Zdravstvena zaštita i finansijsko stanje su ključni problemi

Finansijsko stanje i zdravstvena zaštita ostaju ključni problemi ratnih vojnih invalida, rekli su ratni vojni invalidi iz Zvornika naglašavajući da se tome može dodati i stambeno zbrinajvanje. Sa kakvim se sve nedećama suočava ova kategorija?

Republika Srpska 04.12.2023 | 13:37
Zdravstvena zaštita i finansijsko stanje su ključni problemi

Dragiša Džinić, ratni vojni invalid, ranjen je sa nepunih dvadeset godina. Ostao je bez noge. Uzaludna su bila uvjeravanja da će dobiti plastično koljno i da će stati na svoje noge.

“28 godina poslije mog ranjavanja ja se nisam pomakao sa mrtve tačke. Kako starimo sve će nam biti crnje i lošije. Ovo društvo, kako ja vidim, ne vodi veliku brigu  o ovim kategorijama “, kaže Džinić koji je presdjenik Skupštine RVI u Zvorniku.

Glavni problem ove kategorije su loše finansijsko stanje i zdravstvena zaštita.

“Mi nismo dostigli osnovnicu za obračun invalidnine na osnovu prosječne plate. To je najveći problem. Plaćamo lijekove. Kad odemo kod ljekara, čekamo po 15-20 dana. Trebalo bi biti priporitet po zakonu, a vrlo ga rijetko ko ima”, rekao je predsjednik Organizacije RVI, Zvornik Dragislav Mijanović.

Ratni vojni invalidi traže samo osnovno, ono što bi im obezbijedilo život dostojan čovjeka, a jedan zahtjev je i stambeno zbrinjavanje.

“Kod nas u Zvorniku su napravili problem, invalidi kao što sam ja, konkretno, u svoje ime kažem: podigao sam kredit, Prvivredna banka, prevaren, sredstva sam prebacio, stan nikad nisam vidio. Preko ministarstva sam odbijen uz obrazloženje da sam primio 3-4 hiljade marak u keramici. Ministarstvo je donilo pravilnik da, ako dobijete 100 KM, vi ćete se smatrati stambeno zbrinutim”, rekao je Džinić.

Koliko su ratni vojni invalidi, kako kažu, nebitni u društvu, svjedoče i brojni primjeri sa ulice.

“Tako sam se osjećao neprijatno kad su se đaci srednje škole pustili iz škole, a invalid je pošao na dijalizu, oni su ga gotovo zgurali sa trotoara. To je tako ružno, ta omladina nema osjećaja za invalida... I mi smo živa bića hoćemo da odemo u bioskop i pozorište”, rekao je Mijanović.

Ratni vojni invalidi, jer malo ko ima sluha za njihove probleme, odlučili su da pomognu sami sebi, putem Fonda solidarnosti. U Fondu su sredstva koja se odvajaju od njihove invalidnine i služe kao pomoć u slučaju smrti invalida rata.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Prika bn

04.12.2023 13:56

Vlast samo traži njeno. A kad treba oni nešto da isplate onda je problem, traže izgovore. Po kojoj logici je preči odbornik u opštini od ratnog invalida. Treba ić na to da lekovi, pregledi budu besplatni za invalide borce i penzionere. Mnogi sve od penzije daju za tablete i kojekakve participacije. Po čemu je preče da se kupi službeni auto prije proteze ili kolica nekom invalidu

ODGOVORITE
Name

Идеално

04.12.2023 15:31

Ma за борце је све скоро па џаба... Отишао неки дан да купим антибиотик и то по рецепту и 30 марака...ма скоро па џаба...

Name

tito

04.12.2023 14:13

samo je Tito nagradio svoje borce, a kralj i ovi od 97. g. su ih grdno opljačkali, pogotovu Dodigov režim načinio bijedu, a vi ste krivi za status, jer samo GUNĐATE, a tzv. OPOZICIJA samo ponekad DREKNE IZ FOTELJA DUGOGODIŠNJIH, zato na ulicu izvesti RULJU na režim i silom ga svrgnuti.

ODGOVORITE
Name

BL

04.12.2023 15:01

Kljucni problemi vec 10 i vise godina.

ODGOVORITE
Name

Djoko Zec

04.12.2023 16:46

Borce treba sve Pobiti jer su postali Pomije. Boje se Dezerteta i nece da izadju na ulice i Smrve ove Ratne Profitere.

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA MUNCHEN

04.12.2023 18:39

MA KAKVI BORCI KAKVI BAKRAČI..RATOVE KO IZGUBI OD VOJNIKA NJIMA NISTA NIKO NIJE DAVAO..IZGUBILI SU U SLOVENIJI ..IZGUBILI SU U HRVATSKOJ ..IZGUBILI U BOSNI I HERCEGOVINI ..I NA KOSOVU ..KAO PROSLOM.RATU KADA SU BILI PARTIZANI I ČETNICI ..ČETNICI SU IZGUBILI I NISTA NEMAJU PRAVO DOBITI ..PARTIZANI SU POBJEDILI I POBJEDNIK PISE ISTORIJU ..HALLOOO DECKI

ODGOVORITE
Name

GUBITNICI

04.12.2023 18:40

GUBITNICI U RATU .NISTA NEMOGU DOBITI NITI SU GDJE DOBILI NA SVJETU..IZGUBILI RAT ..U SLOVENIJI HRVATSKOJ BOSNI KOSOVU ..SIKTEEEEEE ...

ODGOVORITE
Name

+

04.12.2023 19:08

Zaista. Što Borci ne zalažu protest. Pa da vidimo, ko neće izaći. Sav će Narod izaći. Svako će u svom okruženju na vidjeti, ko ne podržava Borce. Imate najveća prava.

ODGOVORITE