прегледи буду бесплатни за инвалиде борце и пензионере. Многи све од пензије дају за таблете и којекакве партиципације. По чему је прече да се купи службени ауто прије протезе или колица неком инвалиду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

04.12.2023 15:31

Ма за борце је све скоро па џаба... Отишао неки дан да купим антибиотик и то по рецепту и 30 марака...ма скоро па џаба...

Name

тито

04.12.2023 14:13

само је Тито наградио своје борце, а краљ и ови од 97. г. су их грдно опљачкали, поготову Додигов режим начинио биједу, а ви сте криви за статус, јер само ГУНЂАТЕ, а тзв. ОПОЗИЦИЈА само понекад ДРЕКНЕ ИЗ ФОТЕЉА ДУГОГОДИШЊИХ, зато на улицу извести РУЉУ на режим и силом га свргнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.12.2023 15:01

Кљуцни проблеми вец 10 и висе година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко Зец

04.12.2023 16:46

Борце треба све Побити јер су постали Помије. Боје се Дезертета и неце да изадју на улице и Смрве ове Ратне Профитере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

04.12.2023 18:39

МА КАКВИ БОРЦИ КАКВИ БАКРАЧИ..РАТОВЕ КО ИЗГУБИ ОД ВОЈНИКА ЊИМА НИСТА НИКО НИЈЕ ДАВАО..ИЗГУБИЛИ СУ У СЛОВЕНИЈИ ..ИЗГУБИЛИ СУ У ХРВАТСКОЈ ..ИЗГУБИЛИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ..И НА КОСОВУ ..КАО ПРОСЛОМ.РАТУ КАДА СУ БИЛИ ПАРТИЗАНИ И ЧЕТНИЦИ ..ЧЕТНИЦИ СУ ИЗГУБИЛИ И НИСТА НЕМАЈУ ПРАВО ДОБИТИ ..ПАРТИЗАНИ СУ ПОБЈЕДИЛИ И ПОБЈЕДНИК ПИСЕ ИСТОРИЈУ ..ХАЛЛООО ДЕЦКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГУБИТНИЦИ

04.12.2023 18:40

ГУБИТНИЦИ У РАТУ .НИСТА НЕМОГУ ДОБИТИ НИТИ СУ ГДЈЕ ДОБИЛИ НА СВЈЕТУ..ИЗГУБИЛИ РАТ ..У СЛОВЕНИЈИ ХРВАТСКОЈ БОСНИ КОСОВУ ..СИКТЕЕЕЕЕЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.12.2023 19:08

Заиста. Што Борци не залажу протест. Па да видимо, ко неће изаћи. Сав ће Народ изаћи. Свако ће у свом окружењу на видјети, ко не подржава Борце. Имате највећа права.

ОДГОВОРИТЕ